Pirinç kepeğinden ekmek üretildi

Pirinç kepeğinden ekmek üretildi -Acılaşma sorunu nedeniyle, Türkiyede tüketimi oldukça az olan pirinç kepeğinin bu dezavantajı, ÇOMÜde geliştirilen proje kapsamında bir cihaz sayesinde önlenerek ekmek üretimi yapıldı -ÇÖMÜ Öğr


ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Acılaşma sorunu nedeniyle, Türkiyede tüketimi oldukça az olan pirinç kepeğinin bu dezavantajı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) geliştirilen proje kapsamında bir cihaz sayesinde önlenerek ekmek üretimi yapıldı.
     ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Tuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pirinç kepeğinin kızıl ötesiyle stabilizasyonu ve stabilize pirinç kepeğinin bazı fırın ürünlerinde değerlendirilmesi adlı projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldüğünü söyledi.
     Pirinç kepeğinin özellikle Uzak Doğu ile ABDde çok yaygın şekilde tüketildiğini, ancak Türkiyede ise herhangi bir tüketiminin söz konusu olmadığını belirten Tuncel, Kepek, zaten doğrudan tüketilmiyor. Gıdaların içine katılarak tüketilen bir ürün. Bunun nedeni de pirinç kepeğinde yaklaşık yüzde 20 oranında yağ var. Çeltik işlemesi esnasında ayrıldığında bu yağın parçalanmasıyla kepekte acılık meydana geliyor. Bu da raf ömrünü oldukça düşürüyor diye konuştu.
     Tuncel, proje kapsamında geliştirdikleri prototip makinede pirinç kepeğinin acılaşmasını önlediklerini, en az 6 ay olmak üzere raf ömrü sağladıklarını ifade ederek, makineyle ilgili patent başvurusu yaptıklarını bildirdi. Pirinç kepeğinin sanayiye dönük değerlendirilmesi konusunda çalışmalarının süreceğine değinen Tuncel, Proje kapsamında, pirinç kepeğinden ekmek ve kraker ürettik. İlk ürünlerimiz bunlar. Daha başka ürünlerde kepeği ilerleyen dönem ki çalışmalarımızda deneyeceğiz dedi.
     Tuncel, Türkiyede her yıl yaklaşık 75 bin ton dolayında pirinç kepeğinin, çeltik yan ürünü olarak ayrıldığını ve değerlendirilmediğine işaret ederek, şöyle konuştu:
     Buna karşın, dünyada hem pirinç kepeği yağı hem de kepek oldukça yaygın tüketiliyor. Daha önce yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya konmuş bazı veriler var. Kepeğin yağında bulunan gama orizanol, kuvvetli bir antioksidan. Kalp rahatsızlıkları ve damar sertleşmesini önlediği uzmanlarca ortaya kondu. Bunun yanında yaşlanmayı önleyici bileşenler var. Antioksidan, anti-inflamatuar maddeler bulunuyor. Kolesterol ve kanseri önleyici bileşenler, pirinç kepeğinde oldukça fazla mevcut.
    
     -Kepeğin katımına göre beğenilen dozlar oldu-
    
     Pirinç kepeğinden yapılan ekmeğe Türkiyede rastlamadıklarını, bunu ilk kez kendilerinin denediğini anlatan Tuncel, şunları kaydetti:
     Yaklaşık 20 aylık bir proje. 2013 yılının temmuz ayında tamamlanacak. Elde edeceğimiz sonuçları ilgili kişi ve kuruluşlarla paylaşacağız ve pirinç kepeğinin kullanımının yaygınlaşması için çaba göstereceğiz. Pirinçten elde edilen kepeği, buğdaydan elde edilenle kıyaslarsak, pirinç kepeği çok zengin bir ürün. Ama maalesef acılaşma sorunundan dolayı bugüne kadar ilgi gösterilmemiş. Ama bu acılaşma sorunu giderildiğinde önemli bir gıda ürünü. Ürettiğimiz ekmeklerin duyusal çalışmalarını yaptık. Kepeğin katımına göre beğenilen dozlar oldu. Beğenilenlerin üzerinde duracağız, çalışmalarımızı bu yönde geliştireceğiz.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Pirinç kepeğinden ekmek üretildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER