Maliye Bakanı Şimşek:

Maliye Bakanı Şimşek: Merkez Bankasının aldığı önlemler ve hükümet politikaları sonucu 2011 yılında iç talepteki patlama tablosu değişti. Artık ihracatla desteklenen daha makul büyüme oranlarına dönüldü Avro bölgesind


İZMİR (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiyenin 2011 öncesi büyümesinde etkili olan iç talebin yan etkilerinin bulunduğunu ve bu nedenle Merkez Bankasının aldığı önlemler ile hükümetin uyguladığı politikalarla iç talepte patlama tablosunun değiştiğini, artık ihracatla desteklenen, daha makul büyüme oranlarına dönüldüğünü kaydetti.
     Şimşek, Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından Çeşme Altınyunus Otelinde Borç Dinamikleri, Finansal İstikrarsızlık ve Büyük Durgunluk temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Ekonomi Konferansında İngilizce olarak yaptığı sunumda, Türkiyenin ekonomik gelişimi, yapısal reformlar ve hedefleriyle ilgili bilgi verdi.
     Ülkenin bir çok alanda önemli adımlar attığını, bunun rakamlara da yansıdığını ifade eden Şimşek, Bu gelişimin doğal yansıması da Türkiyedeki yabancı şirket sayısının artmasıyla gerçekleşmiştir. Türkiyede 10 yıl önce 5 bin yabancı şirket faaliyet gösterirken bugün 31 bin şirkete ulaşılmıştır dedi.
     Şimşek, Türkiyenin 2009 krizi sonrası kendisini çabuk toparladığını, bankacılık başta olmak üzere bir çok sektörün global krize rağmen sorun yaşamadığına işaret ederek, 2012 için beklenen yüzde 3,2lik büyüme hızıyla Türkiyenin Avrupanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasına gireceğini söyledi.
     Türkiyenin 2009 krizi sonrası dönemde yüksek iç talepten kaynaklanan bir büyümeye sahip olduğunu belirten Şimşek, Ama iç talepten kaynaklanan büyümenin de yan etkileri vardı. Merkez Bankasının aldığı önlemler ve hükümet politikaları sonucu 2011 yılında iç talepteki patlama tablosu değişti. Artık ihracatla desteklenen daha makul büyüme oranlarına dönüldü dedi.
    
     -Krizden fırsat çıktı-
    
     Şimşek, Avro bölgesinde yaşanan krizin Türkiyeyi de etkilediğini, krizin ticareti, turizmi, ihracatı etkilediğini, ancak en önemlisi beklentileri olumsuz etkilediğini ifade etti.
     Türkiyenin bu olumsuz tablo içerisinde, ihracatta Avrupanın payını azaltmasının olumlu etkilerini gördüğünü ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
     10 yıl öncesine bakınca ihracatımızın yüzde 58inin AB bölgesine olduğunu görürüz. Bu oran şimdi yüzde 38e düştü. Asya ve özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine ihracatımız arttı. 10 yıl öncesine göre Avrupaya yaptığımız ihracat payında yüzde 19 azalma görülürken Ortadoğu ve Kuzey Afrikaya ihracatımız payının yüzde 350 oranında arttığını görüyoruz. Global krizler gözönüne alındığında Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Asyaya odaklanmamız bize çok yardımcı oldu.
    
     -Yatırım ve teşvik politikaları-
    
     Bakan Şimşek, Türkiyenin istihdam yaratma, eğitim, sağlık, ulaşım ve enerji konularındaki gelişimi ve gelecek dönem hedefleri hakkında da bilgi vererek, geçen 10 yıllık süreçte Türkiyenin kapsamlı bir sosyal güvenlik ağına kavuştuğunu, engelli ve yaşlılara yönelik hükümet tarafından finanse edilen çok sayıda sosyal programın uygulandığını söyledi.
     Türkiyenin ekonomik gelişimini ülke geneline yaymak amacıyla göreceli olarak daha az gelişmiş bölgelerde yatırım yapanlar için vergi muafiyetlerinden arazi teminine kadar çok çeşitli teşvikler uyguladıklarını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:
     Türkiyenin üretim ve ihracat yapısı analiz edilecek olursa maalesef bunların üçte ikisinden fazlasının düşük ve orta büyüklükte vergiye tabi ürünler olduğu görülür. Ar-Ge konusuna daha ağırlık vermeleri için şirketlerimizi teşvik ediyoruz. Türkiyede Ar-Ge harcaması artmıştır, ama ihracat potansiyelimiz açısından bakıldığında henüz istediğimiz noktada değildir. Bizim için çok önemli olan konu, Türk şirketlerindeki markalaşmanın artmasıdır. Türk firmaları artık daha bilinçli.
    
     -Büyüme hedefleri-
    
     Şimşek, sunumunun ardından Nobel Ödüllü ekonomist Josepn Stiglitz ile birlikte katılımcıların sorularını yanıtladı.
     Maliye Bakanı Şimşek, bir katılımcının büyüme hedefini neden düşürdükleri yönündeki bir sorusu üzerine, varsayımları yaparken dünyadaki birçok kriteri gözönünde bulundurduklarını, bu noktada IMFin Avro bölgesi için yaptığı büyüme tahminini düşürmesinin, kendi varsayımlarını etkilediğini dile getirerek, Çünkü bizim ihracatımızın oldukça büyük bir bölümü Avro bölgesine yapılmaktadır. Avro bölgesindeki kriz gözönüne alınırsa 3,2 makul ve başarılı bir büyüme oranı olur dedi.
    
     -Türkiye önde gelen ekonomilerin yaptığı hataları yapmadı-
    
     Nobel Ödüllü ekonomist Josepn Stiglitz de bir soru üzerine Türkiye hakkında yaptığı değerlendirmede, Türkiyenin kriz öncesi ve sırasında dünyanın önde gelen ekonomilerinin yaptığı hataları yapmadığını belirtti.
     Stiglitz, Böyle bir durgunluk döneminde Türkiyenin gelişen pazarlara yönelik hareketi ve ihracatını bu pazarlara yönlendirmesi çok olumlu ve akıllı bir adım oldu dedi.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Şimşek: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER