Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Adanada:

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Adanada: -"Halkların ürettiği bu dinamizm, halkların birbirini tanıma kaygısı ve turizm sektörünü başlı başına stratejik sektör haline getirdi" -"Bütün dünya ekonomi ve demokrasi kriziyle boğuşurken


ADANA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Halkların ürettiği bu dinamizm ve halkların birbirini tanıma kaygısı, turizm sektörünü başlı başına stratejik sektör haline getirdi" dedi.
     Bakan Çelik, Seyhan Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Turizm Haftası kutlama programında yaptığı konuşmada, dünyada artık büyük değişimler yaşandığını, bu değişimlerin ekonomik gözüken bazı sektörleri çok daha stratejik konuma getirdiğini belirtti.
     Dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılara, Avrupa Birliğini sarsan krize rağmen Türkiyenin "müthiş" bir ekonomik istikrar gösterdiğini ifade eden Çelik, Türkiyenin kuzeyinde ekonomik krizler, güneyinde siyasi ve demokrasi krizleri yaşandığını anlattı.
     Arap devriminin gerçekleştiği ülkelerde hala demokrasi sancılarının devam ettiğini, artık bu coğrafyanın eski haline dönmeyecek şekilde yepyeni bir dönüşüm geçirdiğini vurgulayan Çelik, "Halklar suni olarak çizilmiş sınırları, araya girmiş bir takım oryantalist duvarları, yüzyıl boyunca birbirinden koparılmış kültürleri yeniden kaynaştırmak, yeniden bir araya getirmek şeklinde müthiş bir dinamizm üretiyor. Bu sebeple halkların ürettiği bu dinamizm ve halkların birbirini tanıma kaygısı, turizm sektörünü başlı başına stratejik sektör haline getirdi" diye konuştu.
     Çelik, turizmin Türkiye ekonomisi açısından vazgeçilmez bir sektör olmasının yanı sıra bölgede ve küresel zeminde barışı ve insani diplomasiyi sağlayan önemli bir faaliyet olduğunu aktardı.
     Siyasetin araya soktuğu sınırlara, suni duvarlara rağmen halkların bu duvarı aşarak yeniden kaynaştığının altını çizen Çelik, şöyle konuştu:
     "Turizm, halkların birbirini doğru tanımasına imkan veren yeryüzündeki en büyük hareketlilik, en önemli insan hareketi olarak, dünya barışının temel zeminlerinin organik şekilde güçlenmesi konusunda stratejik sektör haline geliyor. iPhoneu icat eden Steve Jobs, bu telefonu tanıtmadan önce, ilk telefonu Graham Bell icat etti. Ama biz yeni bir telefon yapmıyoruz. Yapacağımız öyle bir şey ki telefonu yeniden icat edeceğiz demişti. Türkiyedeki turizmcilere sesleniyorum; öylesine önemli bir misyon üstlenmiş durumdasınız ki, bütün dünya ekonomi ve demokrasi kriziyle boğuşurken her biriniz yaptığınız yatırımlarla, ürettiğiniz dinamizmle turizmi yeniden icat ediyorsunuz. Türkiyenin büyüyen demokrasisi başlı başına bir tanıtım faaliyetidir. Türkiyenin, bütün bu kriz ortamında etrafındaki ülkeler büyük sarsıntı geçirirken büyüyen ekonomiye sahip olması başlı başına tanıtım faaliyetidir."
    
     -Turizmcilere övgü-
    
     Turizm temsilcileriyle Türkiyenin gurur duyması gerektiğini anlatan Çelik, "Hepsi elinde küçük bir çantayla, bir tezgahla işe başlamış. Bugün ise hem ulusal hem uluslararası düzeyde güçlü oyuncular olarak karşımızdalar dedi.
     Bakan Çelik, 10 yıl içinde hükümetin vizyonu çerçevesinde her meseleye parça parça değil, toplam bir strateji ve büyük bir Türkiye vizyonu içinde bakıldığına dikkati çekerek, Türkiyeye gelen turist sayısı ve gelirlerin 3 kat arttığına işaret etti.
     Turizm Haftasını Adanadan başlatıyor olmalarının da özel önemi olduğunu, bu toprakların 3 bin yıllık geçmişinin bulunduğunu bildiren Çelik, Adananın bilinen tarihiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığını, turizmin artık yeni ve entegre kavramlarla tanındığı dönemde dünyanın bütün kadim şehirleri içinde Adananın çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.
     Kentin bütün kültürel birikimini yansıtan bir müze projesini hayata geçirmek üzere ilk adımı attıklarını ifade eden Çelik, "Çocukluğumuzdaki gibi zorla götürüldüğümüz, kasvetli yapılardan çok daha farklı olacak. 24 saat gençlerin içinde eğlenebileceği, gezebileceği, keyif alabileceği, hayat bulabileceği bir mekan olacak bu müze" dedi.
    
     -TÜRSAB Başkanı ve Vali-
    
     TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da Türkiyenin 46 havalimanı, 1 milyonu aşkın yatak kapasitesi olan güçlü bir ülke haline geldiğini, son 10 yılda yurt dışında gördükleri itibarın geçmiş yıllardan çok farklı olduğunu aktardı.
     Ulusoy, 2001 yılında 556 bin kişinin seyahat ettiğini ettiğini, 2012 yılında bu sayının 12 milyon kişiyi aştığını 2023 yılında hedeflerinin 30 milyon insanı yurtiçi ve yurt dışında gezdirmek olduğunu söyledi.
     Vali Hüseyin Avni Coş ise turizmin ekonominin en önemli kalemlerinden birisi olduğunu, Adananın turizm konusunda çok büyük potansiyeli bulunduğunu belirtti.
     Kentin, spor turizminden yayla turizmine, eko turizmden kültür turizmine kadar çok çeşitli potansiyele sahip olduğunu anlatan Coş, "Ancak bunun değerlendirilmesi konusunda tesislerin yeterli olmaması nedeniyle sorun yaşadığımızı, turizm konusunda arzu edilen seviyeye gelemediğimizi görüyoruz. Bu bölgenin turizmde daha iyi yere gelebileceğine inanıyoruz" diye konuştu.
     Konuşmaların ardından Bakan Çelik, Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen yemek yarışmasında dereceye girenlere plaketlerini verdi.
     Daha sonra, Türk Sanat ve Halk Müziği konseri ile halk oyunları gösterileri sunuldu.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Adanada: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER