Nemrut Dağındaki turizm planlamasının mahkemeye taşınması

Nemrut Dağındaki turizm planlamasının mahkemeye taşınması -Nemrut Dağının Malatya tarafında kalan bölümünde, turizm planlamasına izin verilmesi işleminin mahkemeye taşınmasının ardından, Danıştay 6. Dairesi keşif kararı verdi -Adıya


ADIYAMAN (A.A) - UNESCO tarafından dünya kültür mirasları arasına alınan Nemrut Dağının Malatya tarafında kalan bölümünde, turizm planlamasına izin verilmesi işleminin mahkemeye taşınmasının ardından, Danıştay 6. Dairesinin keşif kararı verdiği bildirildi.
     Keşif öncesi, Adıyaman Belediye Meclisinde Başkan Necip Büyükaslan, Adıyaman Sivil Toplumu Destekleme Derneği, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı ve diğer ilgililerin katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
     Başkan Büyükaslan, toplantıda yaptığı konuşmada, zaman zaman 2 kardeş il arasında Nemrut Dağı ile ilgili sorunlar çıktığını belirtti. Adıyamanın hakkını savunmanın kendilerinin görevi olduğunu anlatan Büyükaslan, şunları kaydetti:
     Davanın takipçisiyiz ve bu görevi yerine getirebilmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ayrıca, Malatya Valiliğinin Ankarada düzenlediği Malatya Günleri programında Ankaranın cadde ve meydanlarında Nemrut ile ilgili asılan pankartlarda, Nemrutun Adıyamanın değil de Malatyanın gibi toplumda bir görüntü verilmeye çalışılmıştı. Bu durumun düzeltilmesi için Bölge İdare Mahkemesine müracaat ettik ve bu pankartlar kaldırıldı.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci de, Adıyaman için hayati öneme sahip olan böyle bir konuyla ilgili toplantıya turizmcilerin gelmemesinden dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti.
     Nemrut Dağında turizm planlamasına ilişkin değerlendirmede bulunan Ekinci, şöyle konuştu:
     UNESCO, Nemrutu Dünya Kültür Mirası olarak ilan etmiştir. Dolayısıyla Nemrut Dağının doğu ve batı terasıyla birlikte değerlendirilmesi yanlış olur. Çünkü, UNESCO buradaki doğal peyzajı da buranın parçası olarak kabul etmiştir. Nemrut Dağı Milli Parkı peyzajında meydana gelebilecek bozulmalar, UNESCO nezdinde Nemrut Dağının dünya kültür mirası olma konusunu tehlikeli bir duruma getirecektir. Onun için burası kesinlikle peyzajıyla birlikte ele alınmak zorunda.
     Davayı takip eden avukat Abdurrahman Tutdere de, pazartesi günü keşif için gerekli avansı yatıracaklarını ve keşfin de hafta içerisinde yapılmasının beklendiğini kaydetti.
     Nemrut Dağının Malatya tarafında otel yapılmasına izin verilmesinin ardından Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükslan, Danıştaya itiraz etmişti.
    
     Muhabir: Hakan Furkan / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Nemrut Dağındaki turizm planlamasının mahkemeye taşınması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER