Milli Eğitim Bakanı Avcı:

Milli Eğitim Bakanı Avcı: -"Maliye Bakanlığımız derslik yapımı için 302 milyon lira ilave ödenek sağladı. Bunu öncelikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde derslik, pansiyon, konferans ve spor salonlarının yapımında kullanıy


GAZİANTEP (A.A) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Maliye Bakanlığımız derslik yapımı için 302 milyon lira ilave ödenek sağladı. Bunu öncelikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde derslik, pansiyon, konferans ve spor salonlarının yapımında kullanıyoruz" dedi.
     Avcı, Gaziantepte düzenlenen ve 9 ilin eğitim ve okul aile birliği yöneticilerinin katıldığı 1. Bölgesel Okul Aile Çalıştayının açılışında, çok geniş bir yelpazede aşılması gereken sıkıntıların önemli bir kısmının aile eğitimindeki boşluklardan kaynaklandığını belirtti.
     Öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin içinde olmaktan mutluluk duyacakları bir okul iklimi oluşturmak için anne baba eğitimi ve aile eğitimi tipi programlara daha fazla yer vermek zorunda olduklarını ifade eden Avcı, şunları söyledi:
     "Çocuklarımızın gerekli bilgi ve beceriyle hayata atılması için eğitim yöneticileri, öğrenciler, veliler olarak aramızdaki diyaloğu ve işbirliğini sürekli diri tutmalıyız. Zira bir okulun topyekün başarısı, öğretmen, öğrenci ve ailelerin okul yönetimine katılmaları oranında artmaktadır. Öyleyse eğitimde en önemli paydaşlarımızdan olan velilerimizin daha fazla sorumluluk almalarını, eğitim öğretim ve yönetim süreçlerine daha fazla katılmalarını desteklemeliyiz. Eğitimdeki başarı seviyesini ve kalitesini yükseltmek, okulların sorunların çözümünde aile faktörünü etkin kılarak okul yönetimine katkıda bulunmak konusunda birlikte daha fazla etkin rol almalıyız. Bu çalıştayda bunun yol ve yöntemlerinin neler olabileceğini de tartışacağız."
     Avcı, eğitimde yeni yöntemler ve eğitim kurumlarında yeni şartların aileler tarafından bilinmesinin ancak etkili bir işbirliğiyle mümkün olacağını dile getirdi. Okul aile birliklerinin burada oynayacakları rolün ailelerin çocuklarıyla okul dışında da iletişim kurmasını destekleyeceğini vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:
     "Hepimizin ortak amacı, çocukların kaliteli eğitim almasıdır. Biz hükümet olarak bakanlık olarak eğitimi Türkiyenin üzerinde yükseleceği 4 temel taştan biri olarak kabul ettik. Bu doğrultuda eğitime muazzam yatırımlar yapıldı. Bunları süreçle azaltmak şöyle dursun, her yıl inançla artırarak sürdürüyoruz. Bu yıl da bakanlığın bütçesi yine tüm kurumların üzerinde. Maliye Bakanlığımız derslik yapımı için 302 milyon lira ilave ödenek sağladı. Bunu öncelikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde derslik, pansiyon, konferans ve spor salonlarının yapımında kullanıyoruz."
    
     -Eğitime hayırsever desteği-
    
     Avcı, hükümetin eğitim yatırımlarına, hayırseverlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin destek vermesini, ellerini taşın altına koymasını istedi.
     Gaziantepin birçok gelişmişlik göstergesinin yanında eğitim göstergelerinde sorunları ve büyük ihtiyaçları olduğunu belirten Avcı, "Genç nüfusumuz, biz onları iyi yetiştirirsek, okumak isteyen çocukların sesine kulak verip gereklerini yerine getirsek en büyük zenginliğimiz olacaktır" dedi.
     Avcı, Gaziantepin eğitimde fiziki şartlarda standartlara ulaşması için 3 bin 602 dersliğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.
    
     -Mesleki ortaöğretimde özel sektör-
    
     Avcı, meslekİ ve teknik eğitime özel sektörün katkısını artırmak için yasal düzenlemeler yaptıklarını, bu yönde açılan eğitim kurumlarına destek verdiklerini belirtti.
     Türkiyede özel okullarda okuyan öğrenci sayısının, gelişmiş ülkelere göre çok az olduğuna dikkati çeken Avcı, şunları kaydetti:
     "Bu oran mesleki eğitimde çok daha düşüktür. Mesleki orta öğretimde özel okullara devam eden öğrencinin çağ nüfusuna oranı yüzde 1e bile ulaşamamaktadır. Özel sektörün bu alana yatırım yapması, organize sanayi bölgelerinde (OSB) mesleki okulların kurulması için yasal düzenleme yapıldı. OSBlerde bir an önce özel okul açılması yönünde çalışmalara başlanması için çağrıda bulunuyorum."
    
     -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin-
    
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de Gaziantepin müteşebbis ruhu ve sorunlara duyarlılığı olduğunu, bu çalışmanın da kentin ufkunu vizyonunu gösterdiğini belirterek, emeği geçenleri alkışladı.
     Ailenin nesillerin devamı için mutlaka güçlü olması gereken bir kurum olduğunu, çocukların geleneksel ve kültürel birçok değeri ailede öğrendiğini ifade eden Şahin, ailenin bu yönüyle gerçek bir okul, anne ve babanın da ilk öğretmen olduğunu belirtti.
     Avrupa Birliğinin 2008 krizinde artık aileyi merkeze alarak bireyi güçlendirme politikası gütmeye başladığını anlatan Şahin, "Daha önce bireyi öne alıp ailenin ikincileştirilmesi döneminde bugün yaşanan sorunların bundan bağımsız olamayacağı görüldü. Mutlaka aile temelli, eğitim, yaşlı, çocuk ve engelli politikalarına bir bütün bakılması gerektiği görüldü ve gelişmiş tüm modern ülkeler de bu konu üzerinde çok önemli çalışma yapıyor" dedi.
     Günümüzde, bilgi ve teknolojinin bütün güzelliklerini kullanırken beraberinde külfetlerinin de yaşanmaya başlandığını ifade eden Şahin, şunları söyledi:
     "Sınırların kalktığı, küreselleşmenin yaşandığı bir dünyada, evlerde, odalarda yeni sınırların oluştuğunu, her odada ayrı mekanların oluştuğunu, böylece farklı bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Oturma odasına dünya geliyor internetle. Dünyanın tüm külfeti bir düğmeyle çocuklarımızın huzurunda. Dolayısıyla bugünün anne babası olmak geçmişte anne ve baba olmaktan çok daha zor. Çok bilinçli olacaksınız, çocuğu gelecek tehlikeye karşı koruyabilmek için çocuk kadar bu işe vakıf olacaksınız."
     Şahin, ailelerin çocuğun moral ve motivasyonunun yüksek tutulması, okuldaki başarının evdeki muhabbetten, iletişimden geçtiğine inanması gerektiğini belirtti.
     Konuşmaların ardından Bakan Avcı ile Şahin arasında aile eğitimi uygulamalarında işbirliğini içeren protokol imzaladı.
     Bakan Avcı, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğluna plaket verdi.
    
     -Özel SANKO Fen ve Teknoloji Lisesi açıldı-
    
     Çalıştayın ardından Bakan Avcı ve Şahin, SANKO Holdinge ait Özel SANKO Fen ve Teknoloji Lisesinin açılışına katıldı.
     Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, burada yaptığı konuşmada, şu ana kadar yaklaşık 20 okul yaptırdıklarını, üniversite öğrencilerine burs verdiklerini belirterek, okul yaptırmaya devam ettiklerini söyledi.
     Eğitim olmadan ülkenin bir noktaya gelmesinin mümkün olmayacağına inandıklarını belirten Konukoğlu, Gaziantepte göçten kaynaklanan 60 öğrencinin eğitim gördüğü sınıfların, 30 öğrencinin eğitim aldığı sınıflar haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.
     Konukoğlu Bakan Avcının destek vermesi durumunda bu sorunu çözeceklerini kaydetti.
     Avcı da okulun hayırlı olmasını diledi.
     Bakanlar Avcı ve Şahin daha sonra kurdele keserek okulu açtı, sınıf ve laboratuvarları gezdi.
    
     Muhabir: Ömer Fansa - Yusuf Atlıhan
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Milli Eğitim Bakanı Avcı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER