Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Aydın: -Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir


SAMSUN (A.A) - Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Hasan Rıza Aydın, Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir dedi.
     Aydın, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, her ülkede ve her yaşta kanser hastalığının görülebildiğini vurguladı.
     Coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanserin evrensel bir sorun niteliğinde olduğunu vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:
     Kanser hastalığının görülme sıklığı yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar göstermektedir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak tedavi şansı artırılabilmektedir. Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından tarama programları hazırlanmakta ve halkımızın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi amacıyla yoğun çaba gösterilmektedir.
     Aydın, kanserin erken teşhisinde kişilerin henüz hastalık belirti ve bulguları ortaya çıkmadan sağlık kuruluşlarına başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmalarının çok önemli olduğunu vurguladı.
    
     Muhabir: Anıl Kuru
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER