Öğrencilere uzmanlarla tercih yapma önerisi

Öğrencilere uzmanlarla tercih yapma önerisi -Rehber ve Psikolojik Danışman Işık: -Tercih yapacak tüm adayların büyük oranda etkili ve doğru yaklaşırlarsa yerleşme ihtimalleri yüksek gözüküyor


ADIYAMAN (A.A) - Adıyaman Milli Eğitim Müdürlüğü rehber ve psikolojik danışmanlarından Abdulkerim Işık, bu yıl kontenjanların arttığını belirterek, tercih yapacak tüm adayların büyük oranda etkili ve doğru yaklaşılması halinde yerleşme ihtimallerinin yüksek gözüktüğünü bildirdi.
     Işık, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılki üniversite kontenjanlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 artışla 937 bin 676 olarak belirlendiğini belirtti.
     2012-2013 eğitim yılı için üniversite kontenjanlarının toplamda 1 milyona yaklaştığını ifade eden Işık, bu durumun yerleşmede yüzde 50 civarındaki bir orana karşılık geldiğini kaydetti.
     Üniversitelerde 2011 yılında 776 bin 714 olan toplam kontenjanın, bu yıl yaklaşık yüzde 20 artışla 937 bin 676 olduğunu dile getiren Işık, şöyle devam etti:
     Bu haliyle tercih yapacak tüm adayların büyük oranda etkili ve doğru yaklaşırlarsa yerleşme ihtimalleri yüksek gözüküyor. Bu nedenle ilimizde tercihlerle ilgili kurulmuş olan tercih danışma merkezlerindeki uzmanlardan yani psikolojik danışmanlardan tüm adayların ve ailelerinin yararlanması çok önemli.
     Işık, tercih yapılırken de dikkatli olunması ve tercihler için lisans, ön lisans, açık öğretim bölümlerinin özel koşullarının dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı.
     Baraj puanı istenilen durumlarda puan olarak Y-YGS veya Y-LYS puanına değil özellikle ham puanlara dikkat etmek gerektiğini dile getiren Işık, şunları kaydetti:
     Aldığınız puandan çok girdiğiniz sınavdaki puan türlerindeki sıralamanıza göre tercihlerinizi yapın. Puanlar yıldan yıla daha çok değişkenlik göstermesine rağmen ülke sıralamalarının bölümlere yerleşme oranları daha tutarlı bir çizgide durmakta ve yanılma payı daha azdır. Sıralamanızın altında ve üstünde aralıklara göre 15 bin ile 30 bin arasında hareketler yapılabilir. Tabii uzmanlarla bu aralığa daha iyi karar verilebilecektir. Bölümlerin yatay geçiş, yan dal gibi özel durumlarının da artık günümüzde bilinmesi gerekli.
    
     Muhabir: Hakan Furkan
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Öğrencilere uzmanlarla tercih yapma önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER