Kızlar yeniden okullu oldu

Kızlar yeniden okullu oldu -Şırnakta çeşitli nedenlerle okula ara veren kız çocukları ailelerinin ikna edilmesiyle sıralarına döndü -Proje ekibinden Korkmaz: Bölgede kız çocukları yardımcı anne rolünde -Projede görevli Yaşa


ŞIRNAK (A.A) - Şaban Yılmaz/Cafer Balık - Şırnakta uygulanan, Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi (KEP) sayesinde okula çeşitli sebeplerle ara veren kız çocukları yeniden okullu oluyor.
     Avrupa Birliği (AB) ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edilen KEP, Şırnakın da içinde bulunduğu, kız çocuklarının ortaöğretime kayıt oranlarında yüzde 50nin altında kaldığı 16 pilot ilde uygulanıyor. Projede görev alan öğretmenlerin hummalı çalışması sonucunda, çocuklarını okula göndermek istemeyen aileleri ikna çabası sonuç verdi.
     Bu sayede Şırnakta ilköğretim 7nci sınıfta iken eğitime ara veren Remziye Batmaz, Zeliha Batmaz ve Kevser Çelik isimli kız çocukları okula dönüş yaptı. Aileleri ziyaret eden KEP görevlileri öğrencilere okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye yardımında bulundu.
    
     -Hayalleri doktor ve öğretmen olmak-
    
     Okula tekrar devam etmenin mutluluğunu yaşayan öğrenciler, sınıflarında öğretmenlerini pür dikkat dinliyor. Yalnızca Remziye, geri kaldığı dersler için öğretmeninden bire bir ders alarak, sınıfına geri döneceği günü bekliyor. Eğitimle yeniden tanışan öğrencilerin en büyük hayali ise ileride doktor ve öğretmen olmak.
     Öğrencilerden Kevser Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının hasta olduğunu, annesinin çalışarak evi geçindirdiğini söyledi. 1 yaşındaki kardeşine baktığı için okula ara verdiğini ifade eden Çelik, Annem çalışıyor, babam hasta ben de küçük kardeşime bakıyorum, o yüzden okula gelemedim. Müdür gelip annemi ikna etti. Öğretmenler evimizi ziyaret etti ve bana üniforma, ayakkabı, çanta, defter ve kalem gibi hediyeler verdiler. Şimdi arkadaşlarımla olmaktan ve okula gelmekten çok mutluyum. Büyüyünce cerrah olmak istiyorum dedi.
     Zeliha Batmaz ise okula başladığı ve arkadaşları ile bir arada olduğu için artık yüzünün güldüğünü söyledi. Evdeyken bile okulu çok özlediğini ve ders çalıştığını anlatan Batmaz, şunları söyledi:
     Okula devam etmediğim zamanlar evde ders çalışıyordum ve test çözüyordum. Herkes okula giderken ben gidemediğim için çok üzülüyordum. Annem ve babam kardeşine bak diyordu. Okula başladığım için çok mutluyum. Bana bu imkanı sağlayan öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum. Okuyup çocuk doktoru olmak istiyorum.
     Remziye Batmaz da okula yeniden başladığı için çok mutlu olduğunu ifade ederek, öğretmen olmak istediğini belirtti.
     Remziyeye özel bir sınıfta ders veren öğretmen Mediha Karadeniz ise öğrencileri tekrar okula kazandırmaktan ve onlara bir şeyler öğretmekten duyduğu sevinci dile getirerek, Remziye ile okuma yazma çalışıyoruz. Remziyenin okuldan uzaklaşmasının nedenlerinden biri de okuma yazma bilmemesi. Dersleri anlamadan sınıfta durmak istemiyordu. Remziyeyi okuma yazmasını tamamlayıp sınıfının seviyesine yetiştirmek istiyoruz. Ben bir öğretmen olarak çok mutluyum diye konuştu.
     Remziye Batmazın evini ziyaret eden öğretmenlerine Türkçe bilmeyen anne Aliye Batmaz ve baba Süleyman Batmaz, çocuklarını maddi olanaksızlıklar nedeniyle okula gönderemediklerini anlattılar.
    
     -Bölgede kız çocukları yardımcı anne rolünde
    
     Şırnak Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren KEP İl Koordinasyon Ekibinden Taner Korkmaz, Şırnakta kız çocuklarının okullaşma oranının Türkiye ortalamasının altında olduğunu ifade ederek, KEP projesi ile ilgili mayıs ayından itibaren çalışmalara başladıklarını bildirdi.
     Milli Eğitim Bakanlığının Alo 147 hattı ve BİMERe gelen şikayetleri değerlendirdiklerini belirten Korkmaz, medyanın önemine değindi. Konu ile ilgili yayınlanan haberlerin ve kamu spotların etkili olduğunu ifade eden Korkmaz, şunları söyledi:
     Özellikle sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve bakanlarımızın yer aldığı kamu spotlarının bölgemizde konu ile ilgili bilinç ve farkındalık düzeyini artırdığını düşünüyoruz. Ailelerin çocuklarını okula göndermemelerinin nedeni çoğunlukla kız çocuklarının yardımcı anne rolünde olması. Bölgede kızların okuması ile ilgili bazı tabular var. Öğrencilerimizden bize gelen şikayetlerden biri de ekonomik düzeyden dolayı çocukları okula gönderilmemesi. Bu proje kapsamında öğrenci paket programlarımız var. Öğrencilerimizin okula devam etmemelerinden kaynaklanan sorunları en aza indirgenmesi amaçlarımız arasında bulunmaktadır.
    
     -200 kişilik liste hazırladık-
    
     Projede görevli Yaşar Kemal Çoban ise hazırladıkları listeye göre okula devam etmesi gereken 200 kız çocuğunun bulunduğunu ifade etti. Çocukların okula devam etmeleri için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Çoban, şöyle dedi:
     Bizim en büyük hedefimiz toplumda ailelerimizin farkındalık düzeylerini artırmak yani onlarda bilinç yaratmak. Toplumda bazı yanlış düşünceler var. Bu düşünceleri pozitif şekle çevirmek için yakın sürede aile ziyaretlerine daha da yaygınlaştıracağız. Hiç okula gelmeyen devamsızlık yapan öğrencilerin listesini hazırladık. Yakında bu öğrencilerimizin ailelerini ziyaret edeceğiz. En riskli öğrencilerimizi seçip onları ziyaret ettikten sonla onların okullaşmasını sağlayacağız. Bunun için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Bizler ilk önce riskli gruplar üzerinde çalışıyoruz. Yani kayıt yaptıran ve okula gitmeyen devamsızlık yapan öğrenciler ve ilköğretimi bitirmiş kişilerin listesini çıkarıyoruz. Elimizde yaklaşık 200 kişilik bir liste var. O listedekileri tek tek ziyaret edeceğiz. Sayı bittikçe yeni listeler ekleyeceğiz. Yani ulaşamayacağımız aile ve öğrenci olmayacak. Çocuklarımızın okullaşması için ne gerekiyorsa yapacağız.
     Proje çalışanı Tuba Akkoç da ailelerin çocuklarını okula göndermemesinin sebeplerinden birinin maddi sorunlar olduğunu belirterek, Ya anne veya baba hastalık nedeniyle çalışamaz durumda olduğu için ya da evde kardeş sayısı fazla olduğu için öğrencilerimiz kardeş baktığı için okula gelemiyorlar. Özellikle kız çocuklarımız kırsal kesimlerde tarım işçisi olarak çalıştırılıyor. Ev işlerini yapıyor ve çocuk bakıyorlar. Bu noktada en çok annelerin bilinçlendirilmesi gerekiyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Kızlar yeniden okullu oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER