Şapinuvanın kutsal alanında keşfedilen kurban çukurları

Şapinuvanın kutsal alanında keşfedilen kurban çukurları -Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süel: -Kurban çukurlarının arkeolojik verilerini bulamayacağımızı düşünmüştük. Çünkü bunlar şehrin dışında ve kille kapatıldığı


ANTALYA (A.A) - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Hititoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygül Süel, Kurban çukurlarının arkeolojik verilerini bulamayacağımızı düşünmüştük. Çünkü bunlar şehrin dışında ve kille kapatıldığı için ulaşılması çok zor. Ama dünyada ilk defa bu çukurlar Şapinuvada bulundu dedi.
     Süel, Antalya Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsünde düzenlenen Şapinuvanın kutsal alanında keşfedilen kurban çukurları konferansında yaptığı konuşmada, dünyanın en eski medeniyetlerinden birisi olan Hititlerin ilginç bir yönünü daha keşfettiklerini belirtti.
     Yaptıkları kazı çalışmaları sonucunda Hititlerin tanrılara yakın olmak ve günahlarından arınmak için kuşları yakarak kurban ettiklerini anladıklarını anlatan Şapinuvada yapılan arkeolojik kazılar sonucu yanmış kuş kemiği bulunan çok sayıda kurban çukuru bulundu. Kurban çukurlarının üzerindeki çıkıntıların, kurban töreninde kullanılacak aletlerin veya kurbanın kanını çukura akıtmak için hazırlandığını düşünüyoruz diye konuştu.
     Hititler dönemine ait kurban çukurlarının etrafında duvar örüldüğünü ifade eden Süel, duvar kalıplarının standart bir ölçeğe sahip olmadığını, 30 santimetre olduğu gibi 60-70 santimetre olan da bulunduğunu anlattı.
     Kurban törenlerinin yapılmasının maksadını Hititlerin mutlaka belirlemiş olduklarını kaydeden Süel, Törenlerin amacını bu alanları çevreleyen duvarlardaki tasvirlerden anlıyoruz. Şapinuvanın kutsal bir şehir olduğunu biliyoruz. Şapinuva, insanları temizlenmiş bir ruha kavuşturma, tanrıları hoşnut etme özelliği ile kutsaldır. Şapinuvadaki dini törenlere çok önem verilmiştir diye konuştu.
     Süel, 2005te bulunan ve tanrılara adanan kurbanların saklandığı kurban çukurlarının dünyadaki tek örneğine Şapinuvada rastlandığını vurgulayarak, Kurban çukurlarından Hitit metinlerinde bahsediliyordu. Ancak bu çukurların arkeolojik verilerini bulamayacağımızı düşünmüştük. Çünkü bunlar şehrin dışında ve kille kapatıldığı için ulaşılması çok zor. Ama dünyada ilk defa bu çukurlar Şapinuvada bulundu dedi.
     Hititlerin din hayatında hep hoşgörülü olarak bilindiğinin altını çizen Süel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Hititler, tanrılar adına devleti idare eder. Topraklarına kattıkları ülkelerin tanrılarını da kendi tanrıları kabul ettiklerini görüyoruz. Ne kadar çok tanrıya sahip olurlarsa iktidarları da o kadar güçlü oluyor. Tanrıları hoş etmek onlar için çok önemli. Tanrılara sunulacak ekmeklerin nasıl olacağı, tapınakların nasıl temiz olacağı kurallara bağlı. Tanrılara sunum yapılan kurban çukurlarının doğusunda yer alan ikiz dini yapılar, Hitit dünyası için çok önemli buluntular arasında yer almaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda, Hitit Anadolusunun en önemli dini alanlarından birinin keşfedildiğini söylemek mümkündür.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Şapinuvanın kutsal alanında keşfedilen kurban çukurları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER