Muşa bir Ağır Ceza Mahkemesi daha

Muşa bir Ağır Ceza Mahkemesi daha kuruluyor


MUŞ (A.A) - Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, kente ikinci bir Ağır Ceza Mahkemesi daha kurulacağını söyledi.
     Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığına teklifte bulunduklarını ve bakanlıktan olumlu görüş geldiğini ifade etti.
     2013 yaz kararnamesiyle, kente bir başkan ve üye atamasının yapılması halinde ikinci Muş Ağır Ceza Mahkemesinin fiili olarak hizmete gireceğini belirten Kaya, şöyle konuştu:
     2012de Ağır Ceza Mahkememize 600 dosya geldi. Bu mahkemenin gücünü aşan bir sayı. Avrupa standartlarına göre, gelişmiş ülkelerde mahkemeler, 300-350 civarında dosya bakabilir. Ancak mahkememiz olağan üstü bir gayretle, 600 dosyaya baktı. Bu ağır iş yükü dolayısıyla biz de bakanlığımıza teklifte bulunduk. İkinci bir Ağır Ceza Mahkemesi kurulmasını istedik. Bakanlıktan olumlu görüş geldi. 2013 yaz kararnameleri yapıldığı zaman, bir başkan ve üye atamasının yapılmasıyla mahkeme fiili olarak hizmete girecek.
     Mahkemenin kurulmasıyla kente gelen dosya sayısında azalma değil artış yaşanacağını anlatan Kaya, nüfus artıkça işlenen suçların da buna paralel arttığını söyledi.
     Mahkeme sayısı arttığı zaman, davaların daha kısa sürede ve çabuk sonuçlanacağını açıklayan Kaya, şunları dile getirdi:
     2 yılda 3 yılda bitecek davalar, daha kısa sürede sonuçlanır. Hem hakimlerimiz daha ayrıntılı bir şekilde inceleme fırsatı bulurlar. Yeni kurulacak mahkeme, hem zaman hem nitelik yönünde rahatlama sağlayacak. Çünkü bize gelen iş, çevre illerin iki katı civarında. İş yükümüz daha fazla ve ağır. Ayrıca ilçelerimizden gelen ağır ceza dosyaları, bayağı çetrefilli. Cinayet, kan davaları, töre cinayetleri gibi çok karmaşık dosyalar geliyor. Gerçek failleri cezalandırmak çok büyük uğraş istiyor. Bu nedenle Ağır Ceza Mahkemesinin açılması zorunluk haline geldi.
     Yer konusunda da sıkıntı yaşandığını söyleyen Kaya, bazı birimleri kiralayacakları başka bir binaya taşımak suretiyle, bu sorunu çözeceklerini dile getirdi.
     Kaya, Şimdi bunun planlarını yapıyoruz. Zaten duruşma salonumuz var. Mevcut duruşma salonunu ortak kullanılacak. Onun düzenlenmesini yapıyoruz. Bunlar aşıldıktan sonra başka sorunumuz kalmıyor dedi.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Muşa bir Ağır Ceza Mahkemesi daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER