Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu,

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Gelibolu Yarımadasında: -2015 yılı bizim için çok önemli, yani Çanakkale bir milletin var olma ve yok olma mücadelesini destanlaştırdığı bir nokta. Buranın, vatanımız ve milletimiz için çok ayrı bir ön


ÇANAKKALE (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2015 yılı bizim için çok önemli, yani Çanakkale bir milletin var olma ve yok olma mücadelesini destanlaştırdığı bir nokta. Buranın, vatanımız ve milletimiz için çok ayrı bir önemi var dedi.
     Çeşitli programlara katılmak üzere Çanakkaleye gelen Bakan Eroğlu, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında incelemelerde bulundu. İlk olarak Kilye Koyunda bulunan Ana Tanıtım Merkezine giden Eroğlu, burada düzenlenen basın toplantısında, Gelibolu Yarımadasındaki ağaçlandırma seferberliğini başlatmak üzere Çanakkaleye geldiklerini söyledi.
     Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümü için hazırlıklara başladıklarını belirten Bakan Eroğlu, 2015 yılı bizim için çok önemli, yani Çanakkale bir milletin var olma ve yok olma mücadelesini destanlaştırdığı bir nokta. Buranın, vatanımız ve milletimiz için çok ayrı bir önemi var. Bu yüzden 2015 yılını da çok coşkulu bir şekilde kutlamak istiyoruz. Bildiğiniz gibi bu bölgede Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezini kurduk. Şehitliklerimizin büyük bir kısmı ihya edildi. Yapılacak çok çalışmalar var diye konuştu.
     Düzenlenen program kapsamında sadece Gelibolu Yarımadasındaki 119 kilometrelik yola her mevsim açan ağaçlar dikmek için geldiklerini ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
     Burası adeta cennet bahçelerinden bir bahçe gibi olacak. Şehitlerimizin mekanları cennet bahçelerinden bir bahçe gibi olacak. Bölgeye bahar aylarında rengarenk çiçek açan ağaç ve çalı gruplarından oluşan toplam 558 bin 390 adet ağaç dikilecek. Bu dikilecek olan fidanlar sadece Gelibolu Yarımadası için. İl genelindeki toplam sayısı ise 850 bin adet fidan olacak. Bunlar arasında arguvan, süs eriği, süs kirazı, süs elması, oya ağacı, kırmızı çiçekli akasya, beyaz çiçekli akasya, iğde, yasemin, hanımeli, biberiye, Cezayir menekşesi gibi ağaçlar dikerek farklı zamanlarda farklı güzellikler meydana getirilecek. 2015 yılında bu ağaçlar bölgeye ayrı bir güzellik katacak. Ayrıca Çanakkalede de bir ağaçlandırma seferberliği başlatmıştık. Son 10 yılda Çanakkalede 778 bin dekar arazide çalışma yaptık ve takriben 41 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Çanakkalenin her tarafını yeşillendireceğiz. Özellikle Tekirdağdan Eceabata gelen yol kenarını ağaçlandıracağız.
    
     -Yarımada içinde yapılacak çalışmalar-
    
     Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında yapılacak çalışmaları da şu şekilde sıraladı:
     Seddülbahir ve Alçıtepe bölgesinde yol iyileştirmesi. Ağaderesi Şehitliği Hastane ve Müzesi için etüt ve proje inşası, şehitliklerin düzenleme çalışmaları, Çanakkale Savaşlarına katılan birliklerimizin yürüyüş güzergah yollarının yapımı, siperlerin iyileştirmesi, Çanakkale Muharebelerinin kronolojik anlatımı ve gösteri merkezinin oluşturulması, Kocatepe ve Alçıtepeye manzara ve seyir terası yapımı, Seddülbahir kalesi restorasyonu ve tanıtım merkezi yapımı, Çamburnu ve Bigalı Kalesi restorasyon projesi. Ayrıca 100. yıl eğitim ve farkındalık materyallerinin hazırlanması, Şehitler Abidesinin merasim alanının düzenlenmesi ve Abidenin ışıklandırılması. İtilaf devletleri tarafından yıkılan anıtların yeniden inşası. 100. yıl tanıtım merkezi yapımı. Kocaderede çadırlı bir kamp alanı. Modern bir içme suyu arıtma tesisi yapacağız. Bir de Çanakkale destanı ormanı oluşturacağız. Bunlar 2014 yılına kadar bitecek. 29 Ekim 2014 saat 11.59a kadar bütün bu işlerin bitirilmesi talimatını veriyorum.
    
     -Geliboluda 100. yıla hazırlık seferberliği-
    
     Bakan Eroğlu, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında 100. yıla hazırlık seferberliğini bugün itibariyle başlattıklarını belirterek, Hedef 29 Ekim 2014 saat 11.59. Bütün bu çalışmaların tamamı bu tarihte bitecek. Bu şehitlerimiz için ne yapsak azdır. Yapılacak işler son derece estetik olacak, zarif olacak. Şehitlerimiz için ne yapsak azdır diye konuştu.
     Eroğlu ve beraberindekiler, daha sonra Kilye Koyu içerisinde hazırlanan bölümde ilk fidanı dikerek seferberliği başlattı.
     Heyet, daha sonra Şehitler Abidesine giderek incelemelerde bulundu.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER