Kütahyada, Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi

Kütahyada, Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi açılışı -Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı: -"Bu kütüphaneler, Türkiyenin kültür mirasının sahiplenilmesine ve kültür turizmin geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır"


KÜTAHYA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Kütahyada hizmete açılan Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesine ilişkin, "Bu kütüphaneler, Türkiyenin kültür mirasının sahiplenilmesine ve kültür turizmin geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır" dedi.
     Arıcı, Samanpazarında, Belediye ile Kültür ve Turizm Bakanlığının iş birliğiyle yapılan müze kütüphanesinin açılışında yaptığı konuşmada, bu çağda yaşanan toplumsal dönüşümlerin, üretim ve tüketim ilişkilerini yeniden biçimlendirdiğini söyledi.
     Bu değişimden toplumsal kurum olan kütüphanelerin de etkilendiğini belirten Arıcı, şöyle konuştu:
     "Bakanlık olarak kütüphaneler aracılığıyla edebiyat üretimine ve Türkiyenin yazınsal çekiciliğinin yükselmesine katkı sağlamak amacıyla edebiyat müze kütüphaneleri projesini hayata geçirdik. Bu kütüphaneler, müze kütüphaneciliği felsefesine uygun materyaller ile donatılmış, yazarlara, eleştirmenlere, yayıncılara, çevirmenlere, edebiyatla ilgili sivil toplum kuruluşları ve tüm okuyuculara hizmet vermektedir."
     Bu kütüphanelerde, sanat, söyleşi, sohbet, bilimsel faaliyet düzenlenmesinin hedeflendiğine dikkati çeken Arıcı, şunları kaydetti:
     "Bu etkinliklerin oluşturulması için de her türlü olanak sağlanmıştır. Bu kütüphaneler, Türkiyenin kültür mirasının sahiplenilmesine ve kültür turizmin geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır. Ankarada Mehmet Akif Ersoy, Adanada Karacaoğlan, İstanbulda Ahmet Hamdi Tanpınar, Diyarbakırda Ahmet Arif ve Erzurumda Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphaneleri hizmete açıldı. Bu kütüphaneler, memnuniyetle karşılandı, büyük ilgi gördü. Bundan dolayı Kütahyada da bir edebiyat müzesi açılmasına karar verilmiştir. Kütahya Belediyesi tarafından süresiz ve bedelsiz olarak bize tahsis edilen ve yüksek kahve diye tabir edilen bu yerin, Bakanlığımız ve Kütahya Belediyesi iş birliğinde teşhiri ve tanzimi gerçekleştirildi. Aslına uygun olarak restorasyonu ve çevre düzenlemesi yaptırılarak buradaki çalışmalarımızı da tamamladık. Burada dünya ve Türk edebiyatına ait yaklaşık 5 bin kitap yer almaktadır."
     Kütahya Valisi Kenan Çiftçi de Kütahyanın muhteşem eserlerle dolu bir kültür şehri olduğunu dile getirdi.
     Kentin, sanatçıları ve şairlerinin bol bir memleket olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Osmanlıda 2. Muradı yetiştiren edebiyatçıların hepsi buradan yetişmiştir. Kütahyanın suyu, tabiatı ve insan yapısı sanatçı çıkarmaya uygundur. Kütahya mutlu insanların yaşadığı, bir kenttir" diye konuştu.
     Açılışa, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Erdoğan, AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu ve Kütahyalı sanatçılar katıldı.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kütahyada, Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER