Ramazan ayında Kerebiç tatlısından vazgeçilmiyor

Ramazan ayında Kerebiç tatlısından vazgeçilmiyor


MERSİN (A.A) - Tarsus ve Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında imal edilerek tüketilen kerebiç, ağızları tatlandırırken, imalatçıların da yüzünü güldürüyor.
     Tarsusun en ünlü kerebiççileri arasında gösterilen ve 27 yıldır kerebiç imalatçılığı yapan İbrahim Alkan, kreması çöğen köklerinden yapılan kerebiç tatlısının, Tarsus ve Mersinliler için özellikle Ramazan ayında önemli bir tatlı olduğunu belirterek, İstanbullular için Ramazan ayında sofralarını sofralarını süsleyen Güllaç ve kaymaklı ekmek kadayıfı ne kadar özel ve önemliyse, Tarsus ve yöresinde yaşayanlar için kerebiç tatlısı da o denli önemlidir. Ramazan ayında bölgemizde sofraları kerebic tatlısı süslüyor dedi.
     İbrahim Alkan, kerebicin yapımının da özel olduğunu belirterek, içli köfte şekline getirilerek yapılan kerebiçin dışının irmik, yağ, karbonat ve sudan yapıldığını, içine ise tercihe göre fıstık veya ceviz konulduğunu belirtti.
     Tarsus ve yöresine ait olan ve ramazan ayıyla özdeşleşen kerebiçin ramazan ayında yoğun olarak tüketildiğini, beyaz bir köpüğün içinde yatan irmikle yapılmış, içi fıstık yada ceviz dolu olduğunu belirten Alkan, İçli köfteyi andıran ve oldukça şekerli değişik bir tatlı olan kerebiçin dışındaki beyaz köpük aslında krema değil, çöven kökünün suyudur. Odun fırınında 250 derecelik ateşte yarım saat pişen kerebiçin fazla kızarmaması gerekiyor diye konuştu.
     Çöğenin halk arasında sabunotu olarak da bilindiğini ifade eden Alkan, Çöğen köklerinin bir gece suya ıslanmasının ardından bir kilo çöğen köküne 10 litre su ilave edilerek yaklaşık 4 saat kaynatılıyor. Kıvamını bulduğunda şeker ilave ediliyor. Servis sırasında köpüğün içine konulan kurabiyelerin üzerine tarçın dökülüp, afiyetle yeniyor şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Ramazan ayında Kerebiç tatlısından vazgeçilmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER