Meniere hastalığına dikkat

Meniere hastalığına dikkat -KBB Uzmanı Op.Dr. Engin: Hastalığın başlangıç döneminde işitme kaybı sadece baş dönmesi krizleri esnasında görülürken hastalık ilerledikçe işitme kayıpları sürekli hale gelebilir


ANTALYA (A.A) - Özel Medline Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Selahattin Engin, Hastalığın başlangıç döneminde işitme kaybı sadece baş dönmesi krizleri esnasında görülürken hastalık ilerledikçe işitme kayıpları sürekli hale gelebilir dedi.
     Engin, yaptığı yazılı açıklamada, Meniere hastalığının son zamanlarda çok yaygınlaştığını, hastalığın baş dönmesi, kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta basınç hissi gibi belirtileri olduğunu belirtti.
     Hastalığın çoğu zaman ani ataklarla başladığını, atakların sürelerinin 20 dakikadan 24 saate kadar çıkabildiğini vurgulayan Engin, şunları kaydetti:
     Hastaların birçoğunda daha sonra normal bir yaşama dönüş olur ve aylarca böyle gidebilir. Hastalığın başlangıç döneminde işitme kaybı sadece baş dönmesi krizleri esnasında görülürken hastalık ilerledikçe işitme kayıpları sürekli hale gelebilir. Nadiren de olsa hastalarda sadece baş dönmesi veya baş dönmesi olmadan belirli dönemlerde işitme kaybı ve çınlama atakları da görülebilir
     Hastalığın teşhisi ve tedavisi için KBB uzmanına başvurulması gerektiğini belirten Engin, baş dönmesinin süresi, sıklığı, ve şiddetinin hastalık hakkında bilgi verdiğini, muayene sonrasında yapılacak ilk tetkikin odiometri adı verilen işitme testi olduğunu bildirdi.
     Bu testte işitme kaybının varlığı ve iç kulağın durumu hakkında bilgi edinilebiliniğine dikkati çeken Engin, açıklamasına şu ifadelere yer verdi:
     Meniere hastalığında genellikle baş dönmesini ve arkasından gelen bulantıyı durdurmak için ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca sigara, kahve ve alkol gibi içeceklerin hemen bırakılması önerilir. Aşırı yorgunluk, uykusuzluk da nöbetleri başlatabileceği için hastalar uyarılır. Şiddetli bir krizin sebep olabileceği gerginliği gidermek için sakinleştirici ilaçlar da verilebilir. Acil durumda hasta hastaneye yatırılarak damar yolundan tedavi verilir. Baş dönmesi ataklarının kontrol edilemediği ve kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilediği durumlarda ameliyat önerilebilir. Hastanın durumuna göre farklı cerrahi işlemler uygulanarak hastanın eski sağlığına kavuşması sağlanır.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Meniere hastalığına dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER