Koruyucu aileye talep düşük kaldı

Koruyucu aileye talep düşük kaldı -Diyarbakırda koruma ve bakım altında olan çocuklardan sadece üçünün koruyucu aile yanında bulunduğu, 4 ailenin ise başvurduğu belirtildi -Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, çocukların


DİYARBAKIR (A.A) - Meral Özdemir - Diyarbakırda koruyucu aile sistemine fazla ilgi olmadığı, sadece 3 çocuğun koruyucu aile yanında kaldığı bildirildi.
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yurt ve yuvalarda koruma ve bakım altında bulunan çocukların sağlıklı, mutlu bireyler olarak büyümesi için çocuk ve sevgi evleri gibi yeni uygulamalar getirilirken, çocukların sıcak bir yuvada yetiştirilmesi amacıyla, toplumda çok fazla bilinmeyen koruyucu aile modelinin yaygınlaştırılması konusunda yoğun bir çalışma başlatıldı.
     Diyarbakırda koruma ve bakım alında bulunan çocuklardan durumu evlat edindirmeye uygun olanlar kurumda uzun süre kalmazken, sadece 3 çocuğun koruyucu aile yanında kaldığı bildirildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, koruyucu aile modelini özendirmek ve tanıtmak amacıyla Mart ayında yoğun bir tanıtıcı kampanya başlatacak.
    
     -Evlat edinmeye talep var-
    
     Aile ve Sosyal Politikalar Diyarbakır İl Müdürü Oktay Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 24 çocuğun evlat edinme hizmetlerinden yararlandırıldığını, durumu evlat edinmeye uygun olanların bekletmeden işlemlerinin tamamlandığını söyledi.
     Evlat edindirmede herhangi bir sıkıntının olmadığını, sırada bekleyen gönüllü ailelerin de bulunduğunu belirten Taş, Ancak bizim sıkıntımız koruyucu aile ile ilgili. Maalesef koruyucu aile ile ilgili beklenen talebi bir türlü yakalayamadık dedi.
     Taş, Bakanlığın konuyla ilgili yeni yönetmeliğinin de çıktığını, tanıtımına ilişkin profesyonel birimlerin oluşturulacağını ifade ederek, talep gelmesi halinde her çocuğu aile ortamına kavuşturmayı hedeflediklerini anlattı.
     İlimizde koruyucu aileye maalesef talep çok sınırlı. Şu an itibariyle sadece 3 koruyucu ailemiz var diyen Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bu hizmet, yeni çıkan yönetmeliğimizle daha profesyonel hale getirildi. Hem gönüllü hem de ücretli olmak üzere. Bakanlığımız merkezi düzeyde, biz yerel düzeyde tanıtımını yapacağız. Diyarbakırdaki duyarlı vatandaşlarımızdan beklediğimiz çocuklarımıza aile ortamı sağlamalarıdır. Çocuğumuzun her türlü ihtiyaçları, zaten bakanlığımız tarafından karşılanıyor. Çocuk başına eğitim ve yaş durumuna göre düzenli bir ödeme yapılıyor. Sosyal güvenlik şemsiyesine alınıyor. Çocuğumuzun her türlü eğitim, giyim, okul, kurs ücretlerini, servisine varıncaya kadar bakanlık olarak karşılıyoruz. Bilgi almak isteyenlerin müdürlüğümüze gelmeleri veya telefonla ulaşmaları halinde ilgili birimlerimiz her türlü bilgiyi paylaşacak.
     Aile bağı devam eden ancak herhangi bir nedenle aileye döndüremediğimiz çocuklarımız var. Bu çocuklarımıza koruyucu aile modeliyle aile ortamı sağlayabiliriz.
    
     -Amacımız kurumlarımızı boşaltmak değil-
    
     Ailede ihmal ve istismar olmaması halinde çocuk için en iyi yetişme ortamının öz ailesi olduğunu vurgulayan Taş, bakanlığın temel bakışının da bu olduğunu söyledi.
     Taş, amaçlarının çocuğun toplu yaşamdan, yani yurt ve yuva gibi toplu yaşamın getirdiği dezavantajlardan arındırılması olduğunu belirterek şöyle dedi:
     Koruyucu aile yanına yerleştirdiğimiz çocuklarla da kurumsal olarak bağımız kopmuyor. Çocukların çeşitli zamanlarda izlenmesi ve değerlendirilmesi yapılıyor. Amacımız kurumlarımızı boşaltmak değil. Çocuklarımızın psikososyal gelişimi için en sağlıklı aile ortamını bulmak. Öncelikle öz aile, bu mümkün değilse gönüllü ve koruyucu aile yanına yerleştirmek. Amacımız, çocuğun toplu yaşamdan, yani yurt ve yuva gibi toplu yaşamın getirdiği dezavantajlardan arındırılması, aile ortamında yetişmesi, kendine güvenen, geleceğini güvenli planlayabilen, ayakları üzerinde durabilen gençler yetiştirmek. Bu açıdan koruyucu aile modelini önemsiyoruz.
    
     -4 aile sırada-
    
     Koruyucu ailede bölgesel farklılıklar olduğunu, daha çok Ege, Marmara, Akdeniz bölgelerinden talep bulunduğunu anlatan Taş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının başlattığı kampanya ile birçok ilde hareketliliğin başladığını kaydetti.
     Taş, Diyarbakırda 4 çocuğu korucuyu aileye verme ile ilgili işlemlerin başlatıldığını, bu sayının daha da artacağına inandığını, 9 çocuk evinde 50, 0-12 çocuk yuvası ile kız yetiştirme yurdunda 125, erkek yetiştirme yurdunda 60, bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezinde ise 15 çocuğun bulunduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Koruyucu aileye talep düşük kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER