Onlar, kışın ekstra yaşam mücadelesi veriyor

Onlar, kışın ekstra yaşam mücadelesi veriyor -HAYTAP Eskişehir İl Temsilcisi Tutkun: -Soğuk havalarda özellikle yiyecek bulma sıkıntısı çeken kedi, köpek gibi sokak hayvanları ile kuşlar ve yaban hayvanları ekstra yaşam mücadelesi


ESKİŞEHİR (A.A) - Oktay Özden - Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Eskişehir İl Temsilcisi Ayten Tutkun, soğuk havalarda özellikle yiyecek bulma sıkıntısı çeken kedi, köpek gibi sokak hayvanları ile kuşlar ve yaban hayvanlarının ekstra yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.
     Tutkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanların, sonbaharda daha iyi beslenerek kış aylarına yağlanmış vücutla girmeye çalıştığını belirtti.
     Kışın olumsuz şartlarına metabolizmalarını bu şekilde hazırlayan hayvanların, bu yağlar sayesinde soğuktan korunduklarını belirten Tutkun, şunları kaydetti:
     Hayvanlar, insanlara göre soğuğa karşı kıyaslanamayacak ölçüde daha dirençli. Ancak sadece bu yağlar, hayvanların soğuktan korunması için yeterli olmuyor. Hayvanların soğuktan korunmaları için yeterli şekilde beslenmeleri gerekiyor. Kış mevsiminde hayvanların beslenmesi, diğer mevsimlere göre iki kat daha önemli. Kar ve soğukta hayvanların yiyecek bulması çok güçleşiyor. Tıpkı biz insanlar gibi, hayvanlar da aldıkları besin sayesinde vücut dirençlerini artırır. Canlıların zorlu kış şartlarıyla mücadele edebilmesi için yiyecek miktarının da artırılması gerekiyor.
     Tutkun, soğuk havalarda, özellikle yiyecek bulma sıkıntısı çeken kedi, köpek gibi sokak hayvanları ile kuşlar ve yaban hayvanlarının ekstra yaşam mücadelesi verdiğini vurguladı.
     Açlığa ancak 17 saat dayanabiliyorlar ve bu sürede beslenemediklerinde donarak ölüyorlar. Ölüm sebepleri ise açlık oluyor diyen Tutkun, şöyle devam etti:
     Bu nedenle herkesin duyarlı davranarak, kış mevsiminde çöp konteynerlerinin kenarına, pencere önlerine, balkonlara ve uygun boş alanlara çevreyi kirletmeyecek şekilde yiyecek bırakması gerekiyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununca belediyelerin sokak hayvanları için besleme odakları kurması gerekiyor. Maalesef, çok az belediye bu görevini yerine getiriyor. En son İstanbul Kağıthane Belediyesi kuru yem dağıtımı yaptı. Eskişehirdeki belediyelerimizin de hiç olmaz ise bu ağır kış şartlarında yemleme yapmasını istiyoruz. Yaban hayvanlarına yem bırakma çalışması ise Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüklerince yapılıyor. Bunun için bütçeleri ve görevli memurları var. Bu yemleme aynı zamanda yaban hayvanların insanların olduğu alanlara yiyecek bulmak için gelmelerini ve olası riskleri engellemek için yapılıyor.
     Tutkun, sokak hayvanları ve kuşların beslenmesinin sadece hayvansever korumacıların vicdanına bırakıldığını anlatarak, Hayvan Hakları Federasyonu, yerel yönetimleri göreve davet ederken, aynı zamanda kış şartlarında yaşananların farkında olmayan insanlarımızın dikkatini çekebilmek için afişler hazırlamakta ve dağıtmaktadır. Lütfen insanlara muhtaç olan, sokakta yaşayan canların bir kap yemekle canlarına can katalım ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Onlar, kışın ekstra yaşam mücadelesi veriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER