Mesleki Yeterlilik Kurumu AB, Uluslararası İlişkiler

Mesleki Yeterlilik Kurumu AB, Uluslararası İlişkiler ve Projeler Birimi Sorumlusu Özdoğan: 2017 yılından sonra inşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgeleri zorunlu olacak


DENİZLİ (A.A) - Mesleki Yeterlilik Kurumu AB, Uluslararası İlişkiler ve Projeler Birimi Sorumlusu İsmail Özdoğan, 2017 yılından sonra inşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgelerinin zorunlu olacağını söyledi.
     Özdoğan, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Denizli Sanayi Odası (DSO) işbirliğinde, Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen Ulusal Yeterlilik Sistemi, Nitelikli Belgeli İşgücü toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiyede Mesleki Yeterlilik Kurumunun ve Ulusal Yeterlilik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (UYEP) bilgilendirme faaliyetlerine Denizlide başladıklarını belirtti.
     Her alanda giderek artan bir rekabet ortamının olduğuna dikkati çeken Özdoğan, Bu ortam ülkeleri, kurumları, sivil toplum kuruluşlarını, bunun yanında özel sektörü ve tüm bireyleri güçlü olmaya, kendilerini geliştirmeye ve kendilerini yenilemeye zorluyor. İşsizliğin şüphesiz pek çok sebebi var, ancak bu sorunlarla birlikte konuşmamız gereken önemli bir başka sorun da mesleksizlik sorunu. İşgücü piyasasında artık ne iş olsa yaparım diyen bireylere yer yok. İşte bu sorunu çözmek için bireylere mutlaka meslek kazandırmak durumundayız diye konuştu.
     Çalışanların mesleki yeterlilik belgesi ile kendilerini daha iyi ifade edebileceklerini vurgulayan Özdoğan, şöyle konuştu:
     Bireyler hangi beceriye hangi seviyede sahip olduklarını bilecekler. İşveren de mesleki yeterlilik belgelerine baktığı zaman, yani üç ay, beş ay bir eleman üzerinde vakit harcamaktan, onu yetiştirmektense elemanın zaten neyi ne derecede yapabiliyor olduğunu çok net olarak görebilecek. Sistemin temeli, bunların ölçülmesine ve belgelendirilmesine dayanıyor. Mesleki yeterlilik belgesi, bir meslek sahibi, belli niteliklere sahip, bilgi ve becerisi olan kişilerin, bu bilgi becerilerini AB ile uyumlu olacak şekilde kanıtlayabilecekler bir belge. Bu belge Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi dediğimiz sistem içerisinde de hangi öğrenim durumundan nereye gidebilir, aslında bunu da ortaya koyacak. Şu anda bu mesleki yeterlilik belgesini alanlar inşaat sektöründe yurt dışında çalışabiliyor. Şu ana kadar 5 meslekte 6 farklı seviyede 4 bine yakın kişiye mesleki yeterlilik belgesi verildi. İnşaat sektörü düzenleme yaptı. 2017 yılından sonra inşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgeleri zorunlu olacak. İşverenler mesleki yeterlilik belgesi isteyecek.
     DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci de mesleki yeterlilik belgesinin, işçinin kalitesinin belgelenmesi açısından önemli olduğunu ifade ederek, çalıştıracakları işçinin ehliyeti niteliğindeki bu belgenin yetkin işgücü ile üretim kalitesini artıracağını söyledi.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Halil Şahin
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber Mesleki Yeterlilik Kurumu AB, Uluslararası İlişkiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER