Özgün tasarımla dünyaya örnek oldular

Özgün tasarımla dünyaya örnek oldular -1. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı imkanlarıyla gerçekleştirilen, milli, özgün tasarım ve yazılıma sahip "Atılım Jet Motor Bremze Projesi" kapsamında üretilen bremzeler, dünyaya örnek o


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Eskişehirdeki 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı bünyesinde test sistemleri geliştirme, yenileme ve imalat ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanabilmesi için geliştirilen "Atılım Jet Motor Bremze Projesi" kapsamında üretilen bremzeler, dünyaya örnek oluyor.
     AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri tarafından da geçtiğimiz günlerde ziyaret edilen 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı uçak motorlarının fonksiyonel ve performans testlerinin yapılmasında kullanılan bremzelerinin milli imkanlarla ilk üretimi, 2008 yılında gerçekleştirildi. F4 uçaklarında kullanılan J79 motorlarını test eden brezmzelerin kurulumları 2008, 2009 ve 2010 yılında tamamlandı.
     Tamamen 1. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı imkanlarıyla tasarım ve imalat gerçekleştirilen, milli, özgün tasarım ve yazılıma sahip bu projeyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan bütün, jet motorlarının testi yapılıyor.
     Veri toplama ve değerlendirme sistemi, motor kontrol sistemi, yardımcı ekipmanlar kontrol sistemine sahip "Atılım Jet Motor Bremzesi Projesi" kapsamında ülke genelinde 5 adet F100 bremzesi kurulması planlanıyor. Bunlardan ikisi 2013 yılında, üçü 2014 yılında kurulacak. Projeyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı, yaklaşık 100 milyon dolar tasarruf sağlayacak.
    
     -Proje, dünyada ses getirdi-
    
     1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığının 50 yıllık motor revizyon ve test kabiliyetinin ürüne dönüştürüldüğü projedeki başarısı üzerine TEI, Roketsan, TAI, Aselsan gibi kuruluşlardan çeşitli test sistemleri geliştirme talepleri geldi. Komutanlık, 3 ülkenin 10 bremze talebini de karşıladı.
     F135 motorlarının üreticisi Pratt and Whitney firmasının da geçen yıl 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığına yaptığı ziyarette bremzeyi etkileyeceği bulduğu ve bunun F135 motoru için "upgrade" edilebileceğini söylediği bildirildi.
     Kara Kuvvetleri Komutanlığının 3 tank, 4 tekerlikli motor brezme talebi de 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından karşılandı. Kayseri 2. Ana Bakım Merkez Komutanlığına 2011 yılında 3 adet tank motor bremzesi teslim edildi. Balıkesir 6. Ana Bakım Merkez Komutanlığında 2 adet brezmenin kurulumu tamamlandı. İki brezmenin kurulumunu da bu yıl sonunda tamamlanacak.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Özgün tasarımla dünyaya örnek oldular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER