Kışı huzurlu geçirmek için kazan uyarısı

Kışı huzurlu geçirmek için kazan uyarısı -MMO Mersin Şubesi Başkanı Turna: -Buhar kazanı, kalorifer kazanı, kızgın yağ kazanı, kızgın su kazanı, hava tankı ve hidrofor gibi basınçlı kapların, yılda bir kere periyodik kontrol v


MERSİN (A.A) - Buhar kazanı, kalorifer kazanı, hidrofor gibi basınçlı kapların, yılda bir kere periyodik kontrol ve testlerinin yapılmaması halinde ortaya çıkabilecek patlamaların can kaybına neden olabileceği bildirildi.
     Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi Başkanı Alper Turna, yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz yıllarda çeşitli illerde periyodik bakım ve kontrolleri yapılmayan, bilgisizce ve yanlış kullanılan kalorifer kazanlarının patlaması sonucu, çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.
     Evlerde, iş yerlerinde herhangi bir kaza ya da patlamayla karşılaşmadan, can ve mal kayıpları yaşanmadan huzurlu bir kış geçirmek için önlemlerin alınması gerektiğini belirten Turna, şu bilgileri verdi:
     Buhar kazanı, kalorifer kazanı, kızgın yağ kazanı, kızgın su kazanı, hava tankı, hidrofor gibi basınçlı kapların, yılda bir kere periyodik kontrol ve testleri yapılmazsa ortaya çıkabilecek patlamalar can kaybına neden olabilir. Bunların bakımı hükme bağlanmıştı. Ancak denetim yetersizliği nedeniyle bu testler genellikle ihmal edilmektedir. Kazanlarda emniyet sistemleri çalışmadığında, eskime, çürüme veya diğer işletme hataları olduğunda, kazalar ya da patlamalar ne yazık ki kaçınılmaz olmaktadır. Mevcut kazanlarda periyodik kontrol ve testlerin, yetkili kuruluşlar tarafından yapılmasıyla patlamaların büyük oranda önüne geçilebilir.
     Türkiyede kazan dairelerinin tamamının süratle kontrole tabi tutularak mevcut durumlarının ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Turan, şöyle devam etti:
     Ömrünü tamamlamış ve kullanılması sakıncalı kazanların işletilmesine ivedilikle son verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle mevcut yönetmelikler doğrultusunda, kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez, periyodik kontrol, bakım ve testleri mutlaka yaptırılmalıdır. Bu testlerin uzman kişiler tarafından sağlıklı biçimde yapılabilmesi ve yönetmeliklere göre geçerli sayılabilmesi için, Makine Mühendisleri Odası gibi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen, yetkili muayene kuruluşlarına yaptırılmasına dikkat edilmelidir.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Kışı huzurlu geçirmek için kazan uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER