Mantar zehirlenmelerine karşı uyarı

Mantar zehirlenmelerine karşı uyarı -Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Selvi: Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır


BİLECİK (A.A) - Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Fatma Selvi, doğada yetişen on binlerce mantar türünün bulunduğunu bildirdi.
     Selvi, mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunarak, mantar zehirlenmesinin doğal alanda yetişen yapısında zehirli madde bulunan mantarların tüketilmesiyle, ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu kaydetti.
     Mantar zehirlenmelerinin mevsim itibariyle doğada yetişen mantarların tüketimiyle arttığını ifade eden Dr. Selvi, açıklamasında şunları bildirdi:
     Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesinden 3 saat sonra, bazılarının yenmesinden de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 3 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terlemelerin ilk görülebilir belirtileridir. 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri de, bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı gibi belirtiler verir. Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Ancak bir mantar uzmanı bu ayrımı yapabilir. Bu nedenle doğada kendiliğinden yetişen mantarlar yenmemelidir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alınacak mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına da dikkat edilmelidir.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Mantar zehirlenmelerine karşı uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER