Pülümür Barajı ve HES Projesinin ÇED

Pülümür Barajı ve HES Projesinin ÇED süreci sonlandırıldı -İl Özel İdaresi, Belediye Başkanlığı ve diğer ilgili kurumların, yapılması halinde çevrenin olumsuz etkileneceği yönünde rapor verdiği Pülümür Barajı ve HES Projesinin ÇED süreci


TUNCELİ (A.A) - Tuncelide kurulması planlanan Pülümür Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) ile ilgili projenin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin sonlandırıldığı bildirildi.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünden Tunceli Belediyesine 29 Ocak 2013te gönderilen yazıda, Pülümür Çayı üzerine Kenan Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan Pülümür Barajı ve HES Projesi ile ilgili ÇED sürecinin sonlandırıldığı belirtildi.
     Yazıda, ÇED sürecinde komisyon üyesi olan kurumların projeyle ilgili görüşlerine de yer verildi. Tunceli İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin planlanan faaliyetin gerçekleşmesi durumunda idareleri tarafından yapılan bent ve su kanalları ile kiraya verilmiş olan iki kum ocağının su altında kalacağı, Tunceli Belediye Başkanlığının faaliyetten yöre halkının geçim kaynaklarının etkileneceği, göçlerin yaşanacağı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin etkileneceği, bu nedenle yörede sosyal patlamaların olabileceği, Tunceli Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün ise proje alanının heyelanlı saha içerisinde kaldığı, proje alanında MTA Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Tunceli İli Deprem Haritasında yer alan verilere göre diri fay bulunduğu gerekçeleriyle proje hakkında olumsuz görüş belirttiği kaydedildi.
     Yazıda, Ayrıca, söz konusu faaliyet için ÇED Raporu Özel Formatında istenilmiş olan Ekosistem Değerlendirme Raporu ile ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından revizyon yapılması istenilmiş, bu revizyonun yapılmamış olması nedeniyle ilgili kurum tarafından ÇED raporu hakkında kurum görüşü bildirilememiştir. Söz konusu faaliyet için hazırlanmış olan ÇED raporunda baraj alanı ve baraj rezervuarının tümünün 02.04.2012 tarihinde onaylanan 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında Ekolojik Öneme Sahip Alan olarak işaretlenmiş olduğu, bu kapsamda doğal sürdürülebilirlik açısından içinde ekolojik açıdan öneme sahip varlıklar bulundurduğu ve korunması amacıyla yapılaşma ve ekonomik faaliyetlerinin yapılamayacağı belirtilmektedir ifadelerine yer verildi.
     Yazıda, Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde, söz konusu projenin ÇED sürecine devam edilmesi mümkün görülmemiş olup, ÇED Yönetmeliğinin 12. maddesi 8. bendi gereğince Pülümür Barajı ve HES (37,40 MWe/36,64 MWe) Projesi ile ilgili ÇED süreci sonlandırılmıştır denildi.
    
     -Avukat Barış Yıldırımın görüşleri-
    
     Tunceli Barosu avukatlarından Barış Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pülümür Barajı ve HES Projesinin, ilk kez 1983 yılında hazırlanan Munzur Projesi Master Planı ile gündeme geldiğini hatırlattı.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, ÇED Yönetmeliği kapsamında projeye ilişkin Tuncelideki ilgili kurumlardan görüş istediğini anımsatan Yıldırım, kurumların proje hakkında olumsuz görüş belirttiğini kaydetti.
     Yakın dönemde onaylanan Çevre Düzeni Planında, Pülümür Barajı ve HESin gerçekleştirileceği sahanın, ekolojik olarak korunması gereken bir alan olarak nitelendirildiğinin altını çizen Yıldırım, Gerek itirazlar gerekse de bölgenin ekolojik olarak değerli, hassas korunması gereken bir alan olması sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED Yönetmeliği 12. madde 8. fıkra kapsamında ÇED sürecini sonlandırdı. Bu şu anlama geliyor; Çevre Kanununun 10. maddesine göre, ÇED olumlu kararı alamazsanız hiçbir şekilde hiçbir projeyi hayata geçiremezsiniz, onun inşaatına başlayamazsınız. Burada da ÇED olumlu kararı alınamadı. Bu çok önemli diye konuştu.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, demokratik hukuk devleti prensibini Pülümür Barajı ve HES Projesinde hayata geçirdiğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
     Munzur ve Pembelik barajlarında da süreç işlemeye devam ediyor. En son, Danıştayın kararı vardı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Munzur Vadisinde yapımı planlanan baraj ve HESlerin ÇEDden muaf olamayacağını, ÇED sürecinin mutlaka işletilmesi gerektiğini belirtmişti. O süreç hala devam ediyor. Bu arada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2011 yılında 10 üniversiteye rapor hazırlatarak Munzur Vadisinde yapımı planlanan barajların üstün kamu yararı ihtiva ettiği ve barajların çevresel etkilerinin olmayacağı şeklinde bir karar aldı. Kararın iptali için de biz dava açtık. O süreç de devam ediyor. Bunu da yeri geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız.
    
     Muhabir: Fatma Çıray
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Pülümür Barajı ve HES Projesinin ÇED Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER