Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Güngüneş:

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Güngüneş: -Sigara önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel sosyal ve ekonomik yönden olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır


KIRIKKALE (A.A) - Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramis Ender Güngüneş, sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel sosyal ve ekonomik yönden olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu bildirdi.
     Dr. Güngüneş, yaptığı yazılı açıklamada, sigara kullanımının, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığını belirterek, ayrıca sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar verdiğini, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görüldüğünü kaydetti.
     Sigara kullanımının gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi gösterdiğini ifade eden Dr. Güngüneş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Bu yüzden sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Akciğer kanserinin en başta gelen nedeni olarak yüzde 85-90 ile sigara ve tütün alışkanlığı biliniyor. Akciğer kanserli hastaların yüzde 80i sigara içen, yüzde 10u bırakmış ve yüzde 10u da içmemiş kişilerdir. Sigara içmeye devam ederseniz kalp krizi ve kanserden ölme riskiniz 20 kat artar, akciğerleriniz iflas eder, yürüyemez hale gelirsiniz. Ameliyatlara maruz kalabilir ve hatta uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz. Bunları gözetmenizi istiyoruz. Sigaranın sakıncaları gözetilirse, inanıyoruz ki sigaraya bağlı sorunlar büyük ölçüde aşılır. Ayrıca sigarayla mücadele kanser kontrolünün önemli bir basamağıdır. Ülkemiz sigarayla mücadele konusuna mevzuat ve kurumsal bazda destek veren nadir ülkelerdendir. İlimizde Kırıkkale Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) Sigara Bıraktırma Polikliniği Temmuz 2010 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. Randevu sistemiyle çalışan polikliniğimizde konu ile ilgili eğitim almış hekim ve sağlık çalışanları mevcuttur. Randevu için 171 Sigara Bırakma Hattını arayabilirsiniz.
     Dr. Güngüneş, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak amaçlarının, tütün ve tütün ürünleri ile mücadelede halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Güngüneş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER