Kütahyada 22 yılın ağaçlandırma rekoru

Kütahyada 22 yılın ağaçlandırma rekoru -1991 yılında kurulan Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, geçen yıl 4 bin 32 hektar alanda 9 milyon 140 bin 679 fidan dikerek, 22 yılın ağaçlandırma rekorunu kırdı -Orman Bölge Müdürü Eryiğit: G


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, Müdürlüğün kurulduğu 1991 yılından bu yana geçen süreçte bir yılda en fazla fidan dikimi rekorunu, geçen yıl 4 bin 32 hektar alanda 9 milyon 140 bin 679 fidan dikerek kırdıklarını bildirdi.
     Eryiğit, Müdürlükte düzenlediği basın toplantısında, il genelinde 296sı memur, 565i işçi olmak üzere toplam 861 personelle hizmet verdiklerini söyledi.
     İlin yüz ölçümünün yüzde 53üne karşılık gelen 618 bin 24 hektar alanın, ormanlarla kaplı olduğunu belirten Eryiğit, geçen yıl önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.
     Yangına karşı yüzde 79 oranında hassas olan Kütahyadaki ormanların, 35 yangın gözetleme kulesi, 122 orman muhafaza memuru ve 349 yangın işçisiyle sürekli denetlendiği bilgisini veren Eryiğit, Orman yangınlarına hızlı ve etkin müdahale için 37 arazöz, 11 su ikmal aracı, 16 ilk müdahale aracı ve yangına ilk müdahale ekiplerimiz, günün 24 saati göreve hazırdır dedi.
     Eryiğit, bu yıl mart ayında, yangına dirençli ormanların tesisi amacıyla çizgide tohum ekimi yapılarak, meyveli yapraklı türler dikilip yangın durdurma zonları oluşturulacağını anlattı.
     Şimdiye kadar 4 bin 235 hektar orman alanında toplam 737 adet maden arama ve işletme izni verildiğine işaret eden Eryiğit, şöyle devam etti:
     İzin sahibi, madencilik faaliyetleri yaptığı alanları taahhüt senedi hükümlerine ve rehabilitasyon projesine göre rehabilite etmek zorundadır. Bu kapsamda Bölge Müdürlüğümüz ormanlarından verilen izinlerden 2012 yılına kadar 125 hektar pasa döküm alanına toplam 160 bin fidan dikilmek suretiyle rehabilitasyon çalışması yapılmıştır. Geçen yıl Tavşanlı ilçesinde, izin süresi sona eren 137 hektar pasa döküm alanında 285 bin karaçam ve 5 bin tüplü ceviz fidanları, 120 kilogram badem ile 15 kilogram at kestanesi tohumu ekilmiştir. Geçen yıl endüstriyel odun üretim programımız 470 bin metreküp iken üretim miktarı, bunun yüzde 120sine karşılık gelen 570 bin metreküp olarak gerçekleşmiştir. Orman köylülerine geçen yıl 2 milyon 230 bin lira kredi dağıtılmıştır.
    
     -Orman yangınlarının yüzde 21i anız yakılmasından çıkıyor-
    
     Geçen yıl diktiğimiz fidan sayısıyla Türkiyede iller arasında ikinci olduk diyen Eryiğit, 2012de 4 bin 32 hektar alanda 2 milyon 557 bin 488i meyveli olmak üzere toplam 9 milyon 140 bin 679 fidan dikildiğini belirtti.
     Eryiğit, geçen yıl dikilen fidanlarla Müdürlüğün kurulmasından bu yana geçen 22 yılda, bir yılda dikilen en fazla fidan rekorunu kırdıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Son 3 yılda Kütahyada toplam 17,9 milyon fidan dikildi. Geçen yıl fidanlar, okul bahçeleri, köy mezarlıkları, camiler, Kuran kursları, Sevgi Evleri, Organize Sanayi Bölgeleri, Kadın Ormanı, Demokrasi Ormanı, Kutlu Doğum Ormanı, Basın Yayın Ormanı, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) yerleşkeleri, Zafer Havalimanı bağlantı yolları ve refüjleri, karayolları ağaçlandırma çalışmaları gibi alanlara dikildi. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan protokoller kapsamında ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Yeşil bir çevre adına vatandaşlara 379 bin adet bedelsiz fidan dağıtıldı.
     Bu yıla ilişkin hedeflere de değinen Eryiğit, Tavşanlı ilçesine bağlı Çayıroluk köyünde yanan 160 hektar alanın ağaçlandırılacağını, Türkmenbaba mevkisinde gölet yapımının tamamlanacağını, Simav ilçesinde Kalebaşı Yangın Gözetleme Kulesinde kameralı gözetleme sistemi kurulacağını, orman kadastro çalışmalarının bitirileceğini, ağaçlandırılmamış mezarlık kalmayacağını, 5 bin hektar alanda 10 milyon fidan dikileceğini ve orman yangınlarının yüzde 21ine neden olan anız yangınlarıyla ilgili köylülerin bilgilendirileceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kütahyada 22 yılın ağaçlandırma rekoru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER