MÜSAİD Genel Başkanı Olpak:

MÜSAİD Genel Başkanı Olpak: -Bizim bir numaralı ihracat pazarımız küçülmekle birlikte hala AB ülkeleridir. AB ülkeleriyle ihracatımız yüzde 57 seviyesindeydi. Son üç yıl içerisinde bu rakam yüzde 39lara kadar geriledi. Hükümet bu


ERZURUM (A.A) - MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak Bizim bir numaralı ihracat pazarımız küçülmekle birlikte hala AB ülkeleridir. AB ülkeleriyle ihracatımız yüzde 57 seviyesindeydi. Son üç yıl içerisinde bu rakam yüzde 39lara kadar geriledi. Hükümet bu doğan açığı kapatmak için başta Uzak Doğu, Orta Doğu ve Orta Asya gibi tarihi bağlarımız olan ülkelerle ihracatı artırmak için çalışmalara ağırlık vermiş durumda dedi.
     Polat Otelde MÜSİAD Erzurum Şubesinin Olağan 9. Genel Kurulunun açılışında konuşan Nail Olpak, Türkiyede teşkilat yapılanmalarının devam ettiğini, bu kapsamda yurt dışında da teşkilatlanma çalışmalarına ağırlık verdiklerini bildirdi.
     Yurt dışında yeni iş alanları açılması ve özellikle yabancı sermayeyi Türkiyeye davet etmek veya yerli yabancı ortaklıklarla yeni yatırım alanlarının oluşturulması için çalışmalara devam ettiklerini belirten Olpak, şunları söyledi:
     50 ülkede 130 ayrı noktasında faaliyet gösteren bir kuruluş haline gelmiş bulunuyoruz. Rusyanın başkenti Moskova, Çinin başkenti Pekinde yeni temsilcilikler açmak için çalışmalar yürütüyoruz. Bazı Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerinde de yeni temsilcilikler açılması için de faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerine ulaşılması için iş adamlarına verilecek işletme kredi alımının kolaylaştırılması şart. Hedeflenen büyümeyi yakalamak için yeni istihdam alanlarında istihdam edilecek eğitimli personel yetiştirilmesi acil bir ihtiyaç. Çünkü, kuracağınız üstün teknolojik işletmelerde istihdam edilecek personelin eğitimli ve üstün teknolojiyi bilmesi şart.
     Hükümetin 2023 yılı için Türkiyeye koyduğu büyüme hedeflerinin yakalanması için bütün kurumların bir bütünlük içinde çalışması gerektiğini vurgulayan Olpak, hükümetin koyduğu enflasyon hedefi, cari açığını azaltma hedefi ve ihracat hedefinin tutturulması amacıyla başlatılan çalışmaların hükümet tarafından ciddi şekilde takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
     Henüz TÜİK rakamları açıklanmadı ama, 152-153 milyar dolar arasında gerçekleşecek bir ihracatımız var. İhracatta bu rakam şunun için önemliydi, bizim bir numaralı ihracat pazarımız küçülmekle birlikte hala AB ülkeleridir. AB ülkeleriyle ihracatımız yüzde 57 seviyesindeydi. Son üç yıl içerisinde bu rakam yüzde 39lara kadar geriledi. AB ülkeleriyle ihracatımızda öyle bir kan kaybı var. Hükümet bu doğan açığı kapatmak için başta Uzak Doğu, Orta Doğu ve Orta Asya gibi tarihi bağlarımız olan ülkelerle ihracatı artırmak için çalışmalara ağırlık vermiş durumda. Hükümetin 2023 yılı için koyduğu 500 milyar dolar ihracat, kişi başı milli geliri 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkarmak, enflasyonu yüzde 5in altına indirerek Türkiyeyi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması hedefini yakalayacağına inanıyorum.
     Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de Erzurumun, Gürcistan, İran ve Azerbaycanla iyi komşuluk ilişkisi içinde olduğunu, komşu ülkelerle ihracatını artırmak için çalışmalara devam ettiklerini, bu kapsamda nisan ayında, İran ve Azerbaycanın sınır illerinin valilerini Erzuruma davet ettiklerini ve yapacakları ikili toplantılarda ticari ilişkiler kapsamında ihracatın artırılmasına yönelik çalışmaları ele alacaklarını kaydetti.
     Öztürk, Erzurumun bölgesinde ağırlığı olan bir il olduğunu, beklenen ekonomik gelişmeyi gösterememesinde komşu ülkelerin bazı bölgesel sorunlar yüzünden istenen düzeyde ticarete yönelememelerinin büyük payı olduğunu, ancak bütün bu sorunları aşmak ve Erzurumu bölgenin ticari ve lojistik merkezi heline getirmek için çalışmalara aralıksız devam edeceklerini ifade etti.
     Konuşmaların ardından yapılan genel kurul seçimlerinde MÜSİAD Erzurum Şube Başkanlığına Hüseyin Bekmez oy çokluğuyla seçildi. Seçimlerin ardından MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpaka Erzurum ekonomisine verdiği destekten dolayı MÜSİAD eski Şube Başkanı Abdullah Mustafa Güvenlibey tarafından plaket verildi.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber MÜSAİD Genel Başkanı Olpak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER