Seyfe Gölü, 60 kuş türüne ev

Seyfe Gölü, 60 kuş türüne ev sahipliği yapıyor -Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Çetiner: -Gölümüz güzelleştikçe eski kuş sayımıza inşallah ulaşacağız. Şu an yaklaşık 60 kuş türüne ulaştık


KIRŞEHİR (A.A) - Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, 60 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
     Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce tamamen kuruyan gölün yağışların etkisini artırmasıyla eski günlerine dönmek üzere olduğunu belirtti.
     Çetiner, gölün kurumasından 15 yıl sonra ilk kez geçen yıl pelikanların yeniden görüldüğünü ifade ederek, Bu sene aynı dostlarımız bizi yine ziyaret etti. Gölümüz güzelleştikçe eski kuş sayımıza inşallah ulaşacağız. Sabit olmamakla birlikte şu an yaklaşık 60 kuş türüne ulaştık. Göç zamanlarında olduğu için aynı kuşları aynı anda görme şansımız yok. Bunları dönem dönem görebiliyoruz dedi.
     Şu anda gölde flamingo, pelikan, ördek, angut ve martıların görülebildiğini belirten Çetiner, bunun mutluluk verici olduğunu söyledi.
     Son zamanlardaki yağışlarla gölün oldukça dolduğunu kaydeden Çetiner, şöyle konuştu:
     Göl yaklaşık yüzde 80 oranında doluluğa ulaştı. Gölümüz tabandan su almıyor, tabana su vermiyor yani gölü besleyen sular, yüzey suları. Suyun eksilmesiyse buharlaşmayla oluyor. Gölümüz 10 bin 700 hektar alana sahip, bu oldukça büyük bir alan. Gölün en derin yeri 1,5 metre. Bu da gösteriyor ki kenarlara geldikçe suyun derinliği 5-10 santimetreye kadar azalabiliyor. Sular yağışlarla sağlanabiliyor. Yazın güneşin etkisiyle yaşanan buharlaşma sonucu su tamamen azalabiliyor.
     Gölün derinliğinin fazla olmamasının bazı avantajları bulunduğunu ifade eden Çetiner, özellikle yüzmeyi pek sevmeyen pelikanlar ve flamingolar için burasının ender güzellikte bir yer olduğuna işaret etti.
     Seyfe Gölü Kuş Cenneti için koruma planı hazırlandığına dikkati çeken Çetiner, Bu güzelliklerin devam etmesi için buranın korunmaya devam edilmesi gerekiyor. Seyfe Gölü Yönetim Planı oluşturuldu. Bunu tam olarak uygulamaya koyamadık. Arzum bu konuda teoride konuşulanların pratiğe geçirilmesidir. Planı bir an önce uygulamaya koyarsak Seyfe Gölünde güzel görüntüler artacak diye konuştu.
     Seyfe Gölündeki kuş çeşidinin artmasıyla ziyaretçi sayısında da artış olduğunu belirten Çetiner, her hafta sonu 7-8 araba ve 3-4 otobüsle insanların kuşları görebilmek için buraya geldiğini söyledi.
     Seyfe Gölü ve Kuş Cenneti, 1989da 1. derece doğal sit alanı, 1990da tabiat koruma alanı ilan edildi. 1994te Ramsar Sözleşmesine dahil edilen Seyfe Gölünde önceki yıllarda 187 kuş türü görüldüğü biliniyor.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız / Orhan Canbulatel / İsmail İçer
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Seyfe Gölü, 60 kuş türüne ev Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER