Kuşcennetinin ilk bekçisi, Ali Kızılay

Kuşcennetinin ilk bekçisi, Ali Kızılay -Bandırmadaki Kuşcenneti Milli Parkının ilk bekçisi olarak 1962de işe başlayan 89 yaşındaki Kızılay, 27 yıl boyunca Kuşcennetini korudu -Kızılay: Kuşcennetini herkesin koruması gerekir


BALIKESİR (A.A) - Bandırmadaki Kuşcenneti Milli Parkının ilk bekçisi olarak 1962de işe başlayan 89 yaşındaki Ali Kızılay, 27 yıl boyunca Kuşcennetini korudu.
     Avrupa Konseyinin sulak alanların en iyi korunduğu bölgelere verilen A sınıfı diploma ile ödüllendirilen Kuşcennetinin ilk bekçisi Kızılay, Kuşcennetinin hem dünyada hem de Türkiyedeki milli parklar içinde özel bir yere sahip olduğunu söyledi.
     Parkı koruduğu yıllarda, Kuşcennetinin, Bandırma Orman Bölge Şefliğine bağlı olduğunu ifade eden Kızılay, Kuşcennetini korumak için geceleri bile orada yattım. O yıllarda, Kuşcenneti sınırları içinde ilk pelikan yuvasını da ben yapmıştım. Yuvada altı pelikan kalıyordu. Çok sayıda göçmen kuş gelirdi. Ayrıca, başta ördekler olmak üzere Kuşcennetinin yerli kuşları da vardı dedi.
     Kızılay, görev yaptığı yıllarda Alman Kuşbilimci Curt Kosswig ile zaman geçirdiğini dile getirerek, Kuşcennetinde yıllarca tek başıma görev yaptım. Kuşcennetini keşfeden Alman kuşbilimci Curt Kosswig ile aramızda güven ilişkisi oluştu. Bana çok güvenirdi. Ondan, başta kuşların Latince isimleri olmak üzere çok şey öğrendim diye konuştu.
    
     -Kuşcennetini herkesin koruması gerekir-
    
     Manyas Gölünün eskisi gibi temiz olmadığına dikkati çeken Kızılay, Eskiden Kuşcenneti yöresindeki tüm köyler, içme suyu olarak Manyas Gölündeki suyu kullanırdı. Gölde 18 tür küçük balık vardı. Gölün suları tertemiz ve içilebilir olduğundan köylüler, tarlalarına çalışmaya giderken yanlarına su almazlar, gölden içerlerdi. Şimdi, kirlilik nedeniyle göle, ayağımızı bile sokamıyoruz ifadelerini kullandı.
     Kızılay, Kuşcennetindeki kirliliğin çevredeki fabrikalardan gelen atıklardan kaynaklandığını ileri sürerek, şunları söyledi:
     Fabrikalar ve bazı kuruluşların atıklarının, bir kanalla Manyas Gölüne aktığını görünce Kosswig ile çok tedirgin olduk. Kosswig, Kuşcenneti için tehlike başladı dedi. İşte o zamandan beri Kuşcenneti ve Manyas Gölündeki kirlilik, her geçen gün arttı. Bugün de bu durum sürüyor. Kuşların göç yolları üzerinde çok önemli bir otel niteliğinde bulunan Kuşcennetini herkesin koruması gerekir.
    
     Muhabir: Ahmet Pesen / Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Kuşcennetinin ilk bekçisi, Ali Kızılay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER