Sanayicilere nükleer enerji santraline tedarikçi olun

Sanayicilere nükleer enerji santraline tedarikçi olun çağrısı -Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Başaranhıncal: -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Akkuyu Nükleer Enerji Santrali yapımında ihtiyaç duyulan materyallerin yerel firmalard


ÇORUM (A.A) - Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) YÖnetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Akkuyu Nükleer Enerji Santrali yapımında ihtiyaç duyulan materyallerin yerel firmalardan karşılanmasını kararlaştırdı. Çorumlu sanayicilerimiz bu fırsatı kaçırmamalı dedi.
     Başaranhıncal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersinin Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılacak Akkuyu Nükleer Santralinin kurulmasıyla ilgili çalışmalarının başlatıldığını hatırlattı.
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların, nükleer enerji santrali projelerinin yürütülmesinde yerli katkının mümkün olduğunca artırılması konusunda çalışma yürüttüklerini ifade eden Başaranhıncal, şöyle konuştu:
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Akkuyu Nükleer Enerji Santrali yapımında ihtiyaç duyulan materyallerin yerel firmalardan karşılanmasını kararlaştırdı. Çorumlu sanayicilerimiz bu fırsatı kaçırmamalı. İlk yatırım maliyeti takriben 20 milyar dolar olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi yaklaşık 550 bin parçadan oluşmaktadır. Rus şirketinin yaklaşık olarak proje bütçesinin yarısını, yapacağı ihalelerle yerli firmalardan tedarik etmesi beklenmektedir. Yerli şirketlerin bu denli büyük bir projede yer alarak tecrübe kazanmaları, dünyadaki diğer benzer projelerde de tedarikçi olabilmelerine imkan sağlayacaktır. Aynı zamanda bu projede tedarikçi olan firmalar, Türkiyede yapılacak başka nükleer projelerde de diğer firmalara karşı avantajlı hale gelecektir.
     Çorumun başta makine sanayi olmak üzere endüstriyel üretim konusunda birçok sektöre yönelik üretim yapabildiğine dikkati çeken Başaranhıncal, kentteki sanayici ve iş adamlarının nükleer enerji santraline de tedarikçi olabileceklerini söyledi.
     Çorum sanayisinin bu potansiyele sahip olduğunun altını çizen Başaranhıncal, şunları kaydetti:
     Bakanlıktan edindiğimiz bilgiye göre santralde kullanılacak ekipmanlar dört sınıfa ayrılmış. 1. 2. ve 3. sınıf ürünler ileri teknoloji gerektiren ürünlerdir. Yerli firmalarımız ilk etapta, proje bütçesinin yarısını oluşturan dördüncü sınıf ürünleri hedef alabilirler. Firmalarımızın bu yüksek bütçeli projede bütçenin yarısını oluşturan dördüncü sınıf ürünlerde tedarikçi olabilmeleri büyük bir fırsattır. Bu sektörde ve Akkuyu santral projesinde tedarikçi olabilmek için atılacak ilk adım, ilgili Rus firmasının internetteki adresine kayıt yaptırmaktır.
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu projenin yanı sıra Türkiyede uygulanacak diğer nükleer enerji santralleri için internet sitesi kurma çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Başaranhıncal, Bu sayede Çorumlu sanayici ve iş adamlarımız da bu yatırımlarda tedarikçi olabilecekler. Çorumlu sanayicilerimiz bu fırsatı kaçırmamalı. Firmalarımız konuyla ilgili detaylı bilgi almak için odamıza müracaat edebilirler diye konuştu.
    
     Muhabir: Gazi Nogay / İsmail Çimen
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Sanayicilere nükleer enerji santraline tedarikçi olun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER