SGK Isparta Müdürü Bayram:

SGK Isparta Müdürü Bayram: -2011 verilerine göre Isparta, Antalya ve Burdurda kayıt dışı işçi çalıştırma oranı yüzde 40,1dir. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10 civarındadır


ISPARTA (A.A) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Isparta Müdürü Mehmet Bayram, 2011 verilerine göre Isparta, Antalya ve Burdurda kayıt dışı işçi çalıştırma oranı yüzde 40,1dir. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10 civarındadır dedi.
     Bayram, Anadolu Ajansı (AA) Isparta Bürosunu ziyaretinde yaptığı konuşmada, SGK yasası ile tüm hizmetlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmeye başlandığını söyledi.
     SGK ile ilgisi, işi bulunan kişinin kuruma gelmeden bütün işlerini halledebileceğini vurgulayan Bayram, merkez müdürlüklükleri kanalıyla vatandaşa yerinde hizmet vermeye başlayacaklarını kaydetti.
     SGK görevlilerine, kuruma gelen insanlara her zaman güler yüzle karşılamaları gerektiğini söylediklerini anlatan Bayram, Biz burada kiracıyız. Kuruma gelen insan buranın sahibi. Gelen insanın kıyafetine bakmıyoruz. Nezaket kurallarının dışına asla çıkmıyoruz dedi.
     Borçlu vatandaşın kapısına doğrudan hacze gitmeyeceklerini belirten Bayram, şöyle konuştu:
     Vatandaşı taciz etmenin anlamı yok. Borçlu, suçlu değildir. Vatandaş önce kuruma davet edilecek. Çözüm yolları aranacak. Eğer vatandaş davete karşılık vermiyorsa elbette ki kapısına gideceksin, ama kurum aracını kapısının önüne değil, başka bir yere bırakacaksın. Çünkü ticarette itibar önemlidir. Biz müteşebbisleri korumak zorundayız. Müteşebbis ayakta kalacak ki birlikte çalıştırdığı işçiler de ondan sebeplenecek.
     Biz müesseslerimizin fişini çekmek değil, onu tedavi etmek, ona suni teneffüs yapmak istiyoruz diyen Bayram, Eğer bunu başarabilirsek, hem işletme sahibi hem de orada çalışan işçilerin de önünü açmış oluruz. Vurup kırmak iş değil, önemli olan ona rehabilite edebilmektir. Aksi durumda çok büyük sosyal sorunlar da oluşabilir diye konuştu.
     Bayram, Ispartada 73 milyon lira alacaklarının bulunduğunu bildiren Bayram, Ispartada ayda 25 milyon lira civarında sağlık hizmetine ödeme yapıyoruz. 62 milyon lira da emekli maaşı ödüyoruz. Buna rağmen gelirimiz 34 milyon liradır. Bu yılların getirdiği bir şey. Bunları uzun vadeye yaymak suretiyle açığın kapatılmasını istiyoruz dedi.
     Gelir ve gider arasında farkın kapatılmasının kayıt dışı çalışmanın engellenmesiyle sağlanacağını dile getiren Bayram, şunları kaydetti:
     2011 verilerine göre Isparta, Antalya ve Burdurda kayıt dışı işçi çalıştırma oranı yüzde 40,1dir. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10 civarındadır. 2002den bakıldığında bir düşüklük var, yüzde 50lerden, yüzde 40lara geriledi. Ancak kabul edilebilir oranı yüzde 10 kabul edersek, geri yüzde 30luk bir oran kalıyor. Her puanın değeri yıllık 640 milyon liradır. Böyle düşünüldüğünde Türkiyenin durumunun ne olduğu ortadır.
     AA Isparta muhabiri Murat Yolcu, daha sonra Bayrama AAnın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber SGK Isparta Müdürü Bayram: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER