Şanlıurfa Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi tanıtıldı

Şanlıurfa Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi tanıtıldı -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: -Türkiye çok büyük hedefler önüne koymuştur. 500 milyar dolar ihracat hedefimizi 10 yıl içinde gerçekleştireceğiz -Nereden, nasıl


ŞANLIURFA (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiyenin önüne büyük hedefler koyduğunu belirterek, 500 milyar dolar ihracat hedefimizi 10 yıl içinde gerçekleştireceğiz. Nereden, nasıl bir yatırım yaparak Türkiye bu hedefi yakalayabilir- En bakir topraklar güneydoğudaki coğrafyadır. Sağanak yağmur gibi yatırım, bu huzur ortamıyla bölgeye akacaktır dedi.
     Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulunca Şanlıurfada yaptırılacak Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi, Çırağan Sarayında düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
     Toplantıda konuşan Çelik, Türkiyenin, merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal ile başlayan dünyayla buluşma mücadelesinin devam ettiğini söyledi.
     Çelik, özellikle son 10 yılda alınan mesafe açısından olaya bakıldığında, dünyanın Türkiyeyi gıptayla izlediğinin görüldüğünü belirterek, bunun, ekonomiye ve insana bakışlarının bir gereği olduğunu söyledi.
     Ülkede önemli başarılara imza atıldığını ifade eden Çelik, bunda hükümetin vizyonunun önemli olduğunu, sanayicilerin ve ihracatçıların da olayı algılamasının bütünlük arz ettiğini anlattı.
     Çelik, mali disiplin çerçevesinde gerek orta gerekse uzun vadeli planlar çerçevesinde Türkiyenin geleceğine yön verilmesi gerektiğini vurgulayarak, hedefleri gerçekleştirmek için planların geçmişte olduğu gibi gelecek dönemde de dikkatle takibinin önemli olduğunu kaydetti.
     Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün istihdamın yüzde 13ünü ihtiva etmesinin dikkate değer olduğunu aktaran Çelik, emek yoğun sektörün Türkiye için önem arz ettiğini dile getirdi.
    
     -İşsizliği 2023te yüzde 5e düşürmeyi planlıyoruz-
    
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, bakanlık olarak 2023 yılında işsizlik oranını yüzde 5e düşürmeyi hedeflediklerini belirterek, hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründeki 16 milyar dolarlık ihracatın 60 milyara çıkmasının hedefleriyle paralellik arz ettiğini kaydetti.
     Çelik, 7 istihdam stratejisini 7 sektöre bağlı olarak yaptıklarını, ana istihdamı bina ettikleri sektörlerin, tekstil, hazırgiyim ve konfeksiyon olduğunu anlatarak, 6. bölgede, bugüne kadar yapılan teşviklerin çok çok önünde bir teşvik paketinin yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
     Şanlıurfada birlik, dirlik ve beraberlik olduğuna dikkati çeken Çelik, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleriyle ilgili kafalardaki ayrımların kaldırılmasının hedeflendiğini söyledi.
     Çelik, güzel ve her türlü imkana sahip olan Şanlıurfanın belki de batıdaki illerden daha da avantajlı olduğunu ifade ederek, Şanlıurfa, Orta Doğuya açılan bir kapı. Bugün bölgede huzursuzluklar var ama bunlar kalıcı değil. İnşallah kısa zaman içerisinde bu huzursuzluklar, bölgede özellikle Suriye boyutuyla yaşanan sorunlar ortadan kalktığı zaman çarşı pazarın Orta Doğudan gelen yoğun turist akımıyla dolduğunu göreceğiz ifadelerini kullandı.
     Türkiyede yaşayanların, Şanlıurfayı yabancılar kadar keşfedip etmediğinin tartışılabileceğini dile getiren Çelik, şehrin tarihi özelliğinin, gelecek dönemde turizm alanında gelişmelerin yaşanmasını sağlayacağını anlattı.
     Çelik, Şanlıurfada yaptırılacak Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesinin, hem şehrin geleceği hem de başka sektörlere örnek olması açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.
     Bakanlık olarak 2004ten beri 25 milyar lira prim teşviki yaptıklarını aktaran Çelik, Amaç sıkıntıları aşmak, rekabet gücünü arttırmak. Bunu korumak adına gelişen şartlara göre hükümet olarak tedbirler alıyoruz. Bu çerçevede aldığımız önlemler veya devreye soktuğumuz teşvik paketleri Türkiyenin önünü açmaya yönelik adımlardır diye konuştu.
     Çelik, Şanlıurfadaki bütün yetkililerin hiçbir ayrım gözetmeksizin yatırımcıların önünü açmak için seferber olacağını dile getirdi.
    
     -Çözüm süreci-
    
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çözüm sürecine değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Şanlıurfa direkt sorun yaşayan bir il değil. Genelde bölgede algı böyle olduğu için batıdan bakınca bu algının kırılması açısından önemli süreç. Türkiye çok büyük hedefler önüne koymuştur. 500 milyar dolar ihracat hedefimizi 10 yıl içinde gerçekleştireceğiz. Sektörler de kamu da buna hazırlık yapmış. Nereden, nasıl bir yatırım yaparak Türkiye bu hedefi yakalayabilir- En bakir topraklar güneydoğudaki coğrafyadır. Sağanak yağmur gibi yatırım, bu huzur ortamıyla bölgeye akacaktır. Yeni yeni alanlar, yeni yeni sektörler burada boy göstermeye başlayacaktır.
     Çelik, 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanununa ilişkin şu bilgileri verdi:
     5 artı 6 şeklinde daha önceki teşvikten yararlananlarla ilgili süre ve miktarıyla Bakanlar Kuruluna yetki veren düzenlemeyi tamamladık ama başka konularla ilgili yasal düzenlemeyi de içerdiği için geç kaldı. Ancak 1 Ocaktan itibaren geçerli olacak. Onun için iş adamlarımızın bir endişesi olmasın. Yani 5084 bitti. Eski işletmelerle ilgili gündeme koymaya çalıştığımız ve aynı ilde, aynı organize sanayi bölgesinde meydana gelen, sanayicilerimizin de biraz uçurum diye ifade ettikleri tabloyu düzeltme adına gelecek olan teşvik 5 artı 6 şeklinde ve süresi Bakanlar Kurulunda belirlenecek. Önümüzdeki günlerde Mecliste olacak, yani bir hafta sonra komisyonlarda görüşülüp, hızlı bir şekilde yasalaştıracağımız bir tasarı.
    
     -İŞKUR, bütün iş adamlarımızın emrinde-
    
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İŞKURun bütün iş adamlarının emrinde olduğuna işaret ederek, iş ve meslek danışmanlarının çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çelik, mesleki formasyon konusunda talep doğrultusunda sanayicilerin yanında olduklarını sözlerine ekledi.
     Konuşmasının arından Bakan Çelik ve diğer ilgililer, Şanlıurfa Hazırgiyim ve Konfeksiyon Kümelenme Projesinin (HOSAB) protokolünü imzaladı.
     Çelik, imza atarken, Nikah masasında bile bu kadar heyecanlı değildim diye espri yaptı.
    
     Muhabir: Nurhan Çorlu
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Şanlıurfa Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi tanıtıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER