Ocak ayına kadar dalında üzüm keyfi

Ocak ayına kadar dalında üzüm keyfi -Elazığda, dalında bırakılan üzümler, üzerlerine konulan çadır brandalar sayesinde -3 dereceye kadar korunarak, kış aylarında da koparılıp tüketilebiliyor -Üretici Ateş: Üzümlerin bozulmaması, s


ELAZIĞ (A.A) - Bestami Bodruk - Elazığda, dalında bırakılan üzümler, üzerlerine konulan çadır brandalar sayesinde -3 derece soğuğa kadar korunarak, kış aylarında da tüketilebiliyor.
     Öküz gözü başta olmak üzere tahannebi, şilfoni, boğaz kere, Ağın üzümü gibi bir çok çeşidiyle üzüm ve bunlardan elde edilen ürünler, Elazığda birçok vatandaşın geçim kaynağı olma özelliğini taşıyor. İrili ufaklı çok sayıda bağın bulunduğu yörede vatandaşlar, üzümü hem satıyor, hem de bunu kullanarak cevizli sucuk, şıra, bulamaç, pestil gibi ürünler elde ediyor.
     Elazığda her mevsim taze üzüm tüketimi için bağlarda buna göre tedbir alınıyor. Dalında bırakılan üzümler, üzerlerine serilen çadır brandalar sayesinde, Aralık ve Ocak aylarına kadar taze olarak saklanabiliyor.
     Üretici Mehmet Ateş, ilk olarak Ağustos ayında tahannebi üzümünü toplamaya başladıklarını, daha sonra diğer üzüm türlerinin olgunlaştığı söyledi.
     Ağın üzümü olarak adlandırılan ve kışlık olarak değerlendirilen üzümün doğal dayanıklılığının bulunduğunu, bunun yanında bağların üzerlerine çektikleri çadırlarla bu ürünün dayanıklılık süresini uzattıkları anlatan Ateş, Yağmurlar başlamadan önce bu üzümlerin üzerine bu çadırları çekiyoruz. Sadece yağmur değil, geceleri yağan çiğ de üzümlere zarar veriyor. Üzümlerin bozulmaması, sağlam kalması için bu çadırları çekiyoruz dedi.
     Çadır altında üzümün -3 dereceye kadar dayandığını, bu hava sıcaklığına kadar çadırları üzümlerin üzerinde beklettiklerini ifade eden Ateş, ihtiyaç ve fiyat durumuna göre üzümlerin hasadını yaptıklarını aktardı.
     Kış mevsiminde taze üzüm satma imkanının yanı sıra, bu şekilde korumanın üzümlerin fiyatlarını da etkilediğini vurgulayan Ateş, Üzümlerin dalda kalması havaların gidişine bağlıdır. Bu üzümleri çadır çekilmeden önce 1 lira civarında satıyorduk, artık 2 lira civarında satılıyor. Elbette çadırın faydası var fakat bayağı bir masrafı var diye konuştu.
     Mehmet Ateş, çadırdan önce, bu üzümlerin hasat edilip evlerin tavanlarında asılarak saklandığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Ocak ayına kadar dalında üzüm keyfi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER