Maliye Bakanı Şimşek, Batmanda

Maliye Bakanı Şimşek, Batmanda -Şimşek: "Bölgesel gelişmişlik farkları azalınca ülke bir bütün olarak kalkınacak. Batman, Bursa ile arayı kapatırken Türkiye, İngiltere ile arayı kapatacak" -"Eskiden terörle mücadele için heba ettiği


BATMAN (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bölgesel gelişmişlik farkları azalınca ülke bir bütün olarak kalkınacak. Batman, Bursa ile arayı kapatırken Türkiye, İngiltere ile arayı kapatacak" dedi.
     Bakan Şimşek, Ford Batman Bayisi Oğuzcan Otomotivin açılışı amacıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Batmanın hızla geliştiğini, Batman Organize Sanayi Bölgesinin 10 yıl önce olmadığını belirterek, şimdi ise burada yer kalmadığını söyledi.
     Fabrika için 100den fazla yatırımcının yer beklediğini, 4-5 milyon metre karelik yeni bir sanayi bölgesini Batmana kazandırmak istediklerini kaydeden Şimşek, çözüm süreciyle bölgeye ilginin artacağını anlattı.
     Şimşek, "Çözüm süreciyle bu bölge ayağa kalktığı zaman ki kalkacak, Türkiye ayağa kalkacak. Bölgesel gelişmişlik farkları azalınca ülke bir bütün olarak kalkınacak. Batman, Bursa ile arayı kapatırken, Türkiye, İngiltere ile arayı kapatacak. Eskiden terörle mücadele için heba ettiğimiz pozitif enerjimiz ve kaynaklarımız artık Türkiyenin reform gündemine ve uzun vadeli kalkınmasına aktarılacak" diye konuştu.
    
     -Marka tescilinde Türkiye birinci-
    
     10 yıl önce patent başvuru sayısının bin 800, şimdi bu rakamın 12 bin civarında olduğunu vurgulayan Şimşek, marka tescilinde Türkiyenin bugün Avrupada birinci sırada yer aldığını bildirdi.
     Endüstriyel tasarımda, Almanya ve Fransadan sonra Türkiyenin geldiğini belirten Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Türkiye hafif ticari araç üretiminde dünyada ilk 10a girmiş durumda. Birçok sektörde dünyada ilk 10a girdi, giriyor. Bunlar çok önemli çünkü bu bölgenin istihdama, işsizlik sorununu çözmek için ilave çabaya ihtiyaç var. Geçen yıl gibi sıkıntılı bir yılda bile 1 milyon kişiye iş bulmuşuz. Özel sektörün önünü açıyoruz, onlar başarıyor. Türkiyede başka ülkelere oranla önemli avantajımız var. O da bizim girişimcilik ruhumuz, firmalarımızın esnekliği, dinamizmi. Mehmet Şirin Batmanda bunu başardı. Ford ailesine yakışan modern bir tesis yaptı. 2 milyon lira harcayarak bu noktaya getirdi. 80 kişiye istihdam sağlandı. Eksikliklerimiz olabilir ama biz sırf istihdam sağladıkları, ülkeye katma değer kattıkları, ülkenin kalkınmasına önemli katkıda bulundukları için bütün girişimcilerin hizmetkarıyız. Onlar kardeşlerimize iş, aş imkanı sağlıyorlar."
    
     -"Sektörün en genç ürün yelpazesine sahip olacağız"-
    
     Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ise Batmanda satılan her iki ticari araçtan birinin Ford markasını taşıdığını söyledi.
     Türkiye otomotiv pazarında 2012 yılında 812 bin adetlik satış gerçekleşirken, Ford Otosan iç pazarda 112 bin, ihracatla toplam 317 bin adetlik satış gerçekleştirdiğine dikkati çeken Koç, "2011-2014 yılları arasını kapsayan toplam 1 milyar dolarlık yatırım ve bu yatırım çerçevesinde yeni hafif ticari araç üretimine başlayacakları üçüncü fabrikaların Ford Otosan Yeniköy Fabrikasının temelleri atıldı" dedi.
     Ford Otosanın 1959 yılında bir montaj fabrikası olarak kurulduğunu anımsatan Koç, şöyle devam etti:
     "Kocaeli ve İnönü fabrikalarındaki toplam 330 bin adetlik üretim kapasitesi ile otomotivin ana vatanı Kuzey Amerika dahil 76 ülkeye ihracat yapıyoruz ve Fordun ticari araç üretim merkezi konumundayız. Türkiyenin ABDye ihracatının yüzde 14ünü Ford Otosan yapıyor. Gebzedeki küresel mühendislik merkezinde çalışan bin 240 mühendisimiz motor dahil yeni Ford modelleri geliştiriyor. Tasarım ve mühendisliği Ford Otosana ait olan Transit Connectten sonra, yeni küçük hafif ticari aracımız Courier de yeni inşa ettiğimiz Yeniköy Fabrikasında üretilecek ve 2014 yılında pazara sunulacak. 2014 yılında Yeniköy Fabrikasının devreye girmesi ile kapasitemiz yaklaşık 410 bin adede ulaşacak. Gelecek sene pazara sunacağımız yeni ticari araçlarımızla ürün yelpazemiz daha da güçlenecek ve sektörün en genç ürün yelpazesine sahip olacağız."
     Koç, Türkiyede otomotiv sektörü satış adedinin geçen yıla paralel 820 bin seviyelerinde gerçekleşmesini beklediklerini, yılın ilk çeyreğinde otomotiv sektörünün geçen yılın aynı dönemine oranla daha iyi bir performans sergilediğini belirtti.
     Toplam pazar satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre 16 bin adet artarak 158 bin olarak gerçekleştiğine işaret eden Koç, şöyle dedi:
     "2013 yıl sonu hedefimiz, 112 bin perakende satış ile 12. defa üst üste en çok satan marka olmak. İhracatımızı, Avrupada daralan pazarlara rağmen ülke ve model çeşitliliği sayesinde 209 bin adet olarak planladık. Böylece 321 bin adetlik satışa ulaşarak, geçtiğimiz yılın üzerinde bir satış adedine çıkmayı hedefliyoruz."
     Daha sonra Bakan Şimşek ve Koç, Ford Batman Bayisi Oğuzcan Otomotivin açılışını yaparak, bindikleri bir aracı inceledi.
     Bu arada, programı aktaran sunucunun Bakan Şimşeki "Başbakan" diye anons etmesi gülüşmelere neden oldu.
    
     Muhabir: Nurten Aslan - Yılmaz Ekinci
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Şimşek, Batmanda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER