Kozlukta kaza kurşunuyla şehit olan asker

Kozlukta kaza kurşunuyla şehit olan asker -Er Sevag Şahin Balıkçıyı kazara öldürdüğü iddia edilen sanığın yargılanmasına devam edildi -Duruşmada müdahil avukatlarının sanığın tutuklaması yönündeki talebi kabul edilmedi -


DİYARBAKIR (A.A) - Er Sevag Şahin Balıkçıyı, Batmanın Kozluk ilçesi Gümüşörgü Karakolunda vatani görevini yaparken kazara öldürdüğü iddia edilen sanık Kıvanç Ağaoğlunun yargılanmasına devam edildi.
     Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, tutuksuz yargılanan sanık Kıvanç Ağaoğlu ile Balıkçının babası Garabet ve annesi Ani Balıkçı ile avukatlar hazır bulundu.
     Müdahil avukatı İsmail Cem Halavut, tanıkların ifadelerinin çelişkili olduğunu ve tanıkların yeniden dilenmesini talep ettiklerini belirterek, bu şekilde bir karar verilmesi durumunda bu davada maddi gerçeğe ulaşılamayacağını düşündüklerini söyledi.
     Avukatlar olarak da, kamuoyunun da olayın ne şekilde geliştiği hususunda ikna edici bilgi ve belgelere ulaşamadıktan sonra bu karardan tatmin olmayacaklarını ifade eden Halavut, Bu karar şüpheli bir şekilde kalacaktır. Ancak, bu tanıkların bir veya ikisinin katılması durumunda dahi bazı şeylerin aydınlatılabileceğini düşünüyoruz dedi.
     Sanık Avukatı İbrahim Gök de, tanıkların yeniden dinlenmesinin yargılamaya yönelik bir katkısının bulunmadığını, yargılamayı gündemde tutmaya yönelik olarak yapılan bir talep olarak değerlendirdiklerini anlatarak, Ermeniler yeni terör örgütü kurdu başlıklı bir makaleyi mahkemeye sundu.
     Ağaoğlunun can güvenliği tehlikesi bulunduğu için Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığından koruma talebinde bulunduklarını dile getiren Gök, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.
     Mahkemeye sunduğu makaleyi okuyan sanık avukatı Gök ile müdahil avukatları arasında yaşanan kısa süreli bir tartışma mahkeme başkanının araya girmesiyle sona erdi.
     Müdahil avukatlarından Mehmet Emin Aktar ise, avukatlar olarak adaletin yerini bulmasını istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
     Sevag bu ülkenin askeri üniformasını giyerken öldürülmüş, bu ülkeyi kendi ülkesi olarak seçmiş. Bu tür belgeleri mahkemeye sunmak yargılamayı etkilemeye yönelik hayali bir şey. Bunu her duruşma yapmanın başka gerekçeleri var. Ailenin istediği tek şey gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Sevag taksirle mi, yoksa kasten mi öldürülmüş bunun ortaya çıkarılması lazım. Sanığın silahı sağlam, kendisinin bir sağlık problemi yok. Eğitimli asker olan sanığın bu eylemi kasten gerçekleştirdiğini düşünüyoruz. Bu olayda herkes oluşan kanaat, Sevagın Ermeni olduğu için öldürüldüğüdür. Sanığın can güvenliğinin tehlikede olduğu iddialarıyla vareste tutulmak istenmektedir. Vareste tutulmanın güvenliği sağlamayacağı aksine tutuklu yargılamanın buna hizmet edeceği kanaatindeyiz.
     Anne Ani Balıkçı ise, geçen duruşmada Kıvanç Ağaoğlunun, oğlunun yerinde keşke kendisinin vefat etmesi gerektiğini söylediğini ve kendisinin kızı Lerda Özder ile birlikte keşke diye cevap verdiklerini anımsatarak, Bizim bir saniyede bir kurşunla hayatımızın akışı değişti. Kendisi demek ki ölümün soğuk korkusunu hissetmiş, Sevag onu hissetmeden vefat etti. Ancak ben aynı şeyi ona (Kıvanç Ağaoğluna) dilemiyorum. Anne babaya çok acı bir şey olduğunu düşünüyorum biz o acıyı yaşıyoruz başkaları yaşamasın diye konuştu.
     Askeri savcı ise davanın seyri ve geldiği aşama göz önünde bulundurularak, tutuklama talebinin reddedilmesini istedi.
     Mahkeme verdiği kısa aranın ardından, sanık hakkında talep edilen tutuklama talebinin reddine, Ağaoğlunun duruşmalara katılmasına ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
    
     -İddianame-
    
     İddianamede, Gümüşörgü Karakolunda vatani görevini yapan Ermeni asıllı Türk vatandaşı Sevag Şahin Balıkçıyı (25), 24 Nisan 2011 günü kazara öldüren er Kıvanç Ağaoğlunun Taksirle adam öldürmek suçundan 9 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor.
     Öte yandan Sevag İçin Adalet Girişimi, Nor Zartonk İnsiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Tümbel-Sen ve Diyarbakır Barış Girişiminin de aralarında bulunduğu bir grup, duruşma öncesi Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı önünde basın açıklaması yaptı.
     Ellerinde Sevag Şahini unutturmayacağız yazılı pankart taşıyan grup adına açıklamayı okuyan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, er Sevag Şahin Balıkçının Ermeni Soykırımının 96. yıl dönümü olan 24 Nisan 2011de zorunlu askerliğini yaptığı sırada öldürüldüğünü savundu.
     Bilici, Balıkçının silah arkadaşı Kıvanç Ağaoğlunun silahından çıkan kurşunla kazara öldüğünün söylendiğini ifade ederek, ancak daha sonra bu olayın örtbas edilmeye çalışındığını savundu.
    
     -CHPli Gülerin sözleri-
    
     BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise, CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Gülerin Genel Kurulda söylediği Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz ifadelerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
     Bu sözlerinden dolayı Güleri kınadığını ifade eden Aydoğan, CHPli bir kadın milletvekilinin Kürtlerle Türklerin aynı kefede değerlendirilemeyeceğini, aynı haklardan yararlandırılamayacağını içeren nefret söylemi asla kabul edilemez. İnsan ulusalcı bir çizgide bile olsa ülkede 20 milyon nüfusa sahip Kürtlere karşı geliştirdiği bu söylem kabul edilemez. Özellikle Kürt sorunun tartışıldığı, çözüm için çabaların sarf edilmeye başladığı bir dönemde Türkiyeyi yeniden geçmiş yıllara döndürme çabası içerisinde olmayı kabul edemeyiz. Kendilerine halkların arasında yeniden nefreti körükleyecek söylemlerden uzak durmaların tavsiye ediyoruz dedi.
     Aydoğan, parti olarak ülkede yaşayan herkesin barış içinde yaşamasından yana olduklarını ifade ederek, er Balıkçının öldürülmesini ise nefret suçları kapsamında değerlendirdiklerini söyledi.
    
     Muhabir: Nail Kadırhan - Sema Kaplan/Behcet Güngör
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Kozlukta kaza kurşunuyla şehit olan asker Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER