Kestane kebaba, bulgur çiğ köfteye dönüşünce

Kestane kebaba, bulgur çiğ köfteye dönüşünce değerleniyor -Pazar ve marketlerde kilosu 6-12 lira arasında satılan kestanenin, soğuk kış günlerinde genellikle mangalda yapılan kebabı 50 lira, şekeri ise 55 liraya kadar ulaşıyor -Kilosu


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Pazar ve marketlerde iriliğine göre kilosu 6-12 lira arasında satılan kestanenin, soğuk kış günlerinde genellikle mangalda yapılan kebabı 50 lira, şekeri ise 55 liraya kadar ulaşıyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ülkenin birçok yerinde yetişen genellikle orman köylüsüne kazandıran kestane, sonbahar mevsiminde toplanıyor. Hüznün meyvesi olarak nitelendirilen kestane, yüksek enerji vermesi nedeniyle soğuk kış günlerinin, hoş sohbetlerin vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor.
     Kırsalda halen sobaların üzerinde pişirilen kestane, büyük şehirlerde kebabı ve genellikle Bursada kurulu bazı şekerleme firmalarınca şekeri yapılmak suretiyle, katma değer yaratılarak satılıyor. Kestane, iriliğine göre toplayıcılardan 3-7 lira arasında alınıyor, market ve pazarlarda 6-12 liradan satılıyor. Bu ürün, kebaba ya da şekere dönüşünce fiyatı adeta katlanıyor.
     Genellikle mangal ateşinde ya da tüpte yapılan kebabının kilosu büyük şehirlerde 50 liraya kadar çıkıyor. Kestane kebabı çoğunlukla küçük kese kağıtlarında 200 gramı 10 liradan satılıyor.
     Şekerine dönüştüğünde ise ambalaj giderleri de içine girdiğinde kilogram fiyatı 55 liraya ulaşıyor. Doğrudan 1 kilo alındığında 40-45 lira arasında olan kestane şekeri, 300 ya da 400 gramlık tercih edildiğinde kilosu yaklaşık 55 liraya denk geliyor. Özel ambalajlı kestane şekerinin tanesi ise 2 liradan alıcı buluyor.
     Kestane şekerini hazırlamak belki biraz zor ancak kebabını evde yapabilmek mümkün. Üzerine bıçakla çizikler attıktan sonra 5-10 dakika suda bekleyen kestaneleri, yaklaşık 200 dereceyle ısıtılmış fırında 30 dakika beklettiğinizde kestane kebabı size en fazla 10 liraya mal oluyor.
    
     -Bulgur çiğ köfteye dönüşünce-
    
     Son dönemlerde artan talep nedeniyle birçok kentte çiğ köfte firmalarının şubeleri açılıyor. Türk Dil Kurumunun güncel Türkçe sözlüğünde, iyice dövülmüş çiğ etle ince bulgura biber, soğan, baharat, salça, maydanoz katılıp bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulduktan sonra pişirilmeden biçim verilerek yenen köfte olarak tanımlanan çiğ köfte, genellikle et kullanılmadan yapılıyor.
     Kilosu ortalama 3 liradan satılan bulgurun içine biber ve domates salçası, soğan, yağ ve bazı durumlarda ceviz eklenip yoğrulunca kilogram fiyatı 25 liralık çiğ köfte yapılıyor. Evde yapıldığında ise biraz emek harcanarak, damak tadınıza uygun çiğ köfteyi, çok daha ucuza yapabilmek mümkün oluyor.
     Genellikle yaz aylarında pazarda 10 tanesi 5 lira olan mısırın da mangal ateşinde yapılan tanesi 2-3 lira, küçük bir bardağı ise 1-2 liradan alıcı buluyor. Yaz aylarına girişte ilk çıkan mısırların mangalda pişirileni ve kazanda haşlaması da 5 liraya kadar varan fiyatlardan satılıyor. Birçok aile, bu ürünü yaz aylarında ucuza alıp, derin dondurucuda saklayarak kış aylarında tüketiyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kestane kebaba, bulgur çiğ köfteye dönüşünce Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER