Kırklar Mezarlığında bu yılki kazı çalışmaları

Kırklar Mezarlığında bu yılki kazı çalışmaları başladı -Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Başkanı İskenderoğlu: -Bitlisin Ahlat ilçesinde de Türk-İslam dönemi kazıları yapılıyor. Ancak Battalgazi ilçemizdeki kazılarda


MALATYA (A.A) - Battalgazi ilçesinde tarihi mezar taşlarının bulunduğu Kırklar Mezarlığında bu yılki kazı çalışmaları başladı.
     Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Battalgazi ilçesinde Selçuklu dönemine ait mezarların bulunduğu Kırklar Mezarlığında geçen yıl Vali Ulvi Saranın talimatlarıyla kazı çalışması başlattıklarını hatırlattı.
     Kazı sonunda beklediklerinin ötesinde bir buluntuyla karşılaştıklarını kaydeden İskenderoğlu, Selçuklu mezarlığı diye başladıkları kazıda Emevi ve Abbasi dönemlerinden kalan mezar taşlarının ortaya çıktığını söyledi.
     Hicri 69-70 ve Miladi 688-689 yıllarına tarihlenen bu mezar taşlarının Türkiyede Türk-İslam kazıları içerisinde en eski veriler olduğunu bildiren İskenderoğlu, Bitlisin Ahlat ilçesinde de Türk-İslam dönemi kazıları yapılıyor. Ancak Battalgazi ilçemizdeki kazılarda Ahlat Mezarlığından çok daha eski tarihlere ait mezar taşlarına ulaşıldı dedi.
     120 dönümlük bir alana yayılan mezarlığın 10 dönümlük kısmını geçen yıl kazdıklarını anımsatan İskenderoğlu, bu yıl ise Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Çalın başkanlığındaki ekibin mezarlığın başka bir bölümünde kazılara başladığını ifade etti.
     Mezarlıktaki kazı çalışmasının yıllara yayılacağını anlatan İskenderoğlu, kendisinin ve Malatya Arkeoloji Müzesinden bir ekibin de kazıya iştirak ettiğini belirtti. 20 sanat tarihçinin katıldığı kazılarda yeni açmalar yapılacağını ifade eden Levent İskenderoğlu, çalışmalarda çok ilginç sonuçlara ulaşmayı beklediklerini söyledi.
     Vali Saranın kazıya büyük önem verdiğini belirten İskenderoğlu, 3 ay sürecek çalışmalar için 300 bin lira ödenek ayrıldığını kaydetti. Geçen yılki kazılarda 520 mezar taşı ortaya çıktığını anımsatan İskenderoğlu, bu mezar taşlarının üzerindeki yazıların KUDEBdeki Arap ve Fars dili uzmanları tarafından okunduğunu, 7 ay süren okumalar sonunda önemli bulgulara ulaşıldığını ifade etti.
     Mezar taşlarının bir çoğunda, yüksek kabartma tekniğiyle taşlara oyulmuş ayeti kerimelerin yer aldığını anlatan İskenderoğlu, bunların sanat tarihi açısından çok önemli olduğunu söyledi. İskenderoğlu, bu ayeti kerimelerin çok ciddi bir hat sanatı örneği olduğunu bildirdi.
     Mezar taşlarında sahabe mezarına ilişkin bilgilere rastlamadıklarını belirten İskenderoğlu, 7 seyyid mezarına ait olduğu okunan mezar taşı var. Kırklar Mezarlığının hem korunması hem de inanç turizmine kazandırılması gerekiyor. Seyyid ibareli mezar taşları Hicri 69-70-71 tarihlerine ait. Emevilerin son dönemleri diye konuştu.
     Mezarlıkta kadınlara, çocuklara ve bebeklere ait mezarlar da bulunduğuna dikkati çeken İskenderoğlu, kazılardan ve mezar taşlarının okunmasından, Malatyanın ilk yerleşim yeri olan Battalgazi ilçesinin bir Avasım (Abbasiler döneminde Türklerin yerleştirildiği sınır şehirlerine verilen ad) şehri olduğunun, Hazreti Peygamberin soyundan gelen insanların buraya geldiğinin anlaşıldığını ifade etti.
    
     Muhabir: Yeter Erdine
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kırklar Mezarlığında bu yılki kazı çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER