Menderesin son eseri Türkiyeye 53 yıldır

Menderesin son eseri Türkiyeye 53 yıldır hizmet veriyor -Eski Başbakanlardan Adnan Menderesin 27 Mayıs 1960 darbesinden 9 gün önce hizmete açtığı ve Türkiyeye kazandırdığı son eser olan Manisadaki Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik


MANİSA (A.A) - Muammer Kökcüoğlu - Eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderesin 27 Mayıs 1960 yılındaki askeri darbeden 9 gün önce hizmete açtığı ve Türkiyeye kazandırdığı son eser olan Manisadaki Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 53 yıldır ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
     DSİ 22. Şube Müdürü Bilgin Telek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temeli 1954 yılında atılan ve tarımsal sulama, taşkın koruma, enerji üretimi amacıyla yapılan barajın 18 Mayıs 1960 tarihinde eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderes tarafından hizmete açıldığını anlattı.
     Demirköprü Barajının Ege Bölgesinin en kritik ve stratejik tesislerinden biri olduğunu, tesisin 1 milyar metre küplük su kapasitesi ile kuraklığa karşı büyük mücadele verdiğini dile getiren Telek, şöyle konuştu:
     Tesislerin ülkeye bugüne kadar sağladığı katkı 50 milyar lirayı geçiyor. Geçen 53 yıllık sürede geriye dönük bakıldığında gerek ürettiği elektrik enerjisi, gerekse tarımsal sulamadan kazanılan artı değerleri topladığımızda bugün gerçekten yeri doldurulamayacak bir tesistir.
     Bu bakımdan 53 yıl önce bu tesisleri yapanlara şükran borçluyuz. Barajımız elektrik üretimi ve tarımsal sulamanın dışında, Gediz Nehrinde meydana gelebilecek taşkınları da önlüyor. Sadece Manisa değil, Menemen ovası da olmak üzere 1 milyon 200 bin dekar alana tarımsal sulama imkanı veriyor. Demirköprü Barajı 1960 yılında hizmete açıldığında o gün Türkiyedeki elektrik tüketiminin yüzde 20sini karşılayacak dev bir tesisti. Ancak bugün ülkemizin geldiği seviye olarak baktığımızda Demirköprü Barajının 1 yılda ürettiği elektrik enerjisi Türkiyenin sadece 14 saatlik enerjisini karşılıyor. Bu da ülkemizin ne kadar büyüdüğünü gösteriyor.
    
     -Açılış haberinin yer aldığı gazete 53 yıldır saklanıyor-
    
     Demirköprü Barajı İşletme Müdürlüğü Hidroelektrik Santrali Sorumlu Teknisyeni Selim Beler de, tesislerin Adnan Menderes tarafından açılışının yer aldığı gazetenin 53 yıldan bu yana işletmede muhafaza edildiğini dile getirdi.
     Beler, tesisle ilgili şu bilgileri verdi:
     Bu tesisler askeri darbeden 9 gün önce büyük bir coşkuyla açılmış. Kurulduğu günden bu yana aktif olarak hizmet veren santralimiz 3 gruptan oluşuyor ve toplam 69 megavat kurulu güce sahip. Santralimizde yılda ortalama 100 ile 120 milyon kilovat saat elektrik üretiyoruz. Ancak geçen yıl son 40 yılın rekorunu kırarak 200 milyon kilovat saat elektrik üretimi yaptık. Santralimizin kurulduğu tarihten bu yana 7 buçuk milyar kilovat saat elektrik üretti. İşletmemiz yılda ülke ekonomisine 150 milyon lira katkı sağlıyor. Buna sulama ve tarımsal girdiler de eklenirse barajımız ülke ekonomisine her yıl 1,5 milyar lira katkı sağlıyor.
    
     -Menderesin son eseri-
    
     Manisadaki Gediz havzasına hayat veren Demirköprü Barajı, merhum Adnan Menderesin hayattayken ülkeye kazandırdığı en son eser olma özelliği taşıyor.
     18 Mayıs 1960 tarihinde yurt gezisine çıkan Menderes, coşku ve sevgi seliyle karşılandığı Manisanın Turgutlu ve Salihli ilçelerinde halka hitap ettikten sonra Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santralinin açılışını gerçekleştirdi.
     Menderes, tesislerin açılışından 9 gün sonra Kütahyaya giderken askeri cunta tarafından gözaltına alınmış, 17 Eylül 1961 tarihinde idam edilmişti.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Menderesin son eseri Türkiyeye 53 yıldır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER