Serinliğin faturası ağır olabilir

Serinliğin faturası ağır olabilir -Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Dr. Tanrıverdi: -Temizliği yapılmayan havuzlarda tifo, kolera, basilli dizanteri, deri hastalıkları, menenjit, bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonu ile mantar hastalıkl


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Tanrıverdi, sıcak havalarda halkın serinlemek amacıyla tercih ettiği havuzlarda gerekli temizliğin yapılmaması veya aşırı klor kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.
     Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havuz suyunun parazitlerin ve yumurtalarının yaşaması için uygun bir ortam oluşturduğunu belirtti. Havuz temizliğinin titiz bir şekilde yapılması ve takip edilmesi gerektiğine işaret eden Tanrıverdi, Temizliği yapılmayan havuzlarda tifo, kolera, basilli dizanteri, deri hastalıkları, menenjit, bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonu ile mantar hastalıkları görülebilir. Ayrıca bulaşıcı paraziter hastalıklar da havuzlardan bulaşma ihtimali yüksektir. Bu hastalıklar toplumda çok sık görülür, dolayısıyla insana bulaşması çok kolay olur dedi.
     Havuz suyunun dezenfeksiyonunun, çocuk felci ve hepatit A hastalığı için önemli olduğunu ifade eden Tanrıverdi, şu bilgileri verdi:
     Hepatit A suyla bulaşır ve kirli sularla salgın yapabilir. Karaciğere yerleşen ve ciddi rahatsızlıklara neden olan hepatit mikrobu dezenfektanlara karşı dayanıksızdır. Bağırsağa yerleşen viral enteritler de ishallere neden olur. Bunun yanında yüzme mevsimiyle birlikte denize ve havuza yapılan atlamalar sinüzit olgularının sayısında artışa neden olmaktadır. Hijyenik olmayan yüzme havuzları ve plajlar özellikle bayanlarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu durumun belirtileri; sık idrara çıkma, idrarda yanma ve sızlama, bazen kasıklara ve bele vuran ağrılar olabilir. Kontrol edilmeyen hastalarda yüksek ateş ve titremeler ortaya çıkabilir.
     Yüzme havuzlarında mantar enfeksiyonlarının sıkça görüldüğünü ifade eden Tanrıverdi, gerekli temizliği yapılmayan veya aşırı klor kullanılan havuzların, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini kaydetti.
    
     -Havuzdan bulaşan hastalıklardan korunma yolları-
    
     Tanrıverdi, yüzme havuzlarında dikkat edilmesi gereken konuları ise şöyle sıraladı:
     Uyarı levhalarında yazılı bulunan kurallara dikkat edilmeli. Yüzücülerin havuza girmeden önce kesinlikle duş alması gerekir. Havuz ve deniz suyunu yutmamaya dikkat edilmeli. Suya atlarken burun kapatılmalı, havuz kenarlarında yiyecek yenmemeli ve sigara içilmemeli. Ayrıca suya tükürülmemeli, havuz bölgesine ayakkabıyla veya dışarıda giyilen terliklerle girilmemeli. Vücudunda yara, şüpheli bere, sargı ve görünür kir bulunanlar veya herhangi bir bulaşıcı hastalığı olduğu bilinenler yüzme havuzuna girmeleri kesinlikle yasaklanmalı. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıkaçları kullanılmalıdır. Göz enfeksiyonlarını önlemek için gözlük veya maske kullanılmalıdır.
     Tanrıverdi, işletme sahiplerinin de belirlenen kurallar ve standartlara uymaları gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Serinliğin faturası ağır olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER