Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı (3)

Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı (3) -TİM Başkanı Büyükekşi: -"Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi bir durumdayız" -"Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki farkı k


BİLECİK (A.A) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi bir durumdayız. Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki farkı kapatmak için bugünler bizim için önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracata dayalı büyüme tempomuzu korumamız gerekiyor" dedi.
     Büyükekşi, nisan ayı ihracat verilerine ilişkin Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen basın toplantısında, dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiyenin ihracat artışında ön sıralardaki yerini koruduğunu vurguladı.
     Türkiyenin, 2013 yılının ilk çeyreğinde, ihracatta yakaladığı yüzde 5lik büyümeyle dünyada 4. sırada yer aldığını ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu:
     "Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi bir durumdayız. Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki farkı kapatmak için bugünler bizim için önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracata dayalı büyüme tempomuzu korumamız gerekiyor. Nispeten iyi durumdayız ama daha iyi olmamız gerekiyor.
     Dünya ticaretindeki durağanlığı, Türkiyenin ayağına gelmiş önemli bir fırsat olarak da değerlendirebiliriz. 2020 yılında gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretinde yüzde 40 pay alacağı öngörülüyor. Bu yüzden bugünkü ekonomik ortamda, Türkiyenin atılım yaparak payını arttırmasının tam zamanıdır. Türkiye olarak küresel ekonomiye entegre olmaktan, rekabet etmekten korkmuyoruz. Kapalı pazarlara girmek için kapıları zorluyoruz."
    
     -"Batı dünyası, kendi içinde ekonomik pazar oluşturmak istiyor"-
    
     Büyükekşi, Avrupa Birliğinin (AB) serbest ticaret antlaşması yaptığı tüm ülkelerle serbest ticaret antlaşması istediklerini bildirdi.
     AB ve ABDnin serbest ticaret antlaşması yapmak için müzakerelere başladığına değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:
     "Batı dünyası, kendi içinde büyük bir ekonomik pazar oluşturmak istiyor. Sadece mal ticaretini değil, aynı zamanda hizmetleri ve kamu alımlarını da içeren yeni nesil bir serbest ticaret antlaşması yapıyorlar. Biz Türkiyenin bu gelişmenin dışında kalmasını ve zarara uğramasını istemiyoruz. Aynı paralelde Türkiye-ABD arasında bir serbest ticaret antlaşması yapılmasını da istiyoruz. AB ile ABDnin gerçekleştireceği anlaşmanın Türkiyeye olası etkilerini araştırmak için, bir etki analizi çalışması başlatacağız."
    
     -"Büyümenin en az 2 puanı ihracattan gelsin"-
    
     Büyükekşi, Türkiyenin 2012 yılında büyümesinin yüzde 2,2 olduğunu hatırlatarak, bu büyümenin tatmin edici olmadığını anlattı.
     "2013 yılı programında Türkiyenin yüzde 4 büyümesi öngörülüyor" diyen Büyükekşi, şöyle devam etti:
     "Büyümenin kaynakları iç tüketim ve yatırım artışı olarak görülüyor. Büyümenin en az 2 puanı ihracattan gelsin. İç tüketim ve yatırımla beraber büyüme yüzde 5lere ulaşsın. 2013 yılı çift kanatlı büyüme yılı olsun istiyoruz. İhracatın büyümeye katkısının sürdürmesi için uygun iklime ihtiyaç var."
     Büyükekşi, ihracatın daha hızlı artabilmesi için mutlaka destek verilmesi gerektiğine işaret ederek, Türk ihracatçısının Ar-Geye de, tasarıma da kaynak ayıramadığını bildirdi.
     "İhracatçımız karlılık için rekabetçi kur istiyor" açıklamasında bulunan Büyükekşi, "Bu konudaki talepler son dönemde daha da sıklaştı, yoğunlaştı. İhracatçımız, enflasyona göre dengelenmeyen bir kur ile rekabet edemiyor. TL bazda tüm girdiler enflasyon oranında artarken, kurlar hareket etmiyor. Artık bu duruma bir çare bulunması gerekiyor. Biz döviz kuru sepetinin kademeli olarak 2.10 lira ve sonrasında da 2.20 lira seviyesinde olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
     Konuşmanın ardından 2012 yılında Bilecikte en fazla ihracat yapan 5 firmaya teşekkür plaketi verildi.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı (3) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER