Savaştan kaçan aileye kucak açtılar

Savaştan kaçan aileye kucak açtılar -Suriyedeki iç savaştan kaçan 5 kişilik aile, Rusyada üniversitede okuyan çocuklarının, aynı okuldaki arkadaşının Bursanın İnegöl ilçesine bağlı Hacıkara köyündeki ailesinin yanına yerleşti


BURSA (A.A) - Suriyedeki iç savaştan kaçan 5 kişilik aile, Rusyada üniversitede okuyan çocuklarının, aynı okuldaki arkadaşının Bursanın İnegöl ilçesine bağlı Hacıkara köyündeki ailesinin yanına yerleşti.
     Alınan bilgiye göre, İnegölde oturan Musa Kumsarın, Rusyanın Adıge bölgesindeki bir üniversitede okuyan oğlu Yusuf Kumsar, babasını arayarak aynı üniversitede okuyan arkadaşı Muhammed Olfriçin, ailesinin Suriyede sıkıntı yaşadığını ve onları İnegöle göndermek istediğini iletti.
     Kumsar ailesinin, Olfriç ailesine evlerinin kapısını açması üzerine, Golden Tepeleri mevkisindeki bir köyde çiftçilik yapan İsmet Olfriç (62), eşi Nadiye (60), oğlu Libers (30) ve gelini Sursen Voti (23) ile 1,5 yaşındaki torunu Meryame, Hacıkara köyüne geldi.
     Hacıkara Köyü Muhtarı Kemalettin Kayıhan, Olfriç ailesinin Suriyeden mülteci olarak değil misafir olarak köylerine geldiğini belirterek, ailenin köyde kalmaları için İnegöl Kaymakamı ile görüştüklerini söyledi.
     Suriyeli ailenin pasaportla köylerine misafir olarak geldiğini ifade eden Kayıhan, Durumu, Bursa Valiliğine bildireceğiz ve buradan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) yazı gönderecekler. Yazı geldikten sonra gereken yardımı SYDVden alacağız. Konuklarımız köyde dil olarak sıkıntı yaşamıyorlar. Biz de onlar da Çerkez olduğumuz için rahat anlaşıyoruz dedi.
     Suriyeden gelen aileye evini açan Musa Kumsar da oğlunun Rusyada okuduğunu, aynı üniversitede okuyan arkadaşının ailesinin durumunu kendisine anlattığını belirtti.
     Oğlunun arkadaşının kendisine Babamlar zor durumda. Oraya göndersek ikamet edebilirler mi- diye sorduğunu anlatan Kumsar, imkanları doğrultusunda aileyi kabul ettiklerini dile getirdi.
    
     -Zor durumda olmayan bir insan kalkıp buraya gelir mi--
    
     Geldiler tanıştık. Oğullarımız zaten okulda beraber arkadaşlık yapıyorlar. Biz de burada bir aile gibi yaşama savaşı veriyoruz diyen Kumsar, Konuklarımız da biz de Çerkez olduğumuz için dil sıkıntısı yok. Dilimiz birbirine uyduğu için rahat anlaşabiliyoruz. Başka türlü olsa sıkıntı yaşardık. Türkçe bilmiyorlar. Arapça ve Çerkezce biliyorlar. Köyün içinde bazı arkadaşlarla diyalog kurabiliyorlar. Köyün kadınları geliyor, kadınlarla konuşuyorlar. Konuklarımız 13 gündür buradalar diye konuştu.
     Suriye konusunda konuştuklarını ve çok zor durumda olduklarını öğrendiğini anlatan Kumsar, konuklarının, Suriyedeki durum için Esed gitmedikten sonra zor düzelir dediğini anlattı. Kumsar, şöyle konuştu:
     Bizde 5 kişi kalıyor. 2 çocuğu şu anda Suriyede. Bizde kalan bayanın kocası da Suriyede, bir oğlu daha evli o da Suriyede. Zor durumda oldukları için ufak tefek birkaç şey alıp bize pasaportlarıyla beraber misafir olarak geldiler. Evleri bombalanmış. İki tane delik varmış. Zaten delik olmayan ev yok, köyde zor durumdayız diyor. Tabii televizyonda biz de görüyoruz. Zor durumda olmayan bir insan kalkıp buraya gelir mi- Biz de o durumu gördüğümüz için vicdanen düşündük, kendimizi zorlarız dedik. Allah razı olsun komşulardan. Komşularımız da her konuda maddi manevi destek oluyor. Ama nereye kadar gider onu bilmiyorum. Artık Suriye düzelene kadar sabredeceğiz. Orası düzelmedikten sonra nereye gitsinler. Ateş durmadıktan sonra orası zor. Ne zaman ateş durur, o zaman belki rahat rahat dönebilirler.
    
     -Savaş biterse çocuklarımızın yanına gideceğiz-
    
     Suriyeden kaçarak İnegöle gelen İsmet Olfriç ise iki çocuğunun çalıştıkları Şamda kaldığını belirterek, şöyle konuştu:
     Bombalama zamanında Şama geldik, 15 gün burada kaldık. Yaşadığımız yerde sıkıntı vardı ama Şamda pek sıkıntı yoktu. Rusyadaki oğlumuz bize telefon açtı. Türkiye İnegöl Hacıkara köyüne gideceğimizi söyledi. Orada sizi karşılayacaklar dedi. Biz de ona göre çıktık, geldik. Bizi çok güzel karşıladılar. Türkçe bilmediğimiz için sadece Çerkezce konuştuğumuz için biraz sıkıntı yaşıyoruz. Savaş biterse tabii ki çocuklarımızın yanına gideceğiz. Ama savaş bitmezse mecbur kalacağız ifadelerini kullandı.
     Bu arada 1,5 yaşındaki küçük Meryamenin, Türkiye denilince Suriye diyerek karşılık vermesi, çevresindekileri neşelendiriyor.
    
     Muhabir: Şaban Kılıçcı / Fikriye Susam Uyar / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Savaştan kaçan aileye kucak açtılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER