Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden denetim


KIRIKKALE (A.A) - Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Orhan Çetin, Veteriner Sağlık Teknisyeni Ertuğrul Polat ile İlker Topaç, Hayvan Pazarında denetimlerde bulunduğu bildirildi.
     İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, Kırıkkale ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana geldiği, sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşılan yapılmamış hayvanların yurt içinde nakledilmelerinin salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynadığı kaydedildi.
     Yeni Hayvan pazarının açılarak ekonomiye kazandırılması ile Kırıkkalenin hayvan ticaretine önemli katkı sağlayacağı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
     Hayvan pazarı sayesinde hayvan alım satım piyasası da kayıtlı ve kontrollü bir şekilde yapılabilmektedir. Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kırıkkale Belediye Başkanlığı ekiplerince pazara getirilen her hayvan incelenecek, evrakları kontrol edilecek ve yetiştiricilere bulaşıcı hayvan hastalıkları konusunda bilgi verilecektir. Bu sebeple, kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın Kırıkkaleye bulaşmasını önlemek için, aşağıda belirtilen hususların hayvan yetiştiricilerine, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerine ve kurbanlık alacak vatandaşlarımıza duyurulmasında fayda görülmüştür. 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu ve ilgili yönetmelikler gereğince; il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde; menşesine en yakın yerdeki İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi veya İlçe Müdürlüklerinden veteriner sağlık raporu alınması mecburidir.
     Açıklamada, sevk edilecek sığır cinsi hayvanların sevklerinden en fazla 6 ay önce şap aşısı ile aşılanmış olmaları gerektiği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:
     Şap aşısı olmayan hayvanlara aşı yapılarak aşı tatbik tarihinden sonraki 15. günden itibaren sevklerine izin verilecektir. Küçükbaş hayvanların ise en fazla 6 ay, en az 15 gün önceden şap aşısı ve hayatları boyunca en az bir kez de koyun, keçi vebası aşısı yapılmış olmalıdır. Ayrıca hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Trakya bölgesine hayvan nakillerinde ise bunların yanı sıra bakanlığımız tarafından yayımlanan genelgelerde belirtilen ilave özel şartlarında yerine getirilmesi zorunluluğu vardır. Üreticilerimizin, il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri durumunda bu konularda kendilerine her türlü yardım yapılmaktadır. Belirtilen bu şartlara haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarına da sokulmalarına izin verilmeyecektir. Kaçak sevk durumlarında ise 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun 36. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Ayrıca yine aynı kanunun maddesi gereği tanımlattırılmamış yani kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması halinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilerek, sahibine teslim edilmektedir hükümle yerine getirilecektir.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER