Öğrencilerden yenilebilir ambalaj

Öğrencilerden yenilebilir ambalaj -Rize Şahika Kopuzlar Lisesi öğrencileri, TÜBİTAKın düzenlediği yarışmada, sebze ve meyvelerin raf ömrünü uzatan ve yiyeceklerle birlikte tüketilebilen ambalaj üretti (Fotoğraflı-Görü


RİZE (A.A) - Rize Şahika Kopuzlar Lisesi öğrencileri, TÜBİTAKın düzenlediği yarışmada, sebze ve meyvelerin raf ömrünü uzatan ve yiyeceklerle birlikte tüketilebilen ambalaj üretti.
     TÜBİTAKın, 44. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri yarışmasında Şahika Kopuzlar Lisesi öğrencileri Hande Yeni ve Serra Semiz, sentetik ambalajların kullanımıyla artan çevre kirliliği ve gıda kalitesinin düşmesinin önüne geçmek amacıyla proje geliştirdi. Öğrenciler, gıdaların raf ömrünü uzatmak ve yeni ambalajlama tekniği üzerine yaptıkları çalışmada yenilebilir ambalaj üretti.
     Hande Yeni, proje hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, yenilebilir ambalaj için süt proteini, gliserol, bal mumu, kekik, karanfil ve biberiye yağı kullandıklarını, bu ürünleri 300 derecede ısıttıktan sonra vakumlayıp sterilize ederek, Yeni Nesil Yenilebilir Ambalaj üretimini tamamladıklarını belirtti.
     Meyve ve sebzelerin oluşturulan Yenilebilir Ambalaj solüsyonuna batırıldıktan sonra raf ömrünün iki katına kadar uzadığını ifade eden Yeni, Kaşar peyniri üzerinde 30 günlük inceleme yaptık. Hiçbir bozulmanın ortaya çıkmadığını gözlemledik. Solüsyona batırdığımız sebze ve meyvelerin doğallığını koruduğunu gördük. İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmadan ürünlerin ömrünü uzatabilmek mevcut teknolojide önemli bir adım dedi.
    
     -Hijyen açısından önemli-
    
     Serra Semiz ise Yeni Nesil Yenilebilir Ambalajın çok büyük bir kolaylık ve hijyen getireceğini vurgulayarak, şunları söyledi:
     Yenilebilir ambalaj, her tür peynir, kek, bisküvi, meyve gibi yiyeceklerde kullanılabilir. Ambalaj ileride teknolojik imkanlarla film haline getirilebilir. Manavlarda sıvı gıdalarda ara yüz olarak, direkt karton kutularla temasını engellemek için kullanılabilir. Hazırladığımız ambalajın maliyeti çok düşük olduğu için gelişen teknolojiyle yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Dondurulmuş gıdalarda da ambalaj olarak kullanılabiliyor. Tamamen doğal maddelerden meydana geldiği için doğada bir iki gün içerisinde çözülebilir, gıda ile birlikte tüketilebilir. Tüketildiğinde protein ihtiyacının bir miktarını karşılaşmış olur.
    
     -102 proje arasından birinci seçildi-
    
     Proje Koordinatörü Sadi Karataş, TÜBİTAKın proje yarışmalarının çok önemli çalışmaları ortaya çıkardığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Öğrencilerin bilimle buluşması geleceğe önemli katkılar sağlıyor. Bu kapsamda öğrencilerimiz gıdaların uzun süre tazeliğini muhafaza edebildiği bir çalışma ortaya çıkardılar. Bozulmadan, besin değeri azalmadan, halkımızın tüketebileceği farklı bir çalışma. Proje bölgede yarışmasında 102 proje arasından birinci oldu. Ülke çapındaki yarışma Ankarada yapılacak, burada projemizle bölgeyi temsil edeceğiz. Projeyle tüm Türkiye ve dünya için güzel bir sonuç elde edeceğini düşünüyoruz. Proje aşamasından çıkıp seri üretime geçildiğinde çok büyük fada sağlayacak.
     Konuşmaların ardından öğrenciler Yeni Nesil Yenilebilir Ambalaj hazırlayarak meyve ve peynir kapladı. Öğrenciler ve öğretmenler önceden hazırlanan bu tür ambalajları yedi.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Öğrencilerden yenilebilir ambalaj Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER