Semer ustasını ata sporu Cirit ayakta

Semer ustasını ata sporu Cirit ayakta tutuyor -Erzurumlu semerci, 36 yıldır yaptığı mesleğini cirit sporuna olan ilgi sayesinde yaşatıyor -Akbulut: Atlı cirit sporu, bizim mesleğimizi devam ettirmemizi sağlıyor (Fo


ERZURUM (A.A) - Çağlar Sefertaş - Erzurumda 36 yıldır semercilik yapan Abdulhamit Akbulut, mesleğini Cirit sporuna olan ilgi sayesinde yaşatıyor.
     Semerci Akbulut (64), AA muhabirine yaptığı açıklamada, semerciliğin bir aile mesleği haline geldiğini belirterek, 1946da dedesinin bıraktığı mesleği, babasının 1976 yılına kadar yaptığını söyledi.
     1976da başladığı mesleğe ilginin günümüzde azaldığını ifade eden Akbulut, Artık teknoloji çağında yaşıyoruz. Ulaşımda ata pek ihtiyaç kalmadı. Ata olan ihtiyacın azalması bizim mesleğimizi de olumsuz etkiledi. Atın olmadığı bir ev yoktu. Artık sanatımızın cazibeliği kayboldu. Sanatın insana bir zararı olmaz. Bilmekte fayda var, bilmemekte zarar var. 20-30 yıl önce saraç sayısı 50 kadardı. Günümüzde sadece biz kalmışız.
     Malzemesi hazır olduğunda günde bir eyer yaptığını belirten Akbulut, şunları kaydetti:
     Eskiden ihtiyaç olan at binmek, şimdi lüks oldu. Şimdi adamın cipi var. Cipinin yanına bir de at alıyor. Özellikle hafta sonu at binmek isteyen, atlı cirit oynamak isteyenler, gelip burada bana özel eyer yaptırıyor. Bir de yerli ürün istemiyorlar. Avrupada üretilmiş ürünler istiyorlar. Avrupa tarzı ürünler pahalı oluyor. Bu durumda iki tür ücret ödüyoruz. Avrupa ürünlerini biz de yaparız. Bu durumda sivil toplum kuruluşlarının desteklerini bekliyoruz.
    
     -İnsanlar zevk için at biniyor-
    
     Gençlik ve Spor Bakanlığının atlı cirite sıcak baktığını anlatan Akbulut, Erzurumda 16sı resmi, 23 cirit kulübünün bulunduğunu belirterek, Erzurumun atlı ciritte önde gelen bir il olduğuna dikkati çekti.
     Akbulut, şunları kaydetti:
     Atlı cirit oyununun mesleğimiz ve halk adına ayrı bir önemi var. Atlı cirit sporu bizim mesleğimizi devam ettirmemizi sağlıyor. İnsanların at binme isteği bizim işimize geliyor. Bir atın 2-3 tane eyeri oluyor. Bu atlar Arap ve İngiliz atı olup, çok hassastırlar. Hafta sonu at binip, cirit oynayanlar, hayvanın sırt ölçüsüne göre bize eyer siparişi veriyorlar. Biz de ölçülerimizi alıp, o atın sırtına göre eğeri yapar teslim ederiz. Artık iş lükse kaçtı. İnsanlar zevk için at biniyor. Türkiye genelinde cirit kulübü sayısı 50ye yaklaştı. Federasyon başkanımızdan cirit adına çok şey bekliyorum. Biraz daha önem verilmesini istiyorum. Atlı Cirit Federasyonu Başkanlığının Ankarada olmasını istiyoruz.
    
     -Atlı ciritle ilgili yenilikleri takip ediyorum-
    
     Eyercilik ve atlı cirit adına yapılan yenilikleri yakından takip ettiğini ifade eden Akbulut, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Tüm bu yenilikleri mesleğim adına takip ediyorum. Şimdi de meslek hayatım boyunca yapılmayan, eyercilikle ilgili bir fuar açılacak. İstanbulda yurt dışı ve yurt içinden katılımın olacağı bir fuar düzenlenecek. 2012 yılının nisan ayında yine böyle bir fuar düzenlenmişti. Bu fuara aralarında İngiltere ve Hindistanın da bulunduğu 15 ülke katılmıştı. Bu yılki fuar, 14 Nisan 2013te İstanbul Yeşilköy Fuarcılık Merkezinde yapılacak. Biz de bu fuara katılacağız. Bu mesleğim ve atlı cirit için büyük bir fırsat. Atın nesli tükenmediği sürece bizim mesleğimiz devam edecek.
    
     Yayıncı:J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Semer ustasını ata sporu Cirit ayakta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER