Konya Valiliği:

Konya Valiliği: -(Mevlana Müzesinden çıkan kemik, seramik ve çiniler) Müze yetkilileri, konuyla ilgili daha hassas davranmaları hususunda uyarılmış ve kendilerinden, yapılan çalışmaların rapor edilmesi istenmiştir


KONYA (A.A) - Konya Valiliğince, Mevlana Müzesinden çıkan kemik, seramik ve çinilerle ilgili yapılan açıklamada, Müze yetkilileri, konuyla ilgili daha hassas davranmaları hususunda uyarılmış ve kendilerinden, yapılan çalışmaların rapor edilmesi istenmiştir ifadeleri kullanıldı.
     Konya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Vali Aydın Nezih Doğanın, Tarihçi-yazar Murat Bardakçı ile 29 Aralık 2012 tarihinde Habertürk televizyonundaki Tarihin Arka Odası programında Abdülbaki Gölpınarlının kitaplarıyla ilgili yaptığı değerlendirmeler ve 30 Aralık 2012 tarihli Habertürk Gazetesinde kaleme aldığı yazıda temas ettiği Mevlana Müzesinden çıkan kemik, seramik ve çinilerle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.
     Abdülbaki Gölpınarlının koleksiyonunda bulunan 328 el yazması eserle 54 levha, 7 tespih ve 1 yüzüğün müze koleksiyonunda bırakıldığı vurgulanan açıklamada, kalan eski ve yeni harfli bin 800 kadar kitap ile Ferit Uğur, Mehmet Önder ve Hacı Mehmed Dişsökenin bağışladığı matbu eserlerin Konya İl Halk Kütüphanesi bünyesinde yer alan Konya İhtisas Kitaplığına nakledildiği ifade edildi.
     Bahse konu olan kitapların uzun yıllardır iki derviş hücresi ile bir türbede sağlıksız şartlarda bulunduğu ve istifadeye sunulamadığı anlatılan açıklamada, şöyle denildi:
     Derviş hücrelerinde 2009-2011 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyonla, konulu bir teşhir tanzim çalışması yapıldığı ve Mevlana Müzesinde kitapların bulundurulabileceği ve okuyucunun istifadesine sunulabileceği bir mekan mevcut olmadığı için yukarıda bahsedilen nakil gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 1926-1954 yılları arasında müdüriyet olarak kullanılan Niyaz Penceresinin de içinde bulunduğu ahşap cam mekan son derece kıymetli el yazması kitapların muhafazası için uygun olmadığından, geçmişte yemekhane olarak hizmet gören bina restore edilmiş, her türlü güvenlik, bakım ve koruma şartlarına riayet edilerek İhtisas Kütüphanesi olarak düzenlenmiş, kütüphanelerimizde mevcut el yazması ve eski harfli matbu eserler burada hizmete sunulmuştur. Müzecilikle ilgili yeni harfli matbu kitaplar da Etnografya Müzesindeki kütüphaneye nakledilmiştir. Mevlana Müzesinde bulunan bütün el yazması eserlerin dijital kopyaları gerekli hassasiyet gösterilerek çekilmiş, araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.
    
     -Mevlana Müzesinden çıkan kemik, seramik ve çiniler-
    
     Açıklamada, gazetede bahsedilen kemik, çini ve seramik parçalarının pek az kısmının müdüriyet ve İhtisas Kütüphanesi olarak kullanılan bölümde yapılan kazılarda bulunduğu, bir kısmının ise Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün talebi üzerine uzmanlar tarafından kontrol edilen Sultan Selim Camii temel güçlendirme çalışmaları ile yeni meydan düzenlemesi uygulamaları esnasında elde edildiği bildirildi.
     Müzeye getirilen kemik, çini ve seramiklerin uzmanlar denetiminde yıkattırılarak, müzelik ve etütlük olanların tasnif edildiğine işaret edilen açıklamada, şunlara yer verildi:
     Camide ve meydanda çalışmalar devam etmekte olup, bundan sonra da bulunacak kemik, çini ve seramik parçaları için aynı işlemler uygulanacaktır. Cami güçlendirme ve meydan düzenleme çalışmaları sonunda müzelik değerde bulunanların envanter kayıtları yapılarak, etütlük mahiyette olanlar da listelenerek Karatay Çini Eserler Müzesine nakledilecektir. Çalışmalar esnasında bulunan kemikler, üniversitelerimizin anatomi ve antropoloji bölümleri öğretim üyelerinden oluşan bir heyet tarafından ayrıştırıldıktan sonra, usulüne uygun olarak Hamuşan bölümünde tespit edilecek bir mahalle defnedilecektir. Müze yetkilileri konuyla ilgili daha hassas davranmaları hususunda uyarılmış ve kendilerinden, yapılan çalışmaların rapor edilmesi istenmiştir.
    
     Muhabir: Mümin Altaş
     Yayıncı: Ahmet Kayır

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER