MKÜ 2012

MKÜ 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılışı -Hatay Valisi Lekesiz: Türkiyenin geleceğini daha güçlü inşa etmek için üniversiteler çok önemli bir yere sahip


HATAY (A.A) - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) 2012-2013 eğitim-öğretim yılı akademik açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
     MKÜ Tayfur Sökmen Yerleşkesinde gerçekleşen törenler protokolün kortej yürüyüşü ve MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güderin anıta çelenk sunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
     Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Atatürk Konferans Salonunda devam eden törende yaptığı konuşmada, Türkiyenin geleceğini daha güçlü inşa etmek için üniversitelerin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
     MKÜnün 20. yaşında kurduğu ulusal ve uluslararası bağlantılarla çok önemli başarılar kazanmaya başladığına dikkat çeken Lekesiz, insanlığın ve kentin ortak sorunlarını gündemine alıp projeler dahilinde çözümler üreten MKÜnün üzerine düşen sorumluluğu hakkıyla yerine getirmeye çalıştığını ifade etti.
     Lekesiz, toplumları ayakta tutan ve geleceğini belirleyen bilginin kaynağının, milletin göz bebeği ve can damarı olan üniversiteler olduğunu söyledi.
     Günümüzde bilginin çok çabuk yayıldığını ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla değiştiğini belirten Lekesiz, şöyle devam etti:
     Sınırsız düşünce ve özgürlüğün merkezi olan üniversiteler çağın gereklerine uygun olarak yeni nesiller yetiştirmektedir. Günümüzde sadece iş bulmak için okul okumak, vakti boşa geçirmekten başka bir şey ifade etmiyor. Bu yüzden üniversiteler gençler için ufuk açan kurumlar olmalı. Toplumdaki değişimleri takip etmek ve ayak uydurmak için üniversitelerin katkıları çok önemli. Gençler, oluşan toplumsal şartlara ayak uydurmak için üniversitelerde yeteri kadar bir donanıma sahip olmalı. Gençler geleceğe yön vermek istiyorlarsa burada aldıkları eğitime önem vermesi gerekiyor. Türkiyenin geleceğini daha güçlü inşa etmek için üniversiteler çok önemli bir yere sahip.
     Lekesiz, Türkiyenin hem Avrupada hem de dünyada her alanda yaptığı atılımlarla Ben de varım diyen iddia sahibi, geleceğe çok hızlı adımlarla ilerleyen ve dikkate alınan bir ülke konumuna geldiğini söyledi.
     Geleceği şimdiden daha iyi planlamak için iki değerin kıymetini bilmek gerektiğini anlatan Lekesiz, bunlarda birinin kentte farklılıkların barış içinde toplumsal birlik, beraberlikle yaşamayı başarması ve devam ettirmesi, ikincisinin ise üniversitelerin tüm güçlerini her alanda ürettikleri bilgiyi mal ve hizmete dönüştürmeyi sağlamak, inançlı, disiplinli, iradeli, sabırlı bir çalışma ortaya koymakla mümkün olduğunu ifade etti.
     MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise üniversitelerin sorgulayan, araştıran, bilgiyi üreten, faydaya dönüştüren, öğreten ve küreselleşen dünyada yenileşme ihtiyacı içerisindeki toplumları bilgi etrafında kümeleştiren bilim ve kültür evleri olduğunu kaydetti.
     Temel fen ve sosyal bilim alanlarına ek olarak iktisadi, zirai, sağlık, teknik ve sanat alanlarında ön lisans düzeyinde mesleki ve teknik eğitim sunan Türkiyenin öneli bir eğitim ve öğretim kurumu olduklarını belirten Güder, 18 meslek yüksekokulu, lisans düzeyinde bir konservatuvarı, 6 yüksekokulu, 14 fakülteyle lisansüstü eğitim veren 3 enstitü oluşturarak akademik alanda çok öneli adımlar attıklarını söyledi.
     Geçen yıl öğretim yılında kayıtlı 29 bin 870 öğrenciden 4 bin 55nin başarıyla mezun olduğunu ifade eden Güder, bu yıl ise 8 bin 458 yeni kayıt öğrenciyle 2012-2013 eğitim yılı başında öğrenci sayısının 33 bin 419a ulaştığını kaydetti.
     MKÜnün araştırma ve uygulama merkezleriyle toplum ve bilim yararına faydalı sonuçlar üretmeye çalışan bir kurum olduğunu vurgulayan Güder, yapılan hizmetlerin 550si öğretim üyesi olmak üzere bin 54 akademik personel, 750 idari personel ve çeşitli görevlerdeki 500 destek personelle yürütülmeye çalıştıklarını dile getirdi.
     Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Aynur Özfırat Hatayın Arkeolojisi adlı açılış dersini verdi.
     Törene, Hatay Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Hasan Polat, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Antakya Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, kurum müdürleri, akademik personel, iş adamları ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Abdulgafur Kılıç
     Yayıncı: İsmihan Özgüven

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER