Olimpiyat Gecesi

Olimpiyat Gecesi -Türkiyeye olimpiyat madalyası kazandıran sporcular ile Londra Olimpiyat Oyunlarına katılacak sporcular, Olimpiyat Gecesinde bir araya geldi -Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç: 84 sporcudan 44ü bayan sporcul


İSTANBUL (A.A) - Gençlik ve Spor Bakan Suat Kılıç, 2012 Londra Olimpiyatları öncesinde vize alan 84 sporcunun 44ünün kadın sporcular olduğunu belirterek, Helal olsun! dedi.
     Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ve Procter&Gamble (P&G) işbirliği ile düzenlenen Olimpiyat Gecesi, Conrad Otelde gerçekleştirildi.
     Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıçın da katıldığı gecede, olimpiyatlarda Türkiyeye madalya kazandıran ve Londra Olimpiyat Oyunlarına katılacak sporcular bir araya geldi. TMOKun gelecek dönem stratejik planının paylaşıldığı gecede, P&Gnin TMOK ile birlikte gerçekleştireceği, Okulumdan Olimpiyat Oyunlarına projesinin tanıtımı yapıldı.
     Bakan Suat Kılıç, yaptığı konuşmada, gecenin TMOK, olimpiyat camiası, spor yazarları, spor adamları, bugüne kadar dereceye giren şampiyon sporcular ile 2012 Londra Olimpiyatlarında Türkiyeyi temsil edecek şampiyon sporcuları bir araya getirdiğini belirtti.
     Türkiyede spor gündeminin çok hızlı değiştiğini ifade eden Kılıç, A Milli Bayan Voleybol Takımının olimpiyat vizesi almasının, futbolun gölgesinde kaldığına değinirken, şunları söyledi:
     Pazar günü o kadar önemli bir hadise yaşandı ki. Fakat play-off maçları gündemimizi meşgul etti ve bu kadar önemli bir hadise geride kaldı ve bu nedenle bir taraftan üzüldük. Keşke bir başka günde yaşansaydı da o coşkuyu tüm Türkiye yüreğinde yaşasaydı diye düşündürten bir gelişmeydi bu. A Milli Bayan Bayan Voleybol Takımımız, 1960 yılından bu yana ilk defa takım halinde olimpik branşlarda ülkemizi olimpiyatlarda temsil etme hakkını kazandı. Voleybol Federasyonunu, federasyon başkanını, sporcularımızı, teknik heyetimizi, milli takıma sporcu veren kulüplerimizi kutluyor, tebrik ediyorum. Belki pek çoğunuz o karşılaşmaları izlediniz ama salonda izlemenin keyfi bir başkaydı. Polonyayı, Rusyayı, voleybolda dünyada marka ülkeleri dize getiren kızlarımız, Londra Olimpiyatlarında ilk üçte demiyorum, inşallah altın madalyayla, gururla, şanla, şerefle dönecekler.
     Türkiye ile birlikte 12 ülkenin katılımıyla kadın basketbolunda Londra Olimpiyatları eleme müsabakalarının Ankarada yapılacağını ve 5 ülkenin burada olimpiyat vizesi alacağını dile getiren Bakan Suat Kılıç, 12 ülkeden biri Türkiye. Ben inanıyorum ki 5 ülkeden biri de Türkiye olacak. Kadın Basketbol Milli Takımımız inşallah Londraya katılmaya hak kazanacak. Voleybolda ihtimal 8de 1di. Basketbolda ise ihtimal 12de 5. Yüzdesi voleyboldan çok daha yukarılarda. Kızlarımızın yüreğindeki o vatan aşkı, millet aşkı, kadında simgelenen doğurganlıkla ve onun beraberinde gelen bereket, inşallah basketbolda da kızlarımızın Londra Olimpiyatlarına katılması imkanını beraberinde getirecek şeklinde konuştu.
    
     -Ekonomik ve siyasal istikrarın gücü... -
    
     Türkiyenin herkesi gururlandıran Dünya Salon Atletizm Şampiyonası gibi büyük uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kılıç, önemli bir mücadele sergilendiğini aktardı.
     Bu organizasyonların yapılabilmesi için gereken spor tesislerini yetiştirebilmenin olağanüstü mücadelesini ve zamana karşı yarışını verdiklerini dile getiren Kılıç, En son 9-11 Mart 2012 tarihinde İstanbul Salon Atletizm Şampiyonasını gerçekleştirdik. Başlangıçta Sinan Erdem Spor Salonu düşünülmüştü ama Dünya Basketbol Şampiyonasının orada yapılması, salon yapısının değişmesi nedeniyle bu şampiyona için müstakil bir atletizm salonu yapmak icap etti. Türkiyenin, Türk müteahhitlik sektörünün, Türkiyedeki siyasal ve ekonomik istikrarının gücünün, nereden nereye geldiği, o salonun 3 gün önce müsabakaya hazır hale getirilmesiyle apaçık ortadadır ifadelerini kullandı.
     Mersinde 2013 yılının Haziran ayında Akdeniz Oyunlarının gerçekleştirileceğini hatırlatan Suat Kılıç, Orada 4-5 ay önce temelini attığımız eserlerin neredeyse kaba inşaatları bitmiş durumda. Akdeniz Oyunları, Yunanistanda yapılacaktı. 4 yıl boyunca Yunanistan, ekonomik krizin Avrupadaki geri etkilerinden dolayı tek adım atamayınca sadece 2 yıl kala bu organizasyon Türkiyeye teslim edildi. Biz stadyum dahil 18 tane yepyeni tesisin inşaatına devam ediyoruz. Bunları yetiştireceğiz. Bir yandan tesisler, bir yandan uluslararası organizasyonlar yaparken, bu tesisleri anlamlı kılacak olan sporcuları yetiştirmeye devam edeceğiz diye konuştu.
    
     -Olimpiyat kadrosu 100ün üzerine çıkacak-
    
     2008 yılında 68 sporcuyla Türkiyenin olimpiyatlara katıldığını, şu anda ise 84 sporcunun 2012 Londraya gitme hakkı kazandığını kaydeden Kılıç, bu rakamın daha da yukarılara çıkacağını belirtti.
     Olimpiyat vizesi alan 84 sporcuyu kutlayan Kılıç, Bu ardada devam eden eleme müsabakaları var. 12 ülkeden 5inin Londraya katılma hakkını kazanacağı basketbol elemeleriyle birlikte değerlendirildiğinde, kuvvetle muhtemeldir ki Türkiyenin Londrada madalya için yarışacak sporcu sayısı 100ün üzerine çıkacak. Bu başarı Türk spor camiasının, spor adamlarımızın ve federasyonlarımızındır. Türk sporuna emek veren herkesin, spor kamuoyunun, spor medyasının, spor yazarlarının, antrenörlerin, hocaların, okulların ve spora destek sağlayan hükümetin de bu işte bir miktar payı vardır. Tüm paydaşları kutluyorum, tebrik ediyorum şeklinde konuştu.
     Paralimpik oyunlarının yalnızca bir spor organizasyonu olmadığını, meselenin sosyal yönünün de bulunduğunu ifade eden Kılıç, (İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın) felsefesine hizmet eden bir boyutu olduğunu dile getirirken, Paralimpik Oyunlarına katılmaya hak kazanan sporcu sayısının 73 rakamına ulaştığını ve bunun da önemli bir başarı olduğunu vurguladı.
    
     -Kadın sporculara tebrik-
    
     Londra Olimpiyatlarına katılma hakkını elde eden 84 sporcundan 44ünü kadın sporcuların oluşturduğunun altını çizen Kılıç, Helal olsun! dedi.
     Anadoluda zaman içinde yanlış yorumlanan, Elinin hamuruyla erkek işine bulaşma şeklinde bir söz olduğunu hatırlatan Suat Kılıç, kadın sporcuların bu sözün yanlışlığını ifade eden en güzel örneklerden biri olduğunu ifade ederek, Basketbol takımımız da olimpiyatlara katılma hakkını elde eden 5 takımdan birisi olursa, erkeklere çok büyük fark atacaklar. O eller her işe girebilir diyorum ifadelerini kullandı.
     Türkiyede son dönemde spora büyük yatırım yapıldığını aktaran Kılıç, Spor Genel Müdürlüğünün ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığının spor için finansman oluşturmak üzere geceli gündüzlü çalışma içinde olduğunu kaydederek, 2012 yılında federasyonlarımıza 256 milyon lira kaynak aktardık. Geçen yıl bu rakam yaklaşık aynı düzeydeydi. İki yıllık bir dönemde sadece federasyonlara kullandırdığımız kaynak, yarım milyar lira. Eski rakamla yarım katrilyon. 2012 yatırım programı çerçevesinde 352 tane spor tesisini inşa ediyoruz. Bunların 18 tanesi stadyum dedi.
     Kılıç, Türkiyede kapalı yüzme havuzu bulunmayan il bırakmayacaklarını, 73 gençlik merkezi, atletizm pistleri, veledromlar inşa ettiklerini kaydederek, Tüm bunlar gençlerimiz için, Türkiye için. Her şey insanımız için. Bu çabalar, bu emekler sizlerin katılımıyla daha büyük anlam kazanacak. Sponsorların ve paydaşların elini taşın altına koymasıyla çok daha büyük anlam kazanacak diye konuştu.
     TMOK Başkanı Uğur Erdener, konuşmasının ardından Suat Kılıça Türkiyenin 2020 Olimpiyat Oyunlarına adaylığı anısına plaket sundu. Kılıç, plaketi alırken, Bütün aday ülkeler arasında olimpiyat adaylığı başvurusu başbakanı tarafından imzalanan ve başbakanın verdiği destek sayesinde tüm kurumları bu sürecin arkasında olan tek ülkeyiz. Bu plaketi şahsım adına değil Türkiye Cumhuriyet Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan adına alıyorum dedi.
     Bakan Kılıç, olimpiyatlarda Türkiyeye madalya kazandıran sporculara gecenin sonunda plaket verdi. Kılıç, daha sonra 2012 Olimpiyat Oyunlarına katılacak sporcular ve eski şampiyonlarla fotoğraf çektirdi.
     (EG-MFD-KAF)

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER