Koleksiyonuna paha biçemiyor

Koleksiyonuna paha biçemiyor -Siirtli iş adamı Tevfik Yeşilbaş, madeni paradan, 30 yıllık gazeteye, taş plaktan pula kadar 80 bin parçadan oluşan koleksiyonuna gözü gibi bakıyor -Yeşilbaş: 60 yılımı verdiğim ve bir servet harcayara


SİİRT (A.A) - Ayhan Mergen/Zekeriye Güneş- Siirtli iş adamı Tevfik Yeşilbaş, Arapça harflerle basılan madeni paradan, 30 yıllık gazeteye, taş plaktan pula kadar 80 bin parçadan oluşan koleksiyonuna gözü gibi bakıyor.
     Siirtte yaşayan 2 çocuk babası Yeşilbaş, evinin alt katındaki bir odada oluşturduğu koleksiyonuna ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1956 yılında askerden döndükten sonra işinden arta kalan zamanlarda 30 yıllık günlük gazete, dergi, kitap, madeni ve kağıt para, video kaset, müzik kaseti, eski fotoğraf ve kartpostal, taş plak, pul ve sigara paketi biriktirmeye başladığını belirterek, koleksiyonunun 80 bin parçadan oluştuğunu söyledi.
     Türkiye Cumhuriyetinin Arapça harflerle basılmış ilk parasının da bulunduğu koleksiyon için bir servet harcadığını anlatan Yeşilbaş, şöyle dedi:
     "Koleksiyonuma gözüm gibi bakıyorum. Bu bende bir hastalığa dönüştü. 1956 yılından 1974 yılına kadar günlük gazeteleri, dergilerini biriktirdim. 800 kilogram ağırlığında, 40 bin madeni param var. İşim olmadığı zaman bunları temizliyorum. Yabancı ülkelere ait demir ve kağıt paraları da biriktiriyorum. Harf devrimi yapılmadan, Türkiye Cumhuriyetinin Arapça harflerle basılmış ilk kağıt parası da koleksiyonumda yer alıyor. Mor binlik çok değerlidir. Bir zamanlar Siirtte mor binliği bozdurmak istedim. O kadar para çıkmadı. Herkes, ay başından sonra gel diyordu. Aybaşı geldi fakat o kadar para toplanamadı. Kurtalanda 960 liraya bozdular. Kağıt paraları Vandaki Merkez Bankasından alıyordum. Pullarım da var. Kendi adıma da pul bastırdım. O kadar çok pul biriktirdim ki bakmak için haftalar gerekir."
    
     -6 bin paket sigara-
    
     Çeşitli markalardaki sigaraları da biriktirdiğini ifade eden Yeşilbaş, "Koleksiyonumda 6 bin paket sigara da var. Birçoğu özel günler için çıkarılan sigara paketleri. Ayrıca 6 bin civarında plak ve kaset, 4 bin kitap, 40 bin madeni para, 30 yıllık günlük gazete, dergi, pul... Koleksiyonumda yok yok. 60 yılımı verdiğim ve bir servet harcayarak oluşturduğum koleksiyonuma paha biçemiyorum. Değerini bir ben bilirim" dedi.
     Doğan Yeşilbaş ise amcasının her geçen gün koleksiyonunu zenginleştirmeye çalıştığını anlatarak, onunla gurur duyduğunu söyledi.
     Yeşilbaş, amcasının bir servet harcayarak oluşturduğu koleksiyonculuğu sürdürmesini istediklerini belirtti.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Koleksiyonuna paha biçemiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER