Özel ve Üstün Yetenekliler 1. Ulusal

Özel ve Üstün Yetenekliler 1. Ulusal Robot ve Teknoloji Yarışması -Yarışma, 19 ilden 120 öğrencinin katılımıyla Bursada yapılacak -Proje koordinatörü Münir Ataman: -Yarışmayı düzenlemekteki amacımız bilim sanat merkezlerinin bilgi


BURSA (A.A) - Özel ve Üstün Yetenekliler 1. Ulusal Robot ve Teknoloji Yarışması, 19 ilden 120 öğrencinin katılımıyla Bursada yapılacak.
     Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezinin ev sahipliğinde 12 Haziran Salı günü başlayacak, iki gün sürecek yarışmalara Türkiye çapında eğitim veren 19 bilim sanat merkezi katılacak.
     Proje koordinatörü Münir Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez gerçekleştirilecek, üç kategoride yapılacak yarışmalarda 3er kişilik takımların mücadele edeceğini söyledi.
     Yarışmanın özel ve üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi için 1999dan bugüne devlet eliyle kurulan bilim sanat merkezleri arasında yapıldığını ifade eden Ataman, Türkiye çapındaki 60 bilim sanat merkezi arasından 19unun katıldığı yarışmada, çizgi izleyen, sumo yapan ve basket atan robot olmak üzere üç kategori bulunuyor. Basket atan kategorisinde yarışmacı robotlar belli bir alandan çıkıp potaya yönelerek basket atmaya çalışıyor. Çizgi izleyende siyah zemin üzerinde beyaz çizgiyi takip ederek bitiş çizgisine ulaşmaya çalışıyor. Sumo kategorisinde de rakibini algılayıp alan dışına atmaya çalışıyor dedi.
     Ataman, yarışmayı düzenlemekteki amaçlarının bilim sanat merkezlerinin bilgi ve teknoloji paylaşımını sağlamak olduğunu belirterek, Bu etkinliklerle öğrencilerimizin ufku açılıyor. Fizik etkinliklerinde gördüklerini uygulama imkanı buluyorlar. Ekibimiz 9 kişiden oluşuyor. Gerek robot tasarımı noktasında gerekse programlama noktasında öğrencilerimiz uzun zamandır çalışıyor. Yarışmaya önümüzdeki yıllarda tüm bilim sanat merkezlerinin katılımını bekliyoruz. Yarışmaya ilkokul öğrencileri de katılabiliyor diye konuştu.
    
     -Kökleri enderuna dayanan okullar-
    
     BTSO Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Erol Ertürk ise özel ve üstün yetenekli öğrencilerin eğitiminin Osmanlı dönemindeki enderunlara dayandığını söyledi.
     Ertürk, Günümüzde üstün yetenekli öğrencilerin eğitiminde enderun sistemine en yakın olarak Amerikalıların çalıştığını biliyoruz. Enderunlularla ilgili kaynak mevcut ve Amerikalılar bu kaynaktan faydalanarak kendi özel öğrenci eğitimlerini yapıyor. Türkiyede 1947 ile 1948de bir kanun çıkarılıyor ve bir grup öğrenci yurt dışına gönderiliyor ancak arkası gelmiyor. 1965te tekrar çalışmalar başlatılıyor ama yarım kalıyor. Türkiyede ilk olarak devlet eliyle 1999da kurulan bilim sanat merkezleri ise günümüzde enderunun işlevini görüyor dedi.
     Ertürk, TBMMde kurulan Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma Komisyonunun Yalova ve İstanbuldaki bilim sanat merkezlerini ziyaret ettiğini ve kendilerinden rapor istediğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Özel ve Üstün Yetenekliler 1. Ulusal Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER