Köylüye süt ineği yerine etlik hayvan

Köylüye süt ineği yerine etlik hayvan verdiler -Amasyada bir proje kapsamanda köylülere süt ineği yerine etlik angus verildiği iddia edildi


AMASYA (A.A) - Amasyada sürdürülen Süt Sığırcılığı Ferdi Kredi Uygulamaları Projesi kapsamında, köylülere süt ineği yerine kesimlik etlik hayvan verildiği iddia edildi.
     Projenin uygulandığı bazı köylerde iddialarla ilgili incelemelerde bulunan CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, konuyu suç duyurusunda bulunarak yargıya taşıyacaklarını söyledi.
     Gümüşhacıköy ilçesine bağlı Saraycık köyünde köylülerin iddialarını dinleyen Topal, Köylülerimize süt ineği yerine angus kesimlik inek verilmiş. Bu konuyu yerinde görmek ve bu konuyu yargıya taşımak ve köylümüzün mağduriyetini gidermek için buradayız dedi.
     Yaklaşık bir yıldır köylünün söz konusu ineklerin bakımını yaptığını anlatan Topal, Biz bunu yarın yargıya taşıyacağız. Bu insanların, bakım ücretlerini, yem paralarını, hatta içirdikleri su ücretlerini bu inekleri satanlardan talep edeceğiz. Kimse bizim çiftçimizin, köylümüzün sahipsiz olduğunu düşünmesin. Biz her zaman köylünün, mağdurun yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz. Arkadaşlarımızdan bu konu hakkında bilgi alacağız. Bu ineklerin hangi koşullarda, hangi şartlarda verildiğini, bunun karşılığında ne ücret ödendiğini, verirken hangi cins inek olduğunu kendilerinden öğreneceğim. Buna göre bir yol izleyeceğiz diye konuştu.
     CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğluna konuyla ilgili bilgi verdiğini de kaydeden Topal, Kılıçdaroğlunun hiçbir çiftçinin mağdur edilmemesini istediğini belirtti.
     Çiftçinin kıt kanaat geçimini sürdürdüğünü ve borçlu yaşadığını söyleyen Topal, çiftçiyi ezdirmemek ve onların haklarını aramak için çaba sarf ettiklerini, olayı yargıya götürerek ilgililer hakkında tazminat davası açacaklarını belirtti.
     Saraycık Köyü Muhtarı Hasan Gökkol ise, ORKÖY kanalıyla söz konusu hayvanları 2 yıl ödemesiz, 5 yıl taksitle aldıklarını anlattı.
     Köylerinden projeye 14 kişinin katıldığını bir süt sığırı bir de montofon cinsi hayvan almak için anlaşıldığını kaydeden Gökkol, köyde bir veterinerin kontrolü sonrası hayvanların simental olmadığının ortaya çıktığı, kendilerine simental diye verilen hayvanların angus olduğunu anladıklarını söyledi.
     Saraycık Köyü eski muhtarı Hasan Güleç, köylülerle yetkililerin süt ırkı simental ile süt ırkı montofon için anlaştığını ancak simental yerine kendilerine angus verildiğini ifade etti.
     Köylülerden Bahri Karabıyık, mağduriyetlerinin giderilmesini isteyerek söz konusu hayvanların süt vermediği gibi danalarına bile sütlerinin yetmediğini söyledi.
     Veteriner Hekim Kudret Taştan ise 15 yıldır bölgede serbest çalıştığını ifade ederek, genetik inceleme yapmadan hayvanların hangi ırktan olduklarının tespit edilemeyeceğini ancak hayvanların dış görünüşlerinin simental olmadığını öne sürdü.
     Amasya Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan ise konunun incelendiğini ve bakanlık müfettişlerine konunun iletildiğini kaydetti.
     İddiaların görevlendirilen müfettişler tarafından incelendiğini ve sürecin işlediğini kaydeden Ceylan, konuyu takip ettiklerini söyledi.
     Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY) bünyesinde yapılan Süt Sığırcılığı Ferdi Kredi Uygulamaları Projesi kapsamında Amasyada 22 köyde 343 aileye ikişer adet toplam 686 hayvan verildiği, söz konusu projenin toplam değerinin 5 milyon 334 bin lira olduğu öğrenildi.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Köylüye süt ineği yerine etlik hayvan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER