Sera üreticileri, para etmeyen ürünlerini söküyor

Sera üreticileri, para etmeyen ürünlerini söküyor -Antalyanın Kumluca ilçesinde çiftçiler, para etmediği gerekçesiyle seralardaki ürünlerini sökmeye başladı


ANTALYA (A.A) - Kumlucada çiftçiler, para etmediği gerekçesiyle seralardaki ürünlerini sökmeye başladı.
     Ürün fiyatlarının düşük olduğunu öne süren bazı çiftçiler, dün Otogar kavşağında yolu trafiğe kapatarak, salatalık ve patlıcanları kara yoluna dökmüşlerdi. Bazı çiftçiler, tepki amacıyla seralardaki ürünlerini sökmeye başladı.
     Seradaki salatalıkları sökerek yerine başka ürünler dikmeyi planladıklarını belirten çiftçiler, hasat ederek hale götürmek istediklerinde komisyoncuların ürünlerini getirmemelerini söylediklerini, bundan dolayı seradaki ürünleri söktüklerini anlattılar.
     Beykonak Komisyoncular Derneği Başkanı İsmet Zahmacı, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl sera ürünlerinin fiyatının geçen yıllara göre çok düşük olduğunu, bunun çiftçileri ve buna bağlı olarak bölge ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
     Yaklaşık bir aydır toptancı hallerinde özellikle salatalığın 3-5 kuruştan satıldığını bildiren Zahmacı, Bu yıl fiyatların düşük olmasından dolayı çiftçilerimize ürünlerini hale getirmemelerini söylüyoruz. Bundan dolayı üreticiler seralardaki ürünlerine masraf etmektense bunları söküp, yerine başka ürünler dikmeye hazırlanıyor. Ürünler, bundan 5-10 yıl önce bile bugünkünün çok daha üstünde para ediyordu dedi.
     Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının soruna çözüm bulmasını isteyen Zahmacı, ihracatın artması, çiftçiye ve ihracatçıya verilecek teşvik ve desteklerle yaşanan sıkıntıların ortadan kalkacağına inandığını kaydetti.
     İlçede çiftçilik yapan Özkan Durukan da ürünleri çok büyük umutlarla diktiklerini dile getirerek, salatalık fidesini 50 kuruşa satın aldıklarını, ama bugünkü fiyatlarla ancak 10 kilogram salatalık satmaları halinde bir fidenin maliyetini karşılayabileceklerini söyledi.
     Ürettikleri 4 ton salatalıkla ancak bir çuval gübre alabildiklerini kaydeden Durukan, Maalesef bir kilo salatalık bir sakız bile etmiyor. Ancak 10 kilo salatalık satarsak bir sakız alabiliyoruz. Bu ürünleri toprağa büyük hayallerle diktik. Devlet büyüklerimizden buna bir çözüm bulmasını istiyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Sera üreticileri, para etmeyen ürünlerini söküyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER