Rize Halk Sağlığı Müdürü Özşahin: Günün

Rize Halk Sağlığı Müdürü Özşahin: Günün en sıcak saatlerinde yani 10.00 ile 16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı


RİZE (A.A) - Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, günün en sıcak saatlerinde yani 10.00 ile 16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini bildirdi.
     Özşahin, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini belirterek, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını vurguladı.
     Aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını ifade eden Özşahin, bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısının beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabileceğine dikkati çekti.
     Özşahin, aşırı sıcaklardan en çok etkilenenlerin dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
     Günün en sıcak saatlerinde yani 10.00 ile 16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takılmalı ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler, mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz olarak güneş altında kalınmamalıdır. Yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
     Beslenme ve sıvı alımına da dikkati çeken Özşahin, şunları kaydetti:
     Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartılan besinlerin tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmamalıdır. Vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
    
     Muhabir: Salih Yıldırım
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Rize Halk Sağlığı Müdürü Özşahin: Günün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER