Ramazanda doğru beslenme uyarıları

Ramazanda doğru beslenme uyarıları -ADÜ Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Ercan: -Süt, et ve tahıl ürünleri ile meyveye ağırlık verilmeli -İftardan imsağa kadar tüketilen su miktarının 2,5-3 litre olması gerekiyor Ramaza


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci - Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Nil Pınar Ercan, beslenme alışkanlıklarının değiştiği ve yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle açlık süresinin uzadığı ramazan ayında, sağlıklı bir şekilde belenmenin sürdürülebilmesi için iftar ve imsak arasındaki zaman diliminde süt, et ve tahıl ürünleri ile meyve tüketimine ağırlık vermesi ve 2,5-3 litre su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
     Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazanın, öğün düzeninin değişmesi nedeniyle sağlıklı beslenme açısından dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğunu ifade etti.
     Ramazanın yaz dönemine denk gelmesiyle birlikte günlerin kışa göre daha uzun olması nedeniyle buna bir de açlık süresindeki artışın eklendiğine işaret eden Ercan, şu tavsiyelerde bulundu:
     İftar ve imsak saatleri arasında süt, et ve tahıl ürünleri ile meyveye ağırlık verilmeli. Özellikle süt ve süt ürünleri hem iftarda, hem de sahurda mutlaka yer almalı. İftar vaktinde tahıl ve protein içeren gıdaların tüketimi çok önemli. İftarda sütlü tatlılar tercih edilirken, yatma dönemine kadar vitaminlerden dolayı meyve tüketimi mutlaka olmalı. Yine yatana kadar leblebi, fıstık, ceviz gibi çerezler de gündüze hazırlık açısından önem taşıyor.
     Ercan, sıcak yaz günlerinde oruç süresince en çok ise su ihtiyacının ortaya çıkacağını belirtti. Sıcak hava koşulları nedeniyle su ve mineral kaybının çok fazla olacağına işaret eden Ercan, İftardan imsağa kadar tüketilen su miktarı 2,5-3 litre olması gerekiyor. Su tüketimi çok önemli ve 2 litrenin altına düşmemeli. Gerek gündüze hazırlık, gerekse de su kaybını engellemek adına çok önemli. İnsanlarda susama hissi olmasa dahi bu oranda su tüketimi mutlaka olmalı dedi.
    
     -Yoğun tuz içeren gıdalardan uzak durulmalı-
    
     Sahur vaktinde kahvaltı türü beslenmenin tercih edilebileceğini, ancak tuz içeren gıdalardan uzak durulması gerektiği uyarısında bulunan Ercan, şöyle devam etti:
     Gündüz açlık süresi uzun olduğu için yoğun tuz içeren gıdalardan uzak durulmalı. Mesela zeytin çok tercih edilmemeli. Yine sahurda, salam, sosis, sucuk, kavurma gibi işlenmiş et ürünleri tercih edilmemeli. Çünkü bunların raf ömrünü uzatmak için tuzlama işlemi gerçekleştiriliyor. Bu nedenle bu ürünleri gün içerisinde susamayı arttıracağı için önermiyoruz. Sahurda az tuzlu kahvaltılık ürünlerin tercihi daha doğru.
     Ercan, uzun süreli açlık döneminin ardından iftarda ise birden yemeğe yüklenilmemesi gerektiğini belirterek, oruç açıldıktan sonra çorba ile iftara başlangıç yapıldıktan sonra kişinin kendisine 10-15 dakikalık bir dinlenme süreci tanınmasının uygun olacağını söyledi.
    
     -Ramazanda zayıflamaya çalışmayın-
    
     Oruç tutulduğu için ramazan ayının kimilerince zayıflamak için bir diyet dönemi gibi görülebildiğini, ancak bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu da ifade eden Ercan, Ramazanda önemli olan, mevcut kiloyu korumak. Ramazan diyet için uygun bir dönem değil. Genelde kilo vermek yerine kilo almak söz konusudur. Ramazanda diyet yapmayı bırakın, mevcut kiloyu koruyun. Zaten bu bile Ramazan için bir diyettir dedi.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Ramazanda doğru beslenme uyarıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER